Αντισύλληψη μετά τον τοκετό

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε, εάν σκοπεύετε να αποκτήσετε κι άλλο παιδί ή όχι.

Μία νέα μητέρα επιθυμεί μεθόδους αντισύλληψης που να είναι απλές, αποτελεσματικές και να της παρέχουν την ηρεμία που θα της επιτρέπει να προσαρμοστεί στη χαώδη καθημερινότητα της ζωής με ένα νεογέννητο. 

Πάντα έπαιρνα το χάπι, αλλά τώρα θηλάζω. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να ξαναρχίσω το χάπι ή όχι;

Οχι απαραίτητα. Το σημαντικό πράγμα προς αποφυγή είναι αντισύλληψη που περιέχει οιστρογόνα, που ενδέχεται να μειώσει την έκκριση γάλακτος και να αυξήσει  τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τον τοκετό. Οπότε για γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά, χρειάζεται να αποφύγουν χάπια που περιέχουν και τις δύο ουσίες οιστρογόνα και προγεσταγόνο καθώς και το Patch (ένα τετράγωνο αυτοκόλλητο σαν επίδεσμος που διαχύεει ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος) και το Ring (που τοποθετείται στον κόλπο, όπου απελευθερώνει ορμόνες). 

Αντίθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ‘μίνι-χάπι’ – αντισυληπτικό με προγεσταγόνο, όπως είναι το Micronot, που δεν επηρεάζει την ποσότητα γάλακτος. (προειδοποίηση: Είναι σημαντικό να παίρνετε το ‘μινι-χάπι’ πάντα την ίδια ώρα κάθε ημέρα για βέλτιστη αποτελεσματικότητα).

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια ένα ενδομήτριο αντισυληπτικό (IUC) ή δοκιμάστε οποιαδήποτε μέθοδο φραγμού, όπως το διάφραγμα, το σφουγγάρι, και το προφυλακτικό.

Δεν είμαι σίγουρη ότι δεν θέλω άλλα παιδιά οπότε τι προτείνετε για μακροπρόθεσμη χρήση αλλά όχι οριστική;

Το ενδομήτριο σπείραμα (IUC) είναι το ιδανικότερο και υπάρχουν δύο τύποι. Αυτά που  απελευθερώνουν σταθερή ποσότητα προγεσταγόνου και είναι τα πιο δημοφιλή με τους γυναικολόγους, όπως το Mirena.

Είναι αποτελεσματικότερο από απολίνωση των σαλπίγγων εάν μείνει σταθερό. Λειτουργεί πιθανότατα με την αλλαγή της σύστασης της τραχηλικής βλέννας έτσι ώστε εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει στα ωάρια. Μπορεί επίσης να αποτρέψει την ωορηξία. Έχει έγκριση για μέχρι και πέντε έτη, και μόλις αφαιρεθεί μπορείτε να μείνετε έγκυοι αμέσως.

Υπάρχει επίσης και το ParaGard, ένα ενδομήτριο αντισυληπτικό (IUC) που έχει δράση μέχρι και δέκα έτη και δεν χρησιμοποιεί ορμόνες. Αντι αυτών, απελευθερώνει χαλκό, που σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες δημιουργεί ένα περιβάλλον που είναι τοξικό στο σπέρμα. Επίσης, μπορεί να εμποδίσει  το ωάριο από την εμφύτευση του στη μήτρα.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω αντισύλληψη μετά τον τοκετό;

Λίγο μετά τον τοκετό η ορμονική ισσοροπία δεν έχει επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα και ο βλεννογόνος του κόλπου μπορεί να είναι ξηρός και ευαίσθητος. Σωματικά, αυτό μπορεί να εμποδίσει τη σεξουαλική επαφή. Συνίσταται η αποχή από τη συνουσία εώς ότου σταματήσει η μεταγεννητική αιμορραγία (4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό). Ο χρόνος της πρώτης εμμηνορρυσιακής περιόδου μετά τον τοκετό ποικίλει σε μεγάλο βαθμό. Είναι πιθανό να εμφανιστεί ωορρηξία ήδη στις 21 ημέρες μετά τον τοκετό και η πρώτη περίοδος θα μπορούσε να ξεκινήσει 5 μόλις εβδομάδες μετά τον τοκετό. Δεν χρειάζεται να περιμένετε την πρώτη σας περίοδο όμως για να ξεκινήσετε την αντισύλληψη, επειδή η ωορρηξία πραγματοποιείται επίσης δύο εβδομάδες πριν την πρώτη περίοδο.

Εχω ακούσει ότι υπάρχει ένα είδος στείρωσης για γυναίκες που δεν χρειάζεται χειρουργείο. Είναι αποτελεσματικό; Είναι μόνιμο;

Ονομάζεται Essure, και τοποθετείται μέσω μη χειρουργικής διαδικασίας. Μια μικρή συσκευή  τοποθετείται μέσω του τραχήλου σας σε κάθε σάλπιγγα. Με την πάροδο του χρόνου, ιστός αναπτύσσεται πάνω από τις συσκευές, φράζοντας μόνιμα τις σάλπιγγες. Έως ότου διαμορφωθεί  πλήρως ο ιστός, δεν μπορείτε να βασιστείτε σε αυτό, έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μια εφεδρική μέθοδο τους πρώτους  τρεις μήνες μετά την εισαγωγή. Ως τώρα δείχνει ότι είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και η απολίνωση των σαλπίγγων και έχει γρηγορότερη αποκατάσταση, αλλά η αποτελεσματικότητά του έχει μελετηθεί εως δέκα χρόνια. Το σημαντικό που πρέπει να ληφθεί υπόψη εδώ είναι ότι η μέθοδος αυτή δεν είναι αντιστρέψιμη.

Θα ήθελα να μείνω έγκυος σχετικά σύντομα. Τι μέθοδο αντισύληψης μου προτείνετε;

Η μόνη μέθοδος προς αποφυγή είναι η depo-Provera. Με την Depo-Provera, θα πρέπει να σκεφτείτε για αντισύληψη κάθε τρεις μήνες όταν θα επισκεύστεστε το γιατρό σας για την ένεση προγεστερόνης. Με τις άλλες ορμονικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένου και του χαπιού, είναι πιθανόν να συλλάβετε μέσα σε ένα με τρεις μήνες μετά τη διακοπή τους. 

Είμαι αδέσμευτη και πάλι και σκέφτομαι να αρχίσω να βγαίνω ραντεβού. Εκτός από το προφυλακτικό, έχω άλλες εναλλακτικές για την προστασία μου από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες;

Τα ανδρικά προφυλακτικά είναι η καλύτερη λύση γιατί σας προφυλάσσει από τη σύλληψη (83% των περιπτώσεων) και σχεδόν από όλες τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Η άλλη λύση είναι το γυναικείο προφυλακτικό, που έχει σχεδόν το ίδιο σχήμα αλλά είναι είναι σχεδιασμένο να τοποθετείται στον γυναικείο κόλπο. Εχει ένα έυκαμπτο δαχτυλίδι που το κρατά στη θέση του. Είναι 73% αποτελεσματικό στην παρεμπόδιση εγκυμοσύνης και προσφέρει μερική προστασία ενάντια στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες αλλά όχι τόσο όσο το αντρικό προφυλακτικό. 

Στα 36, είμαι πολύ μεγάλη για ορμονική αντισύληψη;

Όχι. Θεωρείται ασφαλής για γυναίκες πάνω από 35, όσο δεν είστε καπνίστρια και δεν ανήκετε σε γκρουπ υψηλού κινδύνου για καρδιακές ασθένειες. Στην πραγματικότητα, ένας αυξάνων αριθμός γυναικολόγων συνηστούν ορμονική αντισύληψη ως και την εμμηνόπαυση. Ερευνες δείχνουν ότι το χάπι προστατεύει ενάντια στις κύστεις ωοθηκών καθώς και ενάντια στον καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας.  

Είναι ασφαλές να παίρνω το χάπι που μειώνει τις περιόδους ή που τις σταματά οριστικά;

Δεν υπάρχει υγιές πλεονέκτημα στην τακτική μηνιαία περίοδο, οπότε τα χάπια αυτής της κατηγορίας είναι τόσο ασφαλή όσο και τα παραδοσιακά ορμονικά αντισυληπτικά χάπια (που σας σταματούν από το να παράγετε ωάρια και μιμούνται την μηνιαία περίοδο). 
Παρόλα αυτά, πολλές γυναίκες προτιμούν να συνεχίσουν να έχουν την τακτική περίοδο τους γιατί τις καθυσηχάζει ότι δεν είναι έγγυες.

Για ορισμένες γυναίκες όμως το να έχουν λιγότερες ή καθόλου περίοδο είναι μία καλή λύση – ειδικά για αυτές που συχνά έχουν ‘βαριά περίοδο’, ημικρανίες και δυνατούς πόνους. Αλλά να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα χάπια αυτά που αποβάλουν ή μειώνουν τη συχνότητα των περιόδων μπορεί να προκαλέσουν αιμοραγία, μία ενοχλητική παρενέργεια που μπορεί να φύγει με το χρόνο, μπορεί και όχι. 

Θα ήθελα να χρησιμοποιώ τη μέθοδο ‘γνώσης των γόνιμων ημερών’ ως μέθοδο αντισύλληψης. Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι το κάνω σωστά;

Με το να προσέχετε και την κάθε λεπτομέρεια. Με τέλεια χρήση, διαφορετικές μορφές του ‘ρυθμού’ – που περιλαμβάνουν τη μέτρηση θερμοκρασίας σώματος, τραχηλικές εκκρίσεις, παρακολούθηση ημερών το κύκλου -  μπορεί να είναι αποτελεσματικές κατά 94% στην πρόληψη εγκυμοσύνης. Αλλά με την τυπική χρήση, το ποσοστό αυτό πέφτει στα 75%. Οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται εάν συνδυάσετε περισσότερες  από μία μεθόδους, που καταγράφουν ποικιλία σινιάλων. Καθώς εξοικιώνεστε με τον κύκλο σας, το λιγότερο πιθανό είναι να έρθετε σε συνουσία κατά τη διάρκεια των πιο επικίνδυνων ημερών του μήνα. 

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!