Ενδομητρικό σπιράλ

Πρόκειται για πλαστικές ράβδους σε σχήμα Τ που περιέχουν χαλκό ή λεβονοργεστρέλη και τοποθετούνται από το γυναικολόγο μέσα στη μήτρα. Το σπιράλ προκαλεί αντίδραση ξένου σώματος μέσα στο ενδομήτριο και έτσι αφ'ενός εμποδίζει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και αφ'ετέρου εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα.  

Έχουν πολύ υψηλα επίπεδα αντισυλληπτικής προστασίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για άμεση και επείγουσα αντισύλληψη μετά την ερωτική επαφή.  

Μειονεκτούν στο ότι δεν προσφέρουν καμία προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους σε γυναίκες με ιστορικό σαλπιγγίτιδας. Το σπιράλ χαλκού μπορεί να τοποθετηθεί στη μήτρα οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου της γυναίκας, προτιμάται όμως η τελευταία ημέρα της περιόδου για πιο εύκολη τοποθέτηση.  Το σπιράλ λεβονοργεστρέλης τοποθετείται την 7η ημέρα του κύκλου. 

Ενδομήτριο σπείραμα (Spiral)

Ο τρόπος δράσης των ενδομήτριων σπειραμάτων δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Φαίνεται, πως προκαλούν μια ελαφριά φλεγμονή στο ενδομήτριο (στο βλεννογόνο που καλύπτει εσωτερικά τη μήτρα) και με τον τρόπο αυτό παρεμποδίζεται τόσο η κίνηση των σπερματοζωαρίων όσο κυρίως η εγκατάσταση του ζυγωτού.

Τα περισσότερα είδη spiral περιέχουν χαλκό ενώ υπάρχουν κάποια που περιέχουν ορμόνη (λεβονογεστρέλη). Η τοποθέτηση γίνεται από το γυναικολόγο και μπορούν να παραμείνουν στη μήτρα 3-5 χρόνια. Πλεονεκτήματα: η υψηλή αντισυλληπτική προστασία που παρέχουν, η δυνατότητα επιθυμητής εγκυμοσύνης μετά την αφαίρεσή τους, η ανεξαρτησία της μεθόδου από την ερωτική πράξη. Δε γίνονται αισθητά ούτε από τη γυναίκα, ούτε από το σύντροφο κατά την επαφή. Τέλος, δεν απαιτούν φροντίδα, εκτός από το συνιστώμενο εξαμηνιαίο έλεγχο από το γυναικολόγο για τη σωστή θέση τους. Μειονεκτήματα: σε ποσοστό 5-20% ανωμαλίες κύκλου. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στα spiral που περιέχουν και ορμόνη. Μεγαλύτερο ποσοστό φλεγμονών και λοιμώξεων απ’ ότι στο γενικό γυναικείο πληθυσμό (ενδομητρίτιδες, σαλπιγγίτιδες). Σε σπάνιες περιπτώσεις διάτρηση της μήτρας (σε ποσοστό 1/1000 τοποθετήσεις). Τέλος, αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης εξωμήτριων κυήσεων (περίπου 4%, έναντι 0,8% στο γενικό πληθυσμό). 

Δεν μπορούν όλες οι γυναίκες να χρησιμοποιήσουν ενδομήτριο σπείραμα. Έτσι, εξαιρούνται γυναίκες με συχνές φλεγμονές του γεννητικού συστήματος, με πολλά ινομυώματα, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας κλπ. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή σε νέες κοπέλες, σε διαβήτη κλπ. Σε περίπτωση ανάπτυξης φλεγμονής, αυτή μπορεί να επεκταθεί στις σάλπιγγες και να προκαλέσει στείρωση. 

Πιθανότητα αποτυχίας: 0.8%

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ενδομητρικού σπειράματος;

Το ενδομητρικό σπείραμα είναι πολύ αποτελεσματικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις όπου αντενδείκνυνται τα αντισυλληπτικά δισκία. Η αποτελεσματικότητά του δεν εξαρτάται από παράγοντες όπως η συμμόρφωση της γυναίκας, όπως γίνεται με τα αντισυλληπτικά δισκία. Το σπείραμα δεν αλληλεπιδρά με φάρμακα και ενδείκνυται η χρήση του κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του ενδομητρικού σπειράματος;

Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν πόνο και μικρή αιμόρροια μετά την τοποθέτηση του ενδομητρικού σπειράματος. Τα συμπτώματα αυτά τις περισσότερες περιπτώσεις είναι παροδικά, όμως σε κάποιες γυναίκες ο πόνος είναι αρκετά ενοχλητικός ώστε να οδηγούνται σε αφαίρεση του σπειράματος από το γυναικολόγο. 

Ένα επιπλέον μειονέκτημα των σπειραμάτων είναι ότι αυξάνουν την πιθανότητα λοιμώξεων και φλεγμονών των εσωτερικών γεννητικών οργάνων (ενδομητρίτιδες, σαλπιγγίτιδες), ιδιαίτερα σε γυναίκες με προϋπάρχουσες φλεγμονές κόλπου. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα σπειράματα δεν προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα υπαγορεύει ότι θα πρέπει να μην χρησιμοποιούνται σε γυναίκες με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Δεν είναι υπερβολή να τονισθεί σε αυτές τις γυναίκες ότι θα πρέπει ο εκάστοτε σύντροφός τους να χρησιμοποιεί προφυλακτικό, διότι είναι η μοναδική μέθοδος αντισύλληψης που προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!