Μαστοδυνία

Μαστοδυνία ή μασταλγία είναι ο έντονος πόνος στο μαστό. Ενα ήπιο ενόχλημα ή πόνος ιδιαίτερα πριν από την περίοδο είναι φυσιολογικό να υπάρχει. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν αυτός ο πόνος είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός. Τότε μιλάμε πλέον για μαστοδυνία ή μασταλγία.

Ο πόνος μπορεί να είναι διάχυτος σε όλο το μαστό ή εντοπισμένος σε μια περιοχή. Συχνότερα εντοπίζεται στο άνω έξω τμήμα, μπορεί όμως να πονάει και οποιοδήποτε άλλο σημείο του μαστού, καθώς επίσης και ο ένας μαστός περισσότερο από τον άλλο. Αν όμως ο πόνος εντοπίζεται μόνο σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή του ενός μαστού, χωρίς να αναφέρεται μάλιστα και ανάλογο ιστορικό στο παρελθόν, τότε είναι πιθανό να κρύβεται κάποια άλλη αιτία που προκαλεί τον πόνο αι επιβάλλεται επίσκεψη στο μαστολόγο. Η μαστοδυνία μπορεί να είναι κυκλική, δηλαδή να εμφανίζεται λίγες μέρες πριν την έμμηνο ρύση και μετά να περνάει, ή μη κυκλική, δηλαδή ο πόνος να είναι συνεχής και να μη σχετίζεται με την περίοδο. Η κυκλική δεν εμπνέει ανησυχία. Στη μη κυκλική μασταλγία, όμως, χρειάζεται επίσκεψη στον ειδικό.

Πρέπει επίσης να διαχωρίσουμε τον πόνο στις νέες κοπέλες από τον πόνο στις μεγάλες γυναίκες. Στη 2η περίπτωση πρέπει να είμαστε πάντα πιο προσεκτικοί, για να μη μας διαφύγει ένας όγκος που πονάει, πράγμα ευτυχώς σπάνιο.

Που οφείλεται η μαστοδυνία; Σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού;

Όπως είπαμε πιο πριν, οι μαστοί επηρεάζονται έντονα κάθε μήνα από τις γυναικείες ορμόνες, πράγμα που προκαλεί συνήθως ένα ήπιο πόνο. Ξέρουμε ότι τα όρια του πόνου είναι διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Άλλες γυναίκες έχουν μεγάλη ευαισθησία στον πόνο και πονούν εύκολα, άλλες πονούν λίγο και άλλες σχεδόν καθόλου. Το συνεχές «μαστίγωμα» των μαστών με οιστρογόνα σε γυναίκες ιδιαίτερα ευαίσθητες στον πόνο είναι που δημιουργεί τη μαστοδυνία. Μπορούμε πάντως να πούμε ότι οι γυναίκες που παραπονούνται για κυκλική μαστοδυνία και στους δύο μαστούς, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του μαστού και μάλιστα ο πόνος συνήθως αποτρέπει τη διαγνωστική σκέψη από τη διάγνωση του καρκίνου, για να την προσανατολίσει σε κάποια καλοήθη πάθηση

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!