Εφηβική Γυναικολογία

Η βιολογική μετάβαση ενός κοριτσιού σε γυναίκα (και ενός αγοριού σε άντρα), περνάει από μια βιολογική γέφυρα που λέγεται εφηβεία.

Κατά την εφηβεία λόγω αλλαγής (ωρίμανσης) των ορμονών, παρατηρούνται σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Στα κορίτσια αρχίζει με την ανάπτυξη των μαστών και την τρίχωση ορισμένων περιοχών (μασχάλες, εφηβαίου). Λίγο αργότερα αρχίζει και η πρώτη περίοδος, που μπορεί στην αρχή να είναι ακατάστατη, για να σταθεροποιηθεί μετά από λίγους μήνες.

Συναισθηματικά, παρουσιάζεται μια αστάθεια. Ο έφηβος πολλές φορές, δεν ξέρει τι θέλει και εκδηλώνει μια άρνηση για τα πάντα. Χρειάζεται προσοχή, υπομονή και κατανόηση από τους γονείς, να του συμπαρασταθούν σε αυτή την δύσκολη περίοδο της ζωής τους, διότι εύκολα μπορεί να παρασυρθεί, αν βρει καταφύγιο, κάπου αλλού (ακόμα και σε ναρκωτικά).
Η εφηβεία αρχίζει περίπου στην ηλικία των 12 - 13 ετών και εξαρτάται από διάφορες συνθήκες (γεωγραφικές, διατροφικές κ.λ.π).  Στον ισημερινό αρχίζει νωρίτερα (9 - 10 ετών), ενώ στους πόλους αργότερα (15 - 17 ετών).

Kαθυστερημένη ήβη.

Πολλές φορές δεν εμφανίζεται περίοδος αν και η ηλικία προχωρεί. Πρέπει οι γονείς να επισκεφθούν τον ειδικό γιατρό αν το κοριτσάκι είναι 14 ετών και δεν έχει ανάπτυξη μαστών και τρίχωση στο εφηβαίο και στις μασχάλες. Και 16 ετών αν δεν έχει περίοδο ενώ έχει κανονική ανάπτυξη μαστών και τρίχωση στο εφηβαίο και στις μασχάλες. Αν δε παρουσιάζεται και πόνος στην κοιλιακή χώρα, δεν πρέπει να καθυστερήσει η επίσκεψη στον γιατρό.

Αιμορραγίες κατά την εφηβεία.

Κατά την εφηβεία, μπορεί να παρουσιαστούν έντονες αιμορραγίες. Αυτό μπορεί να είναι και φυσιολογικό, αλλά πρέπει πρώτα να αποκλειστούν διάφορες παθολογικές καταστάσεις.

Έντονος πόνος με την περίοδο (δυσμηνόρροια).

Και αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό. Μπορεί όμως να υποκρύπτει και διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι η ενδομητρίωση, οι φλεγμονές της πυέλου κ.α.

Πολλές φορές εμφανίζονται γαστρεντερικές διαταραχές με εμετούς και διάρροια, κεφαλαγία, ακόμη μελαγχολία και διαταραχή συμπεριφοράς. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν με την ηλικία και κυρίως μετά τον τοκετό.

Πόνος κατά την επαφή (δυσπαρευνία).

Αν αρχίσει νωρίς η σεξουαλική δραστηριότητα, υπάρχει κίνδυνος άλγους διότι δεν είναι ακόμη ώριμα, τα γεννητικά όργανα. Υπάρχει δε και αυξημένος κίνδυνος καρκίνου αργότερα. Καλό είναι να γίνεται και το εμβόλιο κατά του HPV (για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας).

Πολυκυστικές ωοθήκες.

Είναι σύνδρομο, που εμφανίζεται με υπερτρίχωση, αραίωση της περιόδου (αραιομηνόρροια), μέχρι εξαφάνιση της περιόδου (αμηνόρροια) και πολλές κύστες στις ωοθήκες που φαίνονται χαρακτηριστικά στο υπερηχογράφημα. Συνήθως εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στην εφηβεία.

Συχνά συνοδεύονται με παχυσαρκία και διαβήτη (τύπου 2).

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην παχυσαρκία διότι πολλές φορές αν αντιμετωπιστεί σωστά η παχυσαρκία, υποχωρούν και τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Ακμή, στο πρόσωπο και στην πλάτη.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!