Κύστες ωοθηκών

Οι ωοθήκες είναι σημαντικά όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας. Κάθε γυναίκα έχει δύο ωοθήκες που βρίσκονται στα πλάγια και προς τα πίσω της μήτρας. Το μέγεθος της κάθε ωοθήκης είναι όσο περίπου ενος καρυδιού.

Οι ωοθήκες παράγουν τα ωάρια που αποτελούν τα γεννητικά κύτταρα της γυναίκας που μετά από τη γονιμοποίησή τους από το σπερματοζωάριο σχηματίζουν το έμβρυο. Οι ωοθήκες επίσης παράγουν σημαντικές ορμόνες του γυναικείου συστήματος που ελέγχουν τον έμμηνο κύκλο της γυναίκας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλου.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό κάθε μήνα μικρές κύστες να αναπτύσσονται στην επιφάνεια της μιας ή και των δύο ωοθηκών. Αυτές οι κύστες που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 2 εκατοστά, είναι απολύτως αθώες και στη μεγάλη πλειοψηφία τους εξαφανίζονται απο μόνες τους σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Άλλες πάλι μπορεί να επιμένουν και να χρειάζονται κάποιο είδος παρακολούθησης ή αντιμετώπισης.

Οι κύστες στις ωοθήκες είναι αρκετά συχνές ανάμεσα στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι περισσότερες κύστες της ωοθήκης είναι αποτέλεσμα των αλλαγών των επιπέδων ορμονών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου και την παραγωγή και απελευθέρωση των ωαρίων απο τις ωοθήκες.

Κάποια γυναίκα μπορεί να αναπτύξει μια ή περισσότερες κύστες πάνω στις ωοθήκες της. Το μέγεθος των κυστών της ωοθήκης μπορεί να ποικίλλει σε μέγεθος απο το μέγεθος ενος μπιζελιού μέχρι το μέγεθος ενος πορτοκαλιού. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κυστών ωοθηκών και κάθε τύπος μπορεί να δώσει διαφορετικά συμπτώματα. Όλες οι κύστες μπορεί να σπάσουν, να περιστραφούν και να προκαλέσουν, πόνο ή να δώσουν κάποια αιμορραγία μέσα στο υγρό που περιέχουν. Οι περισσότερες κύστες είναι καλοήθεις, ένα μικρό ποσοστό ωστόσο μπορεί να είναι κακοήθεις. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα αυξήσουν την υποψία για κάποια κακοήθεια. Αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με τη μορφολογία της κύστης στην υπερηχογραφική εξέταση, την ηλικία της γυναίκας, το οικογενειακό ιστορικό καθώς και το ιστορικό κακοήθειας στην ίδια τη γυναίκα.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!