Στένωση τραχήλου

Στένωση ή απόφραξη του τραχήλου της μήτρας.

Η στένωση του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να προκληθεί από μια κληρονομική δυσπλασία ή βλάβη του τραχήλου της μήτρας. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο τράχηλος δεν μπορεί να παράγει καλής ποιότητας τραχηλικής βλέννας για την κινητικότητα του σπέρματος και τη γονιμοποίηση. Επιπλέον, μπορεί το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας να είναι κλειστό και να μην επιτρέπει στο σπέρμα να φτάσει στο ωάριο. 

Η στένωση του τραχήλου είναι ένα μη φυσιολογικό στένεμα του τραχηλικού σωλήνα. Η στένωση του τραχήλου μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως λοιμώξεις, καρκίνος, ακτινοβολία, ατροφία (λέπτυνση της επένδυσης του τραχήλου εξαιτίας της έλλειψης οιστρογόνων), ή χειρουργικές διαδικασίες. Για τη θεραπεία μη φυσιολογικών επιχρισμάτων τεστ Pap πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις, όπως κωνοειδής βιοψία, μέθοδος LEEP και κρυοθεραπεία.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το αν ο τραχηλικός σωλήνας παρεμποδίζεται μερικώς ή πλήρως και από το εμμηνοπαυσιακό καθεστώς της ασθενούς. Οι προεμμηνοπαυσιακές ασθενείς θα έχουν συσσώρευση αίματος μέσα στη μήτρα που προκαλεί σποραδική αιμορραγία και πυελικό πόνο. Οι ασθενείς διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπογονιμότητα και ενδομητρίωση.

Θεραπεία

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει το πέρασμα μικρών διαστολέων μέσα στον τράχηλο. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ιατρείο ή σαν μια χειρουργική διαδικασία που δεν χρήζει νοσηλείας, αν η διαστολή αποδειχθεί δύσκολη περίπτωση. Για τον εντοπισμό του τραχηλικού σωλήνα μπορεί να είναι απαραίτητη η μικρο-υστεροσκόπηση, κατά την οποία εισάγεται στον τράχηλο ένα τηλεσκόπιο 2-3 χιλιοστών

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!