Πυελική φλεγμονώδης νόσος

Η πυελική φλεγμονώδης νόσος (ΠΦΝ) είναι μια φλεγμονή και λοίμωξη του άνω τμήματος των αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας, κατά κανόνα στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες και στις γύρω δομές. Η αιτία είναι συχνά μια λοίμωξη που ανεβαίνει από τον κόλπο επηρεάζοντας και τα υπόλοιπα αναπαραγωγικά όργανα. Η πιο σημαντική αιτία μιας τέτοιας λοίμωξης είναι τα ΣΜΝ. Η πυελική φλεγμονώδης νόσος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ενδομήτριο, στις ωοθήκες και/ή στις σάλπιγγες. 

Συμπτώματα

Η ΠΦΝ μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα:

  • Μη φυσιολογική αιμόρροια
  • Άλγος
  • Κράμπες
  • Πυρετός

Αιτιολογία

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι η πιο πιθανή αιτία ΠΦΝ. Για παράδειγμα, εάν δεν θεραπευτούν τα χλαμύδια, αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη και να οδηγήσει τελικά σε ΠΦΝ.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι παλαιότεροι τύποι αντισυλληπτικών σπειραμάτων-ενδομήτρια σπειράματα-αποδείχθηκε ότι αύξαναν δραματικά τον κίνδυνο για ΠΦΝ. Τα σπειράματα αυτά δεν χρησιμοποιούνται πλέον και ο κίνδυνος με τα σύγχρονα IUD είναι ελάχιστος, αν και συχνά προτιμώνται για γυναίκες που δεν διατρέχουν κίνδυνο για ΣΜΝ, δηλ. που έχουν μια μονογαμική σχέση.

Θεραπεία

Τα αντιβιοτικά είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία για την ΠΦΝ. Ανάλογα με την έκταση της νόσου, ο ουλώδης ιστός (συμφύσεις) μπορεί να αφαιρεθεί με λαπαροσκόπηση ή λαπαροτομή. Εάν η μήτρα έχει υποστεί βλάβη, γίνεται υστεροσκόπηση για την αποκατάσταση της βλάβης. Εάν η διαδικασία είναι ανεπιτυχής, η μόνη εναλλακτική είναι η χρήση παρένθετης μητέρας.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!