Γιατί κλαίνε τα μωρά;

Ο ήχος του κλάματος ενός μωρού – αυτός ο ήχος που συνεχίζεται ασταμάτητα, που κλιμακώνεται βαθμιαία, που μειώνεται για να ενταθεί ξανά σε μια διαπεραστική κραυγή που φαίνεται να τρυπάει τα τύμπανα των αυτιών με την επιτακτικότητα της – είναι σχεδόν ο πιο ενοχλητικός, απαιτητικός και εξοντωτικός ήχος που μπορούμε να ακούσουμε.

Στο κλάμα του μωρού δεν υπάρχει μέλλον ή παρελθόν – μόνο παρόν. Δεν υπάρχει κατευνασμός, καμία πιθανή διαπραγμάτευση, καμία λογική. Το μόνιμο ερώτημα των νέων μητέρων είναι γιατί κλαίνε τα μωρά τους. Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουν πως τα μωρά κλαίνε για πάρα πολλούς λόγους. Αρχικά, το κλάμα είναι ο πιο δραστικός τρόπος για να τραβήξει ένα μωρό την προσοχή. Τα μωρά δεν έχουν άλλη γλώσσα εκτός από το κλάμα.

Οι γυναίκες είναι βιολογικά προγραμματισμένες να ανταποκρίνονται άμεσα στο μήνυμα που δίνει το κλάμα ενός μωρού. Δεν είναι μόνο ένα λογικό μήνυμα « σε χρειάζομαι», ή «πεινάω», αλλά πρόκειται για την μετάδοση μιας ολόκληρης σειράς άλλων μηνυμάτων, στα οποία αντιδρούμε συναισθηματικά και αν είμαστε μητέρες, με όλο μας το είναι. Όπως λέει ο BerryBrazelton (Αμερικάνος παιδίατρος), «το κλάμα του μωρού πρόκειται για μια πλούσια γλώσσα». Το κλάμα μπορεί να σημαίνει πείνα, πόνο, θυμό, ότι έχουν βραχεί, «σήκωσε με» ή απλώς «άσε με ήσυχο». Είναι λοιπόν, ένας άκρως αποτελεσματικός τρόπος μετάδοσης μηνυμάτων για ένα πλάσμα που μόλις ήρθε στον κόσμο και ακόμα δεν έχει μάθει τη γλώσσα των ενηλίκων. Μέχρι να μάθει το μωρού την γλώσσα των ενηλίκων και οι νέες μητέρες να αρχίσουν να καταλαβαίνουν γιατί κλαίει τώρα το μωρό τους πρέπει να υπάρχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον δίπλα στην μητέρα, που πολλές φορές καταλήγει να κλαίει μαζί με το μωρό της, στην προσπάθεια της να το ηρεμήσει. Κάθε γυναίκα που έχει ένα μωρό που είτε κλαίει υπερβολικά είτε όχι χρειάζεται να διατηρεί κοινωνικές επαφές με ενηλίκους, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και σε ρόλο διαφορετικό από αυτόν της μητέρας. Επίσης πολλές γυναίκες αναφέρουν πως ένας περίπατος με το μωρό, ότι καιρό και αν έχει, λειτουργεί ανανεωτικά και συχνά ευχαριστεί το μωρό. Το κλάμα γίνεται εντονότερο όταν νιώθετε ότι απομονώνεστε μαζί του. Βγαίνοντας έξω έχετε την δυνατότητα της ανθρώπινης επαφής και σε συνδυασμό με τον καθαρό αέρα έρχεται το σταμάτημα του κλάματος του μωρού ως δια μαγείας.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!