Είμαι έγκυος!

Η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης πρέπει να ξεκινά μόλις η γυναίκα διαπιστώσει ότι είναι έγκυος. Στην πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο θα επιβεβαιωθεί υπερηχογραφικά η βιωσιμότητα της εγκυμοσύνης και η ύπαρξη ενός ή καμιά φορά περισσοτέρων εμβρύων και θα πάρουμε επίσης το γενικό και μαιευτικό ιστορικό της μητέρας, που είναι συχνά αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Θα δοθούν επίσης προφορικές και γραπτές πληροφορίες για τη διατροφή και τις δραστηριότητες της γυναίκας για τους επόμενους 9 μήνες. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει πριν της εγκυμοσύνης ο προγεννητικός έλεγχος θα δοθεί στην πρώτη επίσκεψη.

Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟ

11η – 14η εβδομάδα κύησης

Υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας + PAPP-Atest + ελεύθερη β χοριακή γοναδοτροπίνη.

Στο Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας μετράται το πάχος του υγρού που βρίσκεται κάτω από το δέρμα στον αυχένα του εμβρύου. Αν αυτό βρεθεί αυξημένο, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το έμβρυο να πάσχει από σύνδρομο Down. Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η ευαισθησία του υπερηχογραφήματος για την ανίχνευση του συνδρόμου Down είναι περίπου 80%. Σε συνδυασμό ,τώρα, με τον προσδιορισμό στο αίμα της εγκύου γυναίκας δύο πρωτεϊνών, του PAPP-Α και της ελεύθερης β χοριακής γοναδοτροπίνης καταφέρνουμε να ανεβάσουμε την ευαισθησία της μεθόδου ανιχνεύσεως εμβρύων με σύνδρομο Down στο 90%. Η κάθε γυναίκα, θα πρέπει να θυμάται πως, το Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας είναι μια μέθοδος πληθυσμιακού ελέγχου (screeningtest) και ΟΧΙ μέθοδος διάγνωσης! Μιά μέθοδος που μας βοηθάει, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δίνοντάς μας εγκαίρως αξιόπιστες πληροφορίες και απαντήσεις στους μέλλοντες γονείς όσον αφορά την ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου που κυοφορούν.

Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟ

20η – 24η εβδομάδα κύησης

Υπερηχογράφημα β΄ επιπέδου + Doppler μητριαίων αγγείων

Στο υπερηχογράφημα β επιπέδου εξετάζουμε αναλυτικά την ανατομία του εμβρύου, προσδιορίζουμε τη θέση του πλακούντα, του όγκου του αμνιακού υγρού, μετρούμε την ανάπτυξη του εμβρύου και διερευνούμε την ύπαρξη δεικτών που σχετίζονται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες.Στις γυναίκες υψηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό (πολλαπλές κυήσεις, προηγούμενο πρόωρο τοκετό, ανωμαλίες της μήτρας ή προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στον τράχηλο της μήτρας της γυναίκας) διενεργείται, διακολπικό υπερηχογράφημα μέτρησης του τραχήλου της μήτρας.Επίσης στο υπερηχογράφημα αυτό εκτιμάται η ροή των μητριαίων αρτηριών ώστε να εντοπιστούν οι κυήσεις αυτές που εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπολειπόμενης ενδομήτριας ανάπτυξης ή προεκλαμψίας.Όσον αφορά στην εύρεση εμβρυικών ανωμαλιών στο υπερηχογράφημα αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί και να γίνει κατανοητό από τους γονείς ότι δεν είναι δυνατή η ανίχνευση όλων των συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου.

26η – 28η εβδομάδα κύησης

Καμπύλη σακχάρου

​Η καμπύλη σακχάρου ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, μετρά την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη (γλυκόζη) για την παραγωγή ενέργειας. Χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη.

Διαδικασία:

 • Μόλις πάτε στο εργαστήριο, γίνεται λήψη αίματος από περιφερική φλέβα. Αυτό αποτελεί την πρώτη τιμή της καμπύλης (νήστεος).
 • Θα σας ζητηθεί να πιείτε 75 γραμμάρια γλυκόζης.
 • Στη συνέχεια, θα γίνουν άλλες δύο λήψεις αίματος, 1 ώρα και 2 ώρες μετά τη λήψη του υγρού.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σ΄αυτές τις 2 ώρες της εξέτασης, θα πρέπει να βρίσκεστε στο εργαστήριο, θα πρέπει να κάθεστε ήρεμη, και φυσικά να μην φάτε ή πιείτε τίποτα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μπορείτε να πίνετε μόνο νερό.

Γ΄ ΤΡΙΜΗΝΟ

32η – 34η εβδομάδα κύησης

Υπερηχογράφημα ανάπτυξης εμβρύου + Doppler ομφαλικής και μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας

Το υπερηχογράφημα αυτό έχει ως σκοπό να καθορίσει την ανάπτυξη του εμβρύου και συγχρόνως να μελετήσει την αιμάτωση της μήτρας, του πλακούντα και του ίδιου του εμβρύου.

Περιλαμβάνει:

 • Μέτρηση του μεγέθους του εμβρύου, στην κεφαλή, την κοιλιά και το μηριαίο οστό και τελική εκτίμηση του βάρους του.
 • Μέτρηση της ποσότητας του όγκου του αμνιακού υγρού του εμβρύου, του υγρού δηλαδή που περιβάλλει το έμβρυο.
 • Εκτίμηση της θέσης του πλακούντα και της εμφάνισης του.
 • Εξέταση των κινήσεων του εμβρύου.

Δια του Έγχρωμου υπερηχογραφήματος Doppler εκτίμηση της ροής του αίματος:

 • Στις μητριαίες αρτηρίες
 • Στην ομφαλική αρτηρία
 • Στη μέση εγκεφαλική αρτηρία
 • Στο φλεβώδη πόρο

32ηεβδομάδα κύησης – τοκετό

NST, υπερηχογράφημα ανάπτυξης εμβρύου, βιοφυσικό προφίλ

Το καρδιοτοκογράφημα (NST) είναι μία εξειδικευμένη εξέταση που χρησιμοποιείται σαν προγεννητικό τεστ για να ελέγξει την υγεία του εμβρύου, καθώς και τις συσπάσεις της μήτρας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης παρακολουθούμε τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου για να δούμε πώς θα ανταποκρίνεται και πως μεταβάλλεται ανάλογα τις κινήσεις του. Το καρδιοτοκογράφημα (NST) γίνεται συνήθως μετά την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Είναι μια εύκολη, ανώδυνη, μη επεμβατική εξέταση που δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο στην μητέρα και στο έμβρυο. Ωστόσο, δίνει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση του εμβρύου.

 • Σε μηνιαία βάση γίνεται επανέλεγχος γενικής αίματος και γενικής ούρων.
 • Σε περίπτωση αρνητικών αντισωμάτων IgG, IgM toxo, ερυθρά, CMV θα γίνεται επανέλεγχος στο 2ο και 3οτρίμηνο, στις 26-28 εβδομάδες και 36-38 εβδομάδες αντίστοιχα.
 • Η παρακολούθηση των εγκύων γίνεται σε μηνιαία βάση μέχρι τις 32 εβδομάδες, κάθε 2 εβδομάδες μέχρι τις 36 εβδομάδες και εν συνεχεία κάθε εβδομάδα.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!