Μητρικός Θηλασμός - Μύθοι και Πραγματικότητα

Μύθος 1: Μη θηλάζεις κατά τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού, γιατί δεν έχεις ακόμα γάλα.

Πραγματικότητα: Μετά το τέλος του τρίτου σταδίου του τοκετού υπάρχει πτώση της προγεστερόνης και ξεκινά η έκκριση της προλακτίνης. Αυτή είναι υπεύθυνη για την έναρξη του θηλασμού. Ήδη από την πρώτη ώρα η μητέρα είναι σε θέση να θηλάσει το μωρό της .Όσο πιο γρήγορα τοποθετηθεί το μωρό στο στήθος τόσο καλύτερος θα είναι ο θηλασμός μας. Η μητέρα σε αυτήν την φάση παράγει το πρωτόγαλα ή πύαρ. Το πρωτόγαλα αποτελεί την ιδανική πρώτη τροφή για το μωρό και είναι πλούσιο σε αντισώματα, τα οποία ενισχύουν την ανώριμη ακόμη άμυνα του βρεφικού οργανισμού και το προστατεύουν από λοιμώξεις.

Μύθος 2: Δεν έχω γάλα! Το μωρό δεν χορταίνει.

Πραγματικότητα: Ο θηλασμός βασίζεται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο ζητά το μωρό μου τόσο παράγω! Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο συχνά θηλάζει το βρέφος τόσο περισσότερο γάλα έχει η μητέρα. Σιγά- σιγά θα επέλθει μια ισορροπία, ένας συγχρονισμός μεταξύ του μηχανισμού παραγωγής γάλακτος της μητέρας και της ποσότητας που έχει ανάγκη το βρέφος.

Μύθος 3: Θήλασε 10 λεπτά από το ένα στήθος, έπειτα 10 λεπτά από το άλλο και όσο περνά ο καιρός 15 και 15.

Πραγματικότητα: Συνήθως αυτή είναι η πρώτη, και η πιο λανθασμένη, οδηγία για το μητρικό θηλασμό. Ο μητρικός θηλασμός οφείλει να είναι ελεύθερος ακούγοντας πάντα τα σημάδια πείνας του μωρού. Η διάρκεια των γευμάτων αλλάζει ανάλογα με την πείνα του, τη διάθεσή του, την ώρα της ημέρας και τον επιτυχή ή όχι τρόπο ταΐσματος. Δηλαδή, ένα μωρό που δεν έχει μάθει να καταπίνει γάλα στο στήθος ή δε βρίσκει γάλα, μπορεί να βρίσκεται για μία ώρα πάνω σε αυτό και να μην έχει φάει τίποτα. Ένα άλλο μωρό μπορεί να έχει μάθει πώς να θηλάζει, να βρίσκει άφθονο γάλα και να τελειώνει το γεύμα του μέσα σε πέντε λεπτά. Η τοποθέτηση του μωρού στο στήθος του προσφέρει επίσης συναισθηματική κάλυψη, κάτι που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Μύθος 4: Το μωρό πρέπει να θηλάζει κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, πρέπει να έχει πρόγραμμα.

Πραγματικότητα: Κοίτα το μωρό σου και όχι το ρολόι! Όποτε το μωρό ψάχνει με το στόμα στον αέρα, βάζει τα χέρια στο στόμα ή/και κλαίει, καλό είναι να το βάλεις στο στήθος, ακόμα και αν θήλαζε συνεχόμενα τις προηγούμενες 3 ώρες. Κανένα μωρό δεν είναι ίδιο με άλλο, κάθε ένα έχει την προσωπικότητά του . Έχει τεράστια σημασία να σεβαστούμε τις ανάγκες του μωρού μας και να το αφήσουμε να μας καθοδηγήσει.

Μύθος 5: Οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει πάντα να προσφέρουν και τα δύο στήθη σε κάθε θηλασμό.

Πραγματικότητα: Είναι πολύ σημαντικό να αφήσουμε το μωρό να τελειώσει το ένα στήθος πρώτα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θέλει να πάρει το δεύτερο στον ίδιο θηλασμό. Το τελικό γάλα βγαίνει σταδιακά, καθώς το στήθος αδειάζει. Επομένως, ορισμένα μωρά, αν αλλάξουν στήθος νωρίς στη διάρκεια του θηλασμού, μπορεί να χορτάσουν από το χαμηλότερο σε θερμίδες αρχικό γάλα από τα δύο στήθη, αντί να πάρουν τη φυσιολογική ισορροπία από αρχικό και τελικό γάλα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τη μη-ικανοποίηση του μωρού, καθώς και την αργή αύξηση του βάρους του. Κατά τις πρώτες εβδομάδες, πολλές μητέρες προσφέρουν και τα δύο στήθη σε κάθε θηλασμό για να βοηθήσουν την εγκατάσταση του γάλακτος.

Μύθος 6: Ο θηλασμός πονά.

Πραγματικότητα: Ο θηλασμός είναι ανώδυνος! Όταν η μητέρα πονά κατά την διάρκεια του θηλασμού θα πρέπει να ζητήσει την συμβουλή ενός επαγγελματία για την σωστή τοποθέτηση του μωρού πάνω στο στήθος. Η μητέρα κατά την διάρκεια των πρώτων θηλασμών και μόνον μπορεί να νιώθει μια ελαφριά ενόχληση, που σίγουρα δεν θα της προκαλεί πόνο και δυσφορία.

Μύθος 7: Ο θηλασμός ενός μωρού μετά τους 12 μήνες έχει μικρή αξία γιατί η ποιότητα του μητρικού γάλακτος αρχίζει να πέφτει μετά τους 6 μήνες.

Πραγματικότητα: Η σύσταση του ανθρώπινου γάλακτος αλλάζει για να ανταποκριθεί στις διαφορετικές ανάγκες που έχει το μωρό καθώς μεγαλώνει. Ακόμη κι όταν το μωρό είναι ικανό να παίρνει στερεά τροφή, το μητρικό γάλα είναι η πρωταρχική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Κατά το δεύτερο χρόνο το μητρικό γάλα γίνεται συμπληρωματικό των στερεών τροφών. Επίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού χρειάζεται από δύο μέχρι έξι χρόνια για να ωριμάσει πλήρως. Το μητρικό γάλα συνεχίζει να συμπληρώνει και να βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα για όσο καιρό προσφέρεται.

Μύθος 8: Πρέπει να μην καταναλώνω γαλακτοκομικά, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά . Πρέπει να κάνω συγκεκριμένη διατροφή.

Πραγματικότητα: Κανένας διατροφικός περιορισμός δεν είναι απαραίτητος. Η θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει διακόψει την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μόνο σε υποψία κάποιας αλλεργίας (π.χ. στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος) και μόνο εάν το κρίνει απαραίτητο ο παιδίατρος της. Τα οφέλη του θηλασμού ακόμα και εάν η μητέρα δεν κάνει την τέλεια διατροφή είναι τεράστια σε σχέση με την κατανάλωση τεχνητού γάλακτος.

Μύθος 9: Η μητέρα δεν πρέπει να γίνεται «πιπίλα» για το μωρό.

Πραγματικότητα: Η ανακούφιση και η κάλυψη των θηλαστικών αναγκών του μωρού στο στήθος υπάρχει στον αρχικό σχεδιασμό της φύσης. Οι πιπίλες είναι στην πραγματικότητα ένα υποκατάστατο της μητέρας, όταν εκείνη δεν είναι διαθέσιμη. Επίσης η μη χρήση πιπίλας του εμπορίου βοηθά στην αρχιτεκτονική του ίδιου του στόματος καθώς και στην πρόληψη της τερηδόνας για το βρέφος αργότερα. Τέλος αυτή η συνεχής επαφή βοηθά την ίδια τη παραγωγή γάλακτος.

Μύθος 10: Η φτωχή παραγωγή γάλακτος οφείλεται συνήθως στο άγχος, στην κούραση και/ή στην ανεπαρκή κατανάλωση φαγητού και υγρών.

Πραγματικότητα: Οι πιο συνηθισμένες αιτίες προβλημάτων στην παραγωγή του γάλακτος είναι οι αραιοί θηλασμοί και/ή η κακή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος – και τα δύο συνήθως οφείλονται σε ανεπαρκείς πληροφορίες που δίνονται στις θηλάζουσες μητέρες. Προβλήματα στον τρόπο που θηλάζει το μωρό μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή γάλακτος. Το άγχος και η κούραση ή η κακή διατροφή, σπάνια αποτελούν αιτίες ανεπαρκούς παραγωγής γάλακτος, επειδή το σώμα έχει πολύ εξελιγμένους μηχανισμούς επιβίωσης για να προστατέψει το μωρό σε περιόδους όπου η προμήθεια της τροφής είναι χαμηλή.

Μύθος 11: Οι μητέρες που κρατούν πολύ τα μωρά τους αγκαλιά, τα κακομαθαίνουν.

Πραγματικότητα: Τα μωρά που είναι συχνά στην αγκαλιά κλαίνε λιγότερες ώρες την ημέρα κι έρευνες έχουν δείξει ότι εκδηλώνουν μεγαλύτερη σιγουριά καθώς ωριμάζουν και γίνονται γρηγορότερα ανεξάρτητα.

Μύθος 12: Ποτέ μην ξυπνάτε ένα μωρό που κοιμάται.

Πραγματικότητα: Αν και τα περισσότερα μωρά δείχνουν πότε έχουν ανάγκη να φάνε, ορισμένα νεογέννητα μωρά μπορεί να μην ξυπνούν αρκετά συχνά από μόνα τους και να χρειάζεται να τα ξυπνάμε για να φάνε, τουλάχιστον οχτώ φορές την ημέρα. Το να μην ξυπνά ένα μωρό τακτικά μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στον τοκετό ή σε φάρμακα που παίρνει η μητέρα, σε ίκτερο, σε κάποιο σοκ, σε πιπίλες ή σε «παραίτηση» του μωρού μετά από επανειλημμένη καθυστέρηση της μητέρας να ανταποκριθεί στα μηνύματα που της δίνει ότι θέλει να θηλάσει. Επιπλέον, οι μητέρες που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα της φυσικής μη-γονιμότητας εξαιτίας της αμηνόρροιας λόγω θηλασμού, ανακαλύπτουν πως η επιστροφή της έμμηνης ρύσης καθυστερεί περισσότερο όταν το μωρό συνεχίζει να θηλάζει και τη νύχτα.

Μύθος 13: Είναι σημαντικό κι άλλα μέλη της οικογένειας να ταΐζουν το μωρό για να δεθούν μαζί του.

Πραγματικότητα: Το τάισμα δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίον τα άλλα μέλη της οικογένειας μπορούν να δεθούν με το μωρό. Το κράτημα, η αγκαλιά, το μπάνιο και το παιχνίδι μαζί του είναι όλα σημαντικά για το μεγάλωμα του, την ανάπτυξή του και το δέσιμο του μωρού με τους άλλους.

Μύθος 14: Πρέπει να σταματήσω να θηλάζω εάν έχω μαστίτιδα.

Πραγματικότητα: Αντίθετα, είναι σημαντικό να συνεχίζετε τον θηλασμό κατά την διάρκεια της φλεγμονής. Αν και μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος σε αυτές στις συνθήκες, ο συχνός θηλασμός διατηρεί την παράγωγη γάλακτος και εμποδίζει την περαιτέρω συμφόρηση του μαστού. Η εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων στο στήθος για μερικά λεπτά πριν από κάθε τάισμα μπορεί να βοηθήσει. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια αντλία άντλησης του μητρικού γάλακτος (θήλαστρο), και δώστε το γάλα στο μωρό με το μπουκάλι εάν:

  • Το μωρό δεν καταφέρνει να αδειάσει καλά το στήθος κατά την διάρκεια του γεύματος, στην φάση της φλεγμονής.
  • Αν διαπιστώσετε ότι ο θηλασμός σας προκαλεί μεγάλη δυσφορία.

Θυμηθείτε όμως ότι το μωρό σας είναι πάντα σε θέση να αδειάσει το στήθος σας καλύτερα, γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα σε σχέση με ένα θήλαστρο.

Μύθος 15: Ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό και κάθε μητέρα πρέπει να ξέρει πως να θηλάσει το μωρό της.

Πραγματικότητα: Σίγουρα ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό αλλά και η νέα μητέρα και το βρέφος πρέπει να μάθουν πολλά καινούργια πράγματα για το θηλασμό. Είναι καλό οι νέες μητέρες να μιλήσουν με κάποιο ειδικό πριν από τον τοκετό και ακόμη πιο σημαντικό είναι να υπάρχει κάποιος να βοηθήσει την μητέρα με τους πρώτους θηλασμούς. Για να μπορέσει η μητέρα να θηλάσει με επιτυχία χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Μύθος 16: Δεν κάνει να βάψω τα μαλλιά μου.

Πραγματικότητα: Ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη. Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τις βαφές μαλλιών και τον θηλασμό. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι πολύ λίγες από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα θα μπουν κυκλοφορία του αίματος σας. Αυτό το καθιστά πολύ πιθανό ότι ένα μικρό ποσό να μεταφερθεί στο μητρικό γάλα. Στο παρελθόν, πολλές γυναίκες έχουν χρησιμοποιήσει βαφές μαλλιών, χωρίς γνωστά αρνητικά αποτελέσματα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο θηλασμός είναι φυσιολογικό κομμάτι της φυσιολογικής ζωής της σύγχρονης γυναίκας!

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!