Μουσικά Μωρά

Ο όρος μουσική περιλαμβάνει τον πιο μικρό μεμονωμένο ήχο ως την πιο πολύπλοκη συμφωνία. Οι ήχοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, η εξοικείωση με τους ήχους αρχίζει από την ενδομήτρια ζωή.

Το περιβάλλον της μήτρας είναι πλούσιο σε ήχους. Αυτοί οι ήχοι όλοι μαζί έχουν ιδιαίτερη αξία γιατί δημιουργούν τα πρώτα μέσα επικοινωνίας και δεσμούς της μητέρας και του παιδιού. Από όλους τους ήχους η φωνή της μητέρας ξεχωρίζει και ελκύει την προσοχή του εμβρύου περισσότερο από κάθε άλλο ήχο διότι είναι διαφορετικός από όλους τους άλλους. Ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι τα νεογνά ηρεμούν όταν ακούσουν τους ίδιους ήχους που άκουγαν ενδομήτρια, πιστεύουν ότι ο ήχος του νερού και των κυμάτων που ηρεμούν τους ενήλικες είναι αναμνήσεις από την ενδομήτρια ζωή και τους ήχους που παρήγαγε το αμνιακό υγρό. Το έμβρυο μέσα στη κοιλιά της μητέρας του, νιώθει τους ήχους και σαν δονήσεις. Η βασικότερη ακουστική εμπειρία του εμβρύου είναι τόσο οι χτύποι της δικής του καρδιάς όσο και της καρδιάς της μητέρας του. Με αυτό τον τρόπο, ο χτύπος της καρδιάς είναι για το έμβρυο η αφετηρία της ζωής του.

Η μουσική επιδρά θετικά και στις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Με τη μουσική η έγκυος χαλαρώνει και φορτίζεται θετικά, μειώνεται το άγχος και ενισχύεται η αυτοπεποίθησή της. Είναι ένας καλός τρόπος να ξεχαστεί από την καθημερινότητα, να νιώσει ευχάριστα, να εκφράσει θετικά συναισθήματα και φυσικά να διασκεδάσει! Η ήρεμη μουσική (κλασική) δρα πολύ ηρεμιστικά, τόσο στις μαμάδες (τις χαλαρώνει) όσο και στο μωρό. Η χορευτική μουσική, ακόμα και η ρυθμική κίνηση του χορού, προκαλούν την παραγωγή ενδορφινών, που δρουν χαλαρωτικά στο σώμα και προκαλούν ευφορία. Το ζευγάρι και το έμβρυο όταν εκτίθενται μαζί στις ίδιες μελωδίες, μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα χαράς, χαλάρωσης και ευτυχίας και δημιουργούν έτσι ένα μέσο επικοινωνίας.

Ο M. Odent πιστεύει ότι όλες οι γυναίκες έχουν την επιθυμία - ανάγκη να τραγουδούν στα παιδιά τους πριν και μετά τη γέννηση, αλλά η ιατρικοποίηση της γέννας έχει διαταράξει αυτή τη διαδικασία. Αυτή η πρακτική να τραγουδούν οι έγκυες ή να διαβάζουν ιστορίες δυνατά, έχει ιδιαίτερη αξία, αφού τώρα γνωρίζουμε ότι τα πρώτα μαθήματα γλώσσας τα παίρνουμε ενδομήτρια.. Μετά την γέννηση η ακοή του νεογνού λειτουργεί πλήρως συνήθως μετά την τέταρτη μέρα, μετά την απελευθέρωση του αυτιού από βλέννες, αίμα και σμήγμα. Έτσι λοιπόν, ότι έχει βιωθεί μέσω της ακοής πριν τον τοκετό αναγνωρίζεται μετά τη γέννηση, σχηματίζοντας γέφυρα ανάμεσα στους δυο κόσμους.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!