Περιποίηση νεογνού

Και ναι, είστε στο σπίτι μόνες με το μωρό σας. Και τώρα τι κάνω? Πως θα το κάνω μπάνιο? Πως θα εφαρμόσω όσα μου έδειξαν? Θα καταφέρω να ανταποκριθώ στις ανάγκες του μωρού μου?

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες ερωτήματα της νέας μητέρας όταν πάρει το μωρό της στο σπίτι. Για αρχή πρέπει να χαλαρώσετε! Αυτό που πρέπει να θυμάται μια νέα μαμά είναι ότι η φύση την έχει προικίσει με το μητρικό ένστικτο για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του νέου της ρόλου.

Το μπάνιο του μωρού αποτελεί μια έντονη πηγή άγχος για τους νέους γονείς. Ωστόσο, είναι μια διαδικασία στην οποία καλό θα ήταν να συμμετέχουν και οι δύο γονείς. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Όταν θέλετε να κάνετε μπάνιο το μωρό σας πρέπει να έχετε μαζέψει όλα τα πράγματα που θα χρειαστείτε (πετσέτα, εσώρουχα, πάνα, ρούχα) από την αρχή στον χώρο που θα γίνει το μπάνιο για να ντύσετε το μωρό σας αμέσως. Τα αμέτρητα καλλυντικά του μωρού που ακούτε να χρησιμοποιούν συχνά, αντικατοπτρίζουν την καταναλωτική πραγματικότητα και όχι την ανάγκη για επιπλέον φροντίδα του νεογέννητου. Κατά τα πρώτα μπάνια του μωρού αρκεί μόνο νεράκι ή κάποιο ήπιο ( χωρίς πολλά αρώματα) σαπούνι. Η ενυδάτωση στα νεογέννητα γίνεται με την χρήση αμυγδαλέλαιου. Επίσης, πρέπει να καταρριφτεί η πανάκια οδηγία για χρήση κρέμας συγκάματος σε κάθε αλλαγή πάνας, καθώς έχει αποδειχθεί πως περισσότερο κακό κάνει παρά καλό σε μωρά που τα γεννητικά τους όργανα δεν είναι ερεθισμένα.

Αφού λοιπόν, έχετε συγκεντρώσει όσα χρειάζονται για το μπάνιο του μωρού σας ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε το νερό. Η χρήση θερμόμετρου μπάνιου θα μπορούσε να βοηθήσει, ωστόσο ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε την κατάλληλη θερμοκρασία του νερού είναι να το δοκιμάσετε στην εσωτερική πλευρά του καρπού σας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να το αισθάνεστε ελαφρά ζεστό. Καλό θα είναι ο ένας από τους δύο γονείς να κρατάει το μωρό και ο άλλος να το σαπουνίζει. Πρέπει να ξεκινάτε πάντα να σαπουνίζετε το σώμα του μωρού από πάνω προς τα κάτω. Στα γεννητικά όργανα σαπουνίζετε από μπροστά προς τα πίσω για να μην μεταφέρετε μικρόβια από τον πρωκτό. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βάζετε το μωρό σας κάτω από το ντους αλλά να παίρνετε και να ρίχνετε με το χέρι σας νερό, γιατί μπορεί να αλλάξει ξαφνικά η θερμοκρασία του νερού. Μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι γιατί είναι εστία μικροβίων. Ξεβγάζετε και σκουπίζετε ταμποναριστά με έντονη έμφαση στα σημεία που «διπλώνουν» για να μην μένει υγρασία. Καλό θα είναι να πλένετε το μωράκι σας αν όχι κάθε μέρα, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα με την προϋπόθεση ότι γίνεται τοπικό πλύσιμο σε κάθε κένωση.

Μην ξεχνάτε ότι το μπάνιο για τα μωρά είναι μια ευχάριστη εμπειρία, καθώς μέσα από το υγρό στοιχείο έχουν μνήμες από την ενδομήτρια ζωή.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!