Φυσιολογικός Τοκετός - Στάδια Τοκετού

Ο τοκετός είναι η φυσιολογική διαδικασία της εξόδου του εμβρύου, του πλακούντα και των εμβρυικών υμένων διαμέσου του πυελογεννητικού σωλήνα και επιτυγχάνεται με αλλαγή στη σύσταση, τη σταδιακή εξάλειψη και διαστολή του τραχήλου της μήτρας, ως αποτέλεσμα των ρυθμικών συστολών της με επαρκή συχνότητα, ένταση και διάρκεια.

Σημεία έναρξης τοκετού

  • Αυτόματη ρήξη εμβρυικών υμένων ( Α.Ρ.Ε.Υ.) : Συμβαίνει στο 10% των τοκετών χωρίς πόνο και στο 90% των περιπτώσεων ο τοκετός αρχίζει εντός 24/ώρου.
  • Τακτικές, ρυθμικές και επώδυνες συστολές της μήτρας, που δεν σταματούν με το βάδισμα και διαρκούν περίπου 45 δευτερόλεπτα και η παύλα ανάμεσα στις συστολές είναι περίπου 10 λεπτά.
  • Μικρή αιματηρή έκκριση ( πρώιμο σημείο διαστολής του τραχήλου).

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τοκετός είναι μια «γιορτή», ένα φυσιολογικό γεγονός, μια υγιής διαδικασία, δεν είναι επέμβαση και η επίτοκος δεν είναι ασθενής.

Στάδια τοκετού

1. Στάδιο της διαστολής

Αρχίζει με της τακτικές συστολές της μήτρας και τελειώνει με την ολοκλήρωση της διαστολής του τραχήλου της μήτρας στα 10 εκατοστά.

Λανθάνουσα φάση: ορίζεται η περίοδος του τοκετού, όχι απαραίτητα συνεχής, με ήπιες, ακανόνιστες συστολές της μήτρας που μαλακώνουν, εξαλείφουν και διαστέλλουν τον τράχηλο. Οι συστολές σταδιακά γίνονται πιο ρυθμικές και ισχυρές, ώστε στο τέλος της φάσης η διαστολή του τραχήλου αγγίζει τα 4cm.

Ενεργός φάση: ορίζεται η περίοδος του τοκετού, όπου υπάρχουν επώδυνες τακτικές συστολές 2/10λεπτό με διάρκεια 45-60 δευτερόλεπτα, με συνεχώς αυξανόμενη ισχύ και διαστολή του τραχήλου >4 cm.

Το πρώτο στάδιο τοκετού μπορεί να διαρκέσει για τις πρωτοτόκες μητέρες 10-12 ώρες και για τις πολυτόκες 6-8 ώρες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κίνηση και η αλλαγή θέσεων κατά την διάρκεια του πρώτου σταδίου του τοκετού μειώνουν την διάρκεια του κατά μια ώρα τουλάχιστον και δεν φαίνεται να συνδέονται με αυξημένες παρεμβάσεις ή αρνητικές συνέπειες για την ευημερία των μητέρων και των νεογνών. Αντίθετα, φάνηκε ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη διαχείριση του σώματος τους και καλύτερο βαθμό ικανοποίησης από την γέννηση.

2. Στάδιο της εξώθησης

Αρχίζει μετά την πλήρη διαστολή του τραχήλου μέχρι την έξοδο του εμβρύου.

Λόγω της πίεσης της εμβρυικής κεφαλής προς την έξοδο της πυέλου η επίτοκος αισθάνεται την έπειξη για εξώθηση και παράλληλα παρατηρείται αύξηση της έντασης των συστολών. Στην διάρκεια κάθε συστολής πρέπει να γίνονται 2-3 εξωθητικές προσπάθειες της επιτόκου. Το στάδιο της εξώθησης δεν πρέπει να υπερβαίνει χρονικά την μια ώρα σε πρωτοτόκες και σε πολυτόκες την μισή ώρα εφόσον δεν έχει κάνει επισκληρίδιο.

3. Στάδιο της υστεροτοκίας

Η διαδικασία του τοκετού ολοκληρώνεται με το 3ο στάδιο τοκετού, που σηματοδοτεί το τελικό στάδιο της μετάβασης από τη γυναίκα στη μητέρα.

Η υστεροτοκία είναι η περίοδος του τοκετού που αρχίζει αμέσως μετά την έξοδο του νεογνού και ολοκληρώνεται με την έξοδο του πλακούντα. Μερικά λεπτά μετά την έξοδο του νεογνού ξεκινούν νέες συστολές που συμβάλλουν στην μείωση του μεγέθους της μήτρας με τελικό σκοπό την αποκόλληση του πλακούντα.

Η αρχή της νέας ζωής πρέπει να είναι μια χαρούμενη εμπειρία για την ίδια και τις οικογένειες της.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!