Λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων

Τα ινοµυώµατα είναι καλοήθεις όγκοι του µυοµητρίου, δηλαδή του µυϊκού ιστού της µήτρας. Ποικίλλουν σε µεγέθη και σε τοποθεσία. 

Διακρίνονται σευποβλενογόνια (δηλαδή κάτω από το εσωτερικό στρώµα της µήτρας), σε ενδοτοιχωµατικά και σευπο-ορογόνια (δηλαδή κάτω από το εξωτερικό τοίχωµα της µήτρας). Τα υποβλενογόνια αφαιρούνται κυρίως µε υστεροσκόπηση ενώ οι άλλες δύο κατηγορίες µε λαπαροσκόπηση.

Τα ινοµυώµατα µπορεί να προκαλούν κυρίως:

  • µητρορραγίες, έντονη απώλεια αίµατος στην περίοδο,αναιµία
  • κοιλιακό άλγος
  • συµπτώµατα από συµπίεση άλλων οργάνων από το ινοµύωµα(ουροδόχος κύστη,ουρητήρες,έντερο) 
  • υπογονιµότητα,καθ’έξιν αποβολές.

Το ινοµύωµα δεν είναι καρκίνος.

Ο εκφυλισµός ενός ινοµυώµατος σε κακοήθη όγκο(σάρκωµα) είναι σπάνιος (<1%).

Τα ινοµυώµατα είναι ορµονο-εξαρτώµενοι όγκοι, δηλαδήµπορούν να εξελίσσονται και ναµεγαλώνουν για όσο διάστηµα η γυναίκα είναι υπό την επήρεια των οιστρογόνων, δηλαδή από την εφηβεία µέχρι την εµµηνόπαυση.

Συνήθως τα ινοµυώµατα ανιχνεύονται νωρίς στο γυναικολογικό υπερηχογράφηµα όταν το µέγεθός τους αρχίζει να ξεπερνά τα 2 εκατοστά.

Η φαρµακευτική αγωγήµε αγωνιστές Gn-RH επιτυγχάνει τη συρρίκνωσή τους και την ελάττωση των µητρορραγιών για το διάστηµα των λίγων µηνών της θεραπείας. Με το τέλος της θεραπείας τα ινοµυώµατα επιστρέφουν στην αρχική κατάσταση τους, εφόσον δεν αφαιρεθούν χειρουργικά.

Η λαπαροσκοπική ινομυoματεκτομή γίνεται υπό γενική αναισθησία μέσω τριών ή τεσσάρων τομών του μισού έως ενός εκατοστού. Με μικρές τομές στην επιφάνεια της μήτρας γίνεται η αφαίρεση των ινομυωμάτων και η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 1 έως 1 ½ ώρα συνήθως.

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής ινομυοματεκτομής είναι η μικρότερη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο μικρότερος χρόνος ανάρρωσης, η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών και το αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα της λαπαροσκόπησης είναι ότι συνήθως η ασθενής μπορεί να φύγει εντός ενός 24ώρου

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!