Λαπαροσκοπική λύση συμφύσεων

Οι συμφύσεις της ελάσσονος πυέλου, περιορισμένες ή εκτεταμένες, χαλαρές ή στερρές, μπορεί να αφορούν όλα τα όργανα της ελάσσονος πυέλου και να είναι αιτία υπογονιμότητας ή και πυελικού άλγους.

Με την βοήθεια της λαπαροσκοπικής χειρουργικής διενεργείται λύση των συμφύσεων με σκοπό την ανατομική αποκατάσταση των οργάνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της γονιμότητας, όταν υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας, και την βελτίωση ή απαλλαγή από το χρόνιο πυελικό άλγος. Εκτιμάται ότι το ποσοστό κύησης μετά από λαπαροσκοπική συμφυσιόλυση ανέρχεται στο 55-60%.

Οι συμφύσεις είναι μη φυσιολογικές συνδέσεις ή ουλώδης ιστός που αναπτύσσονται στην κοιλιακή χώρα. Τα κύρια αίτια της δημιουργίας των συμφύσεων είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις, οι λοιμώξεις και η ενδομητρίωση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις με μεγάλες τομές στην κοιλιακή χώρα (λαπαροτομή) προκαλούν περισσότερες συμφύσεις από τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται με λαπαροσκόπιο. Η δημιουργία συμφύσεων ποικίλει επίσης πολύ, ανάλογα με την τάση ανάπτυξης που διακρίνει την κάθε ανεξάρτητη ασθενή. Οι συμφύσεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές, ή μπορεί να προκαλέσουν πυελικό πόνο, υπογονιμότητα, ή απόφραξη της γαστρεντερική οδού.

Θεραπεία

Αν είναι συμπωματικές, οι συμφύσεις μπορεί να θεραπευθούν χειρουργικά και μπορούν να τοποθετηθούν στις τραυματισμένες επιφάνειες φραγμοί κατά των συμφύσεων, αν και μπορεί και πάλι να προκύψει δημιουργία συμφύσεων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία διαδικασία, κανένα φάρμακο και καμία συσκευή που να μπορεί να αποτρέψει σε ποσοστό 100% τη δημιουργία συμφύσεων.

Οι συμφύσεις στην κοιλιακή χώρα και στην πύελο θεραπεύονται με ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές (λαπαροσκόπηση). Η αφαίρεση των συμφύσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί ως μέρος άλλων διαδικασιών (όπως η αφαίρεση κύστεων ωοθηκών ή ινομυωμάτων), ή ως μια αυτόνομη διαδικασία. Αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι οι συμφύσεις αποτελούν αντένδειξη για την πραγματοποίηση λαπαροσκόπησης, αυτή η πεποίθηση είναι ουσιαστικά μια εσφαλμένη αντίληψη. Η λαπαροσκόπηση προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την λαπαροτομή («ανοιχτή» προσέγγιση της κοιλιακής χώρας) στη θεραπεία των συμφύσεων. Το λαπαροσκόπιο επιτρέπει την άριστη οπτικοποίηση και μεγέθυνση των συμφύσεων και των προσβεβλημένων κοιλιακών / πυελικών οργάνων. Επιπλέον, το αέριο CO2 που χρησιμοποιείται για τη διόγκωση της κοιλιακής χώρας παρέχει ένα φυσικό διαχωρισμό από τα κοιλιακά όργανα, επιτρέποντας το σαφή προσδιορισμό των συμφύσεων και την αποτελεσματική θεραπεία τους. Οι αρχές της μικροχειρουργικής που εφαρμόζονται με μια λαπαροσκοπική προσέγγιση είναι επίσης πολύ πιο αποτελεσματικές στην αποφυγή της ανάπτυξης συμφύσεων από την ίδια τη χειρουργική επέμβαση.

Η ανάρρωση από την αφαίρεση των συμφύσεων είναι ταχεία, καθώς οι ασθενείς συνήθως μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο μέσα σε 24 ώρες και μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!