Υστεροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που σχηματίζονται στο τοίχωμα της μήτρας και εμφανίζονται περίπου στο 20-40% των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία.

Τα αίτια της ανάπτυξής τους είναι ουσιαστικά άγνωστα, παρόλο που στις μέρες μας έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να οφείλονται σε κάποιο είδος μετάλλαξης ενός μεμονωμένου μυικού κυττάρου του ιστού της μήτρας.

Πιθανά συμπτώματα που συνοδεύουν την ύπαρξη ινομυωμάτων είναι οι ασυνήθιστα βαριές περίοδοι, ενώ μπορεί να είναι και επώδυνα. Περίπου στο 5-10% των περιπτώσεων τα ινομυώματα συνδέονται και με υπογονιμότητα. Η αφαίρεση των ινομυωμάτων κρίνεται απαραίτητη μόνο αν υπάρχουν τα παραπάνω συμπτώματα, δηλαδή πόνος ή αιμορραγία, ή εάν δεν διαγιγνώσκεται κάποια άλλη αιτία υπογονιμότητας.

Το είδος της επέμβασης που θα πραγματοποιηθεί εξαρτάται κυρίως από τη θέση τους, το μέγεθός τους και τον αριθμό τους. Οι συνηθέστερες μέθοδοι που χρησιμοποιούμε είναι η Λαπαροσκόπηση και η Υστεροσκόπηση, που είναι μέθοδοι που αποφέρουν μικρότερη αιμορραγία, οι ασθενείς έχουν καλύτερη ανάρρωση και παράλληλα, δε μειώνεται η αναπαραγωγική ικανότητα της μήτρας. Επιπλέον, η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές της δραστηριότητες στις επόμενες 1-4 ημέρες από τη μέρα της επέμβασης.
Υστεροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων.

Η υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ινομυωμάτων που βρίσκονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Το κυριότερο σύμπτωμά τους είναι οι πολύ βαριές περίοδοι.

Για την υστεροσκόπηση δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία της ασθενούς και η εισαγωγή γίνεται πάντα την ημέρα της επέμβασης. Γίνεται υπό γενική αναισθησία, πολύ όμως ελαφριά, και διαρκεί από 15-60 λεπτά.

Ένα ειδικό τηλεσκόπιο, το υστεροσκόπιο, διαμέτρου 1cm εισάγεται μέσα στη μήτρα μέσω του τραχήλου. Μέσα από αυτό περνάει ένα ειδικό ηλεκτρόδιο, το οποίο αφαιρεί το ινομύωμα από τη ρίζα του. Το ινομύωμα κόβεται σε μικρά κομμάτια ώστε να εξαχθεί και στέλνεται για ιστολογική εξέταση.

Σε νέες κοπέλες της αναπαραγωγικής ηλικίας που έχουν μικρού μεγέθους ινομυώματα, γίνεται η ίδια ακριβώς διαδικασία με τη διαφορά ότι χρησιμοποιείται μικρότερης διαμέτρου υστεροσκόπιο, μέσα από το οποίο περνά ένα ψαλίδι για να κόψει το ινομύωμα.
Μετά την υστεροσκόπηση η ασθενής παραμένει για λίγες ώρες στην κλινική και το ίδιο απόγευμα μπορεί να φύγει.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!