Δωρεά ωαρίων

Για κάποιες γυναίκες δεν ενδείκνυται η εφαρμογή  θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης με χρησιμοποίηση των δικών τους ωαρίων καθώς το πρόβλημα γονιμότητας που αντιμετωπίζουν δεν έγκειται σε κάποια δυσλειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος που θα μπορούσε να διορθωθεί και τα διαθέσιμα ωάρια δεν είναι κατάλληλα, ικανά ή και δεν υπάρχουν καθόλου ώστε να γονιμοποιηθούν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό δεν είναι το τέρμα του δρόμου στην προσπάθεια της τεκνοποίησης καθώς έχουν τη δυνατότητα να το πετύχουν εντασσόμενες σε ένα πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων με χρήση ωαρίων δότριας.

Είναι γεγονός ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή βοηθά χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια να παρακάμψουν το πρόβλημα γονιμότητας που αντιμετωπίζουν και να αποκτήσουν παιδιά. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, το πρόβλημα της γονιμότητας δεν έγκειται σε κάποια δυσλειτουργία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος που θα μπορούσε να διορθωθεί ή να παρακαμφθεί και τα ωάρια που έχουμε στη διάθεση μας δεν είναι κατάλληλα, ικανά ή και δεν υπάρχουν καθόλου ώστε να γονιμοποιηθούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η εναλλακτική λύση που προσφέρεται στα ζευγάρια και δεν είναι άλλη από τη χρήση ωαρίων δότριας. Σύμφωνα με την Ελληνική και διεθνή νομοθεσία όλοι οι συμβαλλόμενοι (δότριες και λήπτριες) καλύπτονται από το ιατρικό απόρρητο και για αυτό αναφέρεται ότι είναι μία ‘ανώνυμη διαδικασία’ εξασφαλίζοντας την ανωνυμία και άγνοια της διαθέσεως και προελεύσεως, δηλαδή ούτε η δότρια δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στο παιδί που θα γεννηθεί αλλά ούτε και η λήπτρια στη δότρια.

Τι είναι:

Η δωρεά ωαρίων είναι μία μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης όπου χρησιμοποιούνται ωάρια που έχουν χορηγηθεί από άλλη γυναίκα και γονιμοποιηθεί από το σπέρμα του συζύγου της λήπτριας. Τα έμβρυα που προκύπτουν μεταφέρονται στη μήτρα της λήπτριας που έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να δεχθεί το έμβρυο. Η διαφορά με την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι στο ότι η δότρια ωαρίων δεν είναι και η δέκτρια.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που ένα ζευγάρι επιλέγει να ενταχθεί σε πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων, η αλήθεια είναι ότι η μέθοδος κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ως επιλογή για τεκνοποίηση. Η δωρεά ωαρίων χρησιμοποιείται πάνω από είκοσι χρόνια βοηθώντας υπογόνιμα ζευγάρια να γίνουν γονείς μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εφαρμόζεται σε γυναίκες όπου δεν παράγουν ωάρια (π.χ. προχωρημένη ηλικία, πρόωρη εμμηνόπαυση, ενδομητρίωση, σύνδρομο Turner) ή ακόμα κι αν παράγουν, αυτά είναι μάλλον ‘κακής ποιότητας’ ή μεταφέρουν σοβαρές κληρονομικές ασθένειες και έτσι δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν μία επιτυχημένη εγκυμοσύνη νωρίτερα.

Στη μονάδα μας το πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων πραγματοποιείται ανώνυμα ακολουθώντας όλες τις απαραίτητες νομοθετικές δεσμεύσεις, ηθικής και δεοντολογίας όπως έχουν καθοριστεί από την ESHRE (Ευρωπαική Εταιρεία ανθρώπινης αναπαραγωγής και εμβρυολογίας) και από την οδηγία 3305/2005 της Ελληνικής νομοθεσίας.

Πότε συστήνεται η δωρεά ωαρίων;

Μία γυναίκα μπορεί να χρειαστεί να πάρει ωάρια από δότρια ώστε να τεκνοποιήσει, επειδή η ίδια δεν έχει ωάρια και συνήθως αυτή είναι η επιλογή για τις ακόλουθες ομάδες γυναικών:

 • Γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση.
 • Γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπείες καρκίνου (η ορμονική διέγερση των ωοθηκών είναι αδύνατη λόγω χημειοθεραπείας)
 • Γυναίκες με ‘κακή ποιότητα’ ωαρίων
 • Γυναίκες με ανύπαρκτες ωοθήκες ή υποπλασμένες (Turner’s syndrome)
 • Γυναίκες ηλικίας 43-50 ετών
 • Γυναίκες με χρωμοσωμικά προβλήματα ή γενετικές παθήσεις, οι οποίες καθιστούν αδύνατη ή προβληματική την έκβαση μια εγκυμοσύνης.
 • Γυναίκες με ιστορικό πολλαπλών αποβολών

Γιατί να γίνετε δότρια ωαρίων

Εάν έχετε σκεφτεί να γίνετε δότρια ωαρίων, είναι καλό να έχετε όλες τις πληροφορίες διαθέσιμες για τη διαδικασία που ακολουθείται ώστε να πάρετε τη σωστή απόφαση για εσάς.

Τα υπογόνιμα ζευγάρια που επιλέγουν να καταφύγουν στη δωρεά ωαρίων συχνά έχουν φτάσει σε αυτή την απόφαση αφού πρώτα έχουν εξαντλήσει κάθε άλλη προσπάθεια σύλληψης και θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το ζευγάρι επιδιώκει ένα βιολογικό δεσμό με το μωρό τους ισχυρότερο από αυτόν της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας. Εάν είστε εσείς η δότρια ωαρίων, θα δώσετε σε μία γυναίκα τη δυνατότητα να κυήσει ένα μωρό που μοιράζεται το γενετικό υλικό του συντρόφου της. Θα της δώσετε το δώρο της ζωής.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που γίνονται δότριες το κάνουν για να διευκολύνουν την προσπάθεια άτεκνων ζευγαριών για λόγους που οφείλονται κυρίως σε ωοθηκική ανεπάρκεια ή σε θεραπείες καρκίνου. Πολλές από τις νέες γυναίκες/δότριες έχουν δικό τους φιλικό πρόσωπο ή συγγενικό πρόσωπο που είναι άτεκνο και έτσι επιθυμούν να συμβάλουν θετικά ώστε το ζευγάρι να μην περάσει την ίδια συναισθηματικά εξαντλητική εμπειρία ξανά. Άλλες είναι περιστασιακές δότριες που το κάνουν για καθαρά αλτρουιστικούς λόγους ή είναι γυναίκες που υποβάλλονται ήδη σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης και συμφωνούν να δώσουν κάποια ωάρια (egg sharing).

Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, η δωρεά των ωαρίων είναι εθελοντική πράξη χωρίς οικονομικό όφελος. Οι δότριες υπογράφουν δήλωση παραχώρησης των ωαρίων και δικαιούνται αποζημίωση μόνο για τις ημέρες εργασίας που χάνουν καθώς και για τα έξοδα μετακίνησης τους. Στη μονάδα emBIO γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι προτεραιότητες σας θα πρέπει να στραφούν γύρω από τα ραντεβού με τον γιατρό και από την ώρα λήψης φαρμάκων για λίγες εβδομάδες. Αν και οι πρωταρχικοί λόγοι για να ενταχθείτε σε πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων θα πρέπει να είναι αλτρουιστικοί, όταν γίνετε δότρια ωαρίων, σύμφωνα με το νόμο 3305/2005 θα σας καταβληθούν δαπάνες και αποζημίωση για το χρόνο και τη σωματική δέσμευσή σας στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Εάν επιθυμείτε να γίνετε δότρια ωαρίων αλλά θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, επικοινωνήστε με τη γραμματεία της μονάδας emBIO για μία ενημερωτική συνεδρία.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Λήπτρια

Μία γυναίκα θεωρείται κατάλληλη να λάβει ωάρια όταν η μήτρα της έχει φυσιολογική μορφολογία και λειτουργικότητα και δεν έχει περάσει το πεντηκοστό έτος ηλικίας. Η προετοιμασία της λήπτριας και του συζύγου περιλαμβάνει συμβουλευτική συνάντηση με τον γιατρό για ιατρικές εξετάσεις όπως και σε ένα κανονικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Δότρια

Η υποψήφια δότρια, αφού έχει ενημερωθεί πλήρως για το πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων, έχει συμπληρώσει την αίτηση και έχει γίνει δεκτή θα πρέπει να υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων για να διαπιστωθεί αν η κατάσταση της υγείας της είναι καλή και αν θα μπορεί να ανταποκριθεί σωστά στην ορμονική θεραπεία. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:

 • Ψυχολογικό προφιλ
 • Υπερηχογράφημα κάτω κοιλιάς και κολπικό υπερηχογράφημα
 • Συνάντηση με τον υπεύθυνο του προγράμματος για τις οδηγίες που αφορούν τη χορήγηση των φαρμάκων
 • Αιματολογικές εξετάσεις για ηπατίτιδα, HIV, σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες και ορμονολογικό προφίλ
 • Θα πρέπει να είναι νεώτερη των 35 ετών και να έχει ιατρικό ιστορικό απαλλαγμένο από γενετικές ή οικογενειακές ασθένειες.

Στη συνέχεια η δότρια θα υποβληθεί στην κλασική διαδικασία της ορμονικής διέγερσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δότρια στην πραγματικότητα δωρίζει ωάρια που αν δεν αναρροφηθούν από τον οργανισμό καταστρέφονται οπότε σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η μελλοντική της αναπαραγωγική δυνατότητα.

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Λόγω του ότι λήπτριες ωοκυττάρων είναι συνήθως γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία ή σε πρόωρη εμμηνόπαυση που χρησιμοποιούν ωάρια νεότερων γυναικών, τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλότερα πολλές φορές και από αυτά της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Φυσικά, παίζουν και άλλοι παράγοντες σημαντικό ρόλο: ο σωστός έλεγχος και η προετοιμασία της λήπτριας και της δότριας, ο καλός συντονισμός τους, η εμπειρία του επιστημονικού προσωπικού της μονάδας συμβάλουν θετικά στην επίτευξη εγκυμοσύνης ανά εμβρυομεταφορά στο πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!