Κρυοσυντήρηση Ωαρίων (Vitrification)

Η μέθοδος ταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων και εμβρύων, ή αλλιώς, υαλοποίηση (Vitrification) είναι μια εντυπωσιακή και επαναστατική μέθοδος που εφαρμόζει πλέον η σύγχρονη επιστήμη. 

Η πρόοδος της μεθόδου αυτής ήταν αργή σε σχέση με την κατάψυξη σπέρματος και αυτό γιατί τα ωάρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον κύκλο κατάψυξης-απόψυξης. Δεν έχει πάντα επιτυχές αποτέλεσμα, καθώς σχηματίζονται κρύσταλλοι στο εσωτερικό των κυττάρων, προκαλώντας κατά συνέπεια κάποιες βλάβες στα έμβρυα και ανεπανόρθωτες βλάβες στα ωάρια, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, οπότε είναι πολύ ευαίσθητα στις διαδικασίες ψύξης. Ως τώρα στη χώρα μας έχουν έρθει τρία παιδιά στον κόσμο με τη μέθοδο αυτή. Οολοένα, όμως, αυξανόμενος αριθμός νέων γυναικών με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια σε συνδυασμό με την βελτίωση των κρυοπροστατευτικών μέσων έχουν κάνει σήμερα την κρυοσυντήρηση αγονιμοποίητων ωαρίων μια εναλλακτική λύση.

H μέθοδος αυτή έχει πολλά θετικά αποτελέσματα αφού:

  • Δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια που ήδη υπεβλήθησαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση να καταψύξουν τα έμβρυα που περίσσεψαν ώστε να εξασφαλίσουν μία μελλοντική εγκυμοσύνη, αποφεύγοντας την επανάληψη εκ νέου όλου του κύκλου της εξωσωματικής.
  • Δίνει την δυνατότητα στη γυναίκα να διατηρήσει και να παρατείνει τη γονιμότητά της, καθώς είναι γνωστό ότι μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη σχετίζεται άμεσα με την ηλικία της γυναίκας και με την ποιότητα των παραγόμενων ωαρίων. Στην εποχή μας πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία επιθυμούν να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη είτε λόγω καριέρας είτε λόγω σπουδών είτε μέχρι να βρουν τον κατάλληλο σύντροφο.
  • Προσφέρει σωτήρια επιλογή σε γυναίκες που έχουν κάποια μορφή καρκίνου και θέλουν να φυλάξουν τα υγιή ωάριά τους πριν υποβληθούν σε ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία.
  • Επιτρέπει τη δημιουργία μιας τράπεζας ωαρίων διευκολύνοντας σημαντικά το πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων.

Να σημειωθεί ότι παρόλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μέθοδο της κρυοσυντήρησης των ωαρίων, είναι σημαντικό οι γυναίκες να ενημερώνονται υπεύθυνα τόσο για τα οφέλη όσο και τις επιφυλάξεις που προκύπτουν.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!