Φαρμακευτική αγωγή στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι από τα πιο βασικά στάδια επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα τελευταία χρόνια σημαντικό μέρος της έρευνας αναπαραγωγής είναι επικεντρωμένο στη δημιουργία νέων φαρμακευτικών ουσιών με στόχο τη βελτίωση της θεραπείας στις γυναίκες.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης και κρίνονται ακίνδυνα. Δινονται γιατί στην εξωσωματική γονιμοποίηση γίνεται προσπάθεια να υποχρεωθεί η ωοθήκη να παράγει περισσότερα του ενός ωοθυλάκια, ώστε να παρχθούν αρκετά ωάρια τα οποία θα γονιμοποιηθούν για να παρχθούν έμβρυα καλής ποιότητας που θα μεταφερθούν στη μήτρα.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση εφαρμόζονται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κύκλου κάθε γυναίκας, την ανταπόκριση των ωοθηκών της σε προηγούμενες προσπάθειες κ.λ.π.

Ανάλογα της GnRH (συναγωνιστές και ανταγωνιστές)

Τα φαρμακευτικά ανάλογα της ορμόνης GnRH αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία της υποφύσεως αποτρέποντας έτσι ανεπιθύμητη ρήξη ωοφυλακίων πριν την ωοληψία. Για να επιτευχθεί πολλαπλή ανάπτυξη ωοθυλακίων, πρέπει να ελέγχονται απόλυτα οι δόσεις υποφυσιακών γοναδοτροπινών (θυλακιοτρόπος ορμόνη FSH/ ωχρινοποιητική ορμόνη LH), κάτι που επιτυγχάνεται καλύτερα όταν η υπόφυση δεν παράγει από μόνη της τις ορμόνες αυτές αλλά με τη βοήθεια «ανάλογων» της ορμόνης GnRH φαρμάκων.
Διακρίνονται σε ‘αγωνιστές’ και κυκλοφορούν με τις εμπορικές ονομασίες Superfact, Daronda, Arvecap και ‘ανταγωνιστές’ με τις ονομασίες Orgalutran, και Cetrotide. Τα δραστικά τους συστατικά είναι παρόμοια. Κυκλοφορούν είτε σε μορφή ρινικού σπρέυ, είτε σε μορφή υποδόριων ενέσεων για καθημερινή χορήγηση είτε σε μορφή μιας ενέσεως βραδείας δράσεως διαρκείας 4 εβδομάδων. Ανάλογα με το φαρμακευτικό πρωτόκολλο θα γίνει και η επιλογή του είδους του ανάλογου της GnRH, του τρόπου χορηγήσεως και της δόσης.

Γοναδοτροπίνες

Η διέγερση των ωοθηκών για την ανάπτυξη και ωρίμανση πολλών ωοθηλακίων γίνεται με τη χορηγία υποφυσιακών γοναδοτροπίνων που κυκλοφορούν με τα εμπορικά ονόματα Metrodin, Puregon, Gonal-F, Altermon, Menopur. Επειδή οι ορμόνες αυτές είναι πρωτείνες μπορούν να χορηγηθούν μόνο ενέσιμα είτε υποδόρια είτε ενδομυικά με ειδική συσκευή σε μορφή πένας.

Χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG)

Eίναι το τελευταίο ενέσιμο φάρμακο της θεραπείας. Χορηγείται σε συγκεκριμένη ώρα όταν η ωρίμανση των ωοθυλακίων είναι ικανοποιητική αφού το φάρμακο αυτό προκαλεί ωορηξία 32-36 ώρες μετά τη χορήγηση του οπότε ακολουθεί η ωοληψία. Τα φάρμακα αυτά κυκλοφορούν σε μορφή ενέσιμου διαλύματος ή σκόνης που αναμειγνύεται με ειδικό διαλυτή ή σε σύριγγα υπό μορφή πέννας και έχουν τις εμπορικές ονομασίες Ovitrelle, Pregnyl , Profasi.

Προγεστερόνη

Με σκευάσματα προγεστερόνης προετοιμάζεται κατάλληλα το περιβάλλον της μήτρας για να υποδεχτεί το έμβρυο και χορηγείται μετά το στάδιο της εμβρυομεταφοράς. Κυκλοφορεί σε με το όνομα Utrogestan, σκεύασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν χάπι από το στόμα ή σαν κολπικό υπόθετο και το κολπικό ζελέ Crinone.

Άλλα φάρμακα

Κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν και άλλα φάρμακα όπως το αντιβιοτικό Vibramycin, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί στο σύζυγο προληπτικά, όταν αρχίσει η διέγερση των ωοθηκών και στη σύζυγο μετά την ωοληψία. Οιστρογόνα, κορτιζόνη, ασπιρίνη, ή και αντισυληπτικά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!