Θρομβοφιλία

Η θρομβοφιλία αποτελεί μια κληρονομική η επίκτητη κατάσταση που προδιαθέτει τις γυναίκες σε φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή καθώς και σε καθ’ έξιν αποβολές.  Στην κληρονομική φρομβοφιλία οι γυναίκες πρέπει να ελεγχθούν για αρκετούς γενετικούς παράγοντες  οι οποίοι έχουν βρεθεί να συσχετίζονται με επανειλημμένες αποβολές καθώς και με σοβαρές μαιευτικές επιπλοκές. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες αποτελούν οι Factor V Leiden mutation, Prothrombin mutation, Protein C, Protein S, ανεπάρκεια  Antithrombin και MTHFR mutation.

Στην επίκτητη θρομβοφιλία αναφέρεται το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Αυτό διαγνώσκεται με την επίμονη παρουσία αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων και αγγειακής θρόμβωσης με/η επιπλοκές της κύησης..

Τα τρία κλινικά συσχετιζόμενα αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα είναι το αντιπηκτικό του λύκου (lupus anticoagulant), αντισώματα αντικαρδιολιπίνης (ACA, IgG IgM) και αντισώματα β2 γλυκοπρωτεΐνης Ι (aβ 2 ΓΠΙ, ΙgG, IgM)

Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις συνίσταται όπως όλες οι γυναίκες με δυο ή παραπάνω αποβολές υποβάλλονται σε screening για κληρονομική θρομβοφιλία και αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα.

Σε περίπτωση που μια γυναίκα βρεθεί θετική στο screening αυτό θα πρέπει να υποβάλλεται σε υποστηρικτική αγωγή με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους και ασπιρίνη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!