36η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μωρό έχει γίνει πιο παχουλό

Tο μωρό σας

Το μωρό ζυγίζει περίπου 3,200 γραμμάρια και έχει ύψος 46 εκ. συνολικά. Συνεχίζει να παχαίνει που θα το βοηθήσει να μένει ζεστό και να ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος όταν γεννηθεί. Ο χώρος μες τη μήτρα είναι στενότερος. Το ενάμνιο – το υγρό που περιέχει η μήτρα – γίνεται λιγότερο και οι κινήσεις του εμβρύου αρχίζουν και αραιώνουν.

Το σώμα σας

Ο τελευταίος μήνας της εγκυμοσύνης είναι μία πρόβα για το μεγάλο γεγονός. Αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε τις συσπάσεις της μήτρας περισσότερο. Αυτές είναι προπαρασκευαστικές συσπάσεις και κατά κανόνα δεν είναι επώδυνες.

Τα πρέπει και τα μη

Πριν αποστειρώσετε το σπίτι για την άφιξη του μωρού, διαβάστε προσεχτικά τις ετικέτες σε όλα τα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε ώστε να είναι ασφαλή. Φορέστε λαστιχένια γάντια όταν χειρίζεστε υγρά καθαριστικά και αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά για να φεύγουν οι επικίνδυνες μυρωδιές.

Υγεία

Εάν η φλεβίτιδα ταλαιπωρεί τα πόδια σας, δοκιμάστε τα ειδικά καλτσόν για αυτό το σκοπό. Επίσης να θυμάστε να μην στέκεστε πολύ ώρα και να μην κάθεστε σταυροπόδι για πολύ.

Από μητέρα σε μητέρα

«Πάρτε μαζί σας τις δικές σας σερβιέτες, του μαιευτηρίου είναι συνήθως ακριβές και άβολες» - Τερέζα Ευθυμίου, Φιλοθέη

Ψώνια

Αγοράστε μία αντλία πριν γεννήσετε ώστε να την έχετε έτοιμη σε περίπτωση που τι χρειαστείτε αμέσως μετά τη γέννα. Υπάρχουν διαφορετικά είδη αντλιών στήθους, για αυτό ζητήστε συμβουλή για το ποια πρέπει να χρησιμοποιήσετε, η μαία σας θα σας καθοδηγήσει. Εάν χρησιμοποιήσετε αντλία, φροντίστε να την αποστειρώσετε πριν και μετά τη χρήση. Επίσης, αγοράστε σουτιέν θηλασμού, που θα τα πάρετε και στην τσάντα σας του μαιευτηρίου. Δοκιμάστε να ανοίγετε το σουτιέν με το ένα χέρι (αφού στο άλλο θα κρατάτε το μωρό).

Ασκηση

Εάν σας είναι δύσκολο πλέον να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, καθίστε σπίτι και κάντε τεντώματα. Καθισμένη στο πάτωμα με το αριστερό πόδι προς τα έξω, το δεξί λυγισμένο. Σηκώστε το δεξί σας χέρι πάνω από το κεφάλι σαν να θέλετε να φτάσετε τον ουρανό, και κάντε ένα μεγάλο τόξο όταν λυγίζετε πάνω από το αριστερό σας πόδι προσπαθώντας να φτάσετε τα δάχτυλα του ποδιού. Φέρτε το χέρι σας πίσω και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

Σχέσεις

Μετά τη γέννα, στείλτε μία ευχαριστήρια κάρτα στο γιατρό και στη μαία για να τους πείτε πόσο εκτιμάτε τη βοήθεια που σας έδωσαν όλους αυτούς τους μήνες. Φυσικά, θυμηθείτε να βάλετε και φωτογραφία του μωρού.

Αδέρφια

Καθώς οι ημέρες πλησιάζουν, προσπαθήστε να μην αλλάξετε τη ρουτίνα του μεγαλύτερου σας παιδιού, π.χ. εκπαιδεύοντας το να πηγαίνει τουαλέτα αν είναι μικρό ή οτιδήποτε άλλο. Εχει αρκετά να το απασχολούν αυτόν τον καιρό.

Δίδυμα

Πολλές μητέρες διδύμων κάνουν καισαρική τομή, οπότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το τι πρέπει να περιμένετε κατά τη διάρκεια της εγχείρισης ώστε να είστε προετοιμασμένη. Μετά την καισαρική τομή, θα νιώθετε άβολα για μερικές μέρες, όπως και με κάθε μεγάλη χειρουργική επέμβαση. Θα σας είναι δύσκολο να σηκώνεστε ή να στέκεστε όρθια και θα πονάει όταν γελάτε. Θα πρέπει να παραμείνετε στο νοσοκομείο λίγο παραπάνω, περίπου 4- 5 μέρες αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την κατάστασή σας. Θα πρέπει επίσης να ξεκουραστείτε όταν επιστρέψετε στο σπίτι και θα χρειαστείτε βοήθεια. Δεν θα πρέπει να σηκώνετε βάρη ή να οδηγήσετε για τις επόμενες 6 εβδομάδες. Ο γιατρός ή η μαία σας θα σας συμβουλέψουν για το τι πρέπει να κάνετε και τι όχι. Οι ασκήσεις για μετά τη γέννα είναι ιδιαίτερα σημαντικές μετά από καισαρική τομή για να ξεκινήσουν οι μυς σας να λειτουργούν ξανά, βέβαια σε χαλαρούς ρυθμούς.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!