37η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το δέρμα μπορεί να μοιάζει απαλό ροζ σε αυτό το στάδιο λόγω των αιμοσφαιρίων κοντά στην επιφάνεια.

Tο μωρό σας

Με 46εκ μέγεθος και 3,200 βάρος το μωρό είναι μια χαρά. Μαθαίνει να αναπνέει, εισπνέοντας και εκπνέοντας αμνυοτικό υγρό για να τελειοποιήσει τις ικανότητες του. Επίσης βυζαίνει το δάχτυλο του, γυρνά το κεφάλι του, καταπίνει, ανοιγοκλείνει τα μάτια και σφίγγει τα χέρια. Το περισσότερο από το λίπος που συσσωρεύτηκε γύρω από το βρέφος έχει πλέον εξαφανιστεί. Αν ο τοκετός έρθει μετά το τέλος αυτής της εβδομάδας δεν θεωρείται πρόωρος.

Το σώμα σας

Στο μεταξύ εσείς είστε έτοιμοι για το μεγάλο γεγονός: ο ύπνος σας διαφεύγει, το βάρος σας επιβραδύνει και αισθάνεστε λες και το μωρό θα γλιστρήσει από μέσα σας (μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται!). Η εγκυμοσύνη θεωρείται πλέον ότι έχει ολοκληρωθεί και ο γιατρός σας θα ελέγχει τακτικά τη διαστολή σας και τη θέση του μωρού ώστε να την γνωρίζει την ώρα του τοκετού. Σε περίπτωση που η γέννα δεν γίνει όπως την είχατε φανταστεί, πιθανόν να πρέπει να πάρετε φάρμακα ή να κάνετε καισαρική αλλά ότι και να γίνει να θυμάστε ότι η γέννηση του μωρού σας θα είναι μία από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής σας.

Τα πρέπει και τα μη

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πότε αρχίζει ο τοκετός και αν έχετε ερωτήσεις μιλήστε με τη μαία και το γιατρό σας. Αν και δεν υπάρχει περίπτωση να μπερδέψετε τα σημάδια του τοκετού όταν ξεκινήσει, αλλά εάν έχετε αμφιβολίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό, το νοσοκομείο ή τη μαία σας για να ζητήσετε συμβουλή.

Υγεία

Αξονικές τομογραφίες που έχουν γίνει σε έγκυες γυναίκες δείχνουν ότι το μέγεθος του εγκεφάλου συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου ανακάλυψη που ίσως εξηγεί γιατί ξεχνάτε τον τελευταίο καιρό. Ευτυχώς, επανέρχεται λίγους μήνες μετά τη γέννα. Κανείς δεν ξέρει τι κάνει το μυαλό σας πιο χαλαρό αλλά η έλλειψη ύπνου συμβάλει σε αυτό. Για να αναπληρώσετε, γράφετε τα πάντα σε ένα χαρτί και αφήνετε υπενθυμίσεις παντού στο σπίτι. Επίσης, τώρα μπορεί να προγραμματιστεί και ένας προγεννητικός καρδιοτοκογραφικός έλεγχος. Δεν αποτελεί βέβαια αναγκαστικά ένδειξη σαν εξέταση ρουτίνας.

Από μητέρα σε μητέρα

Ψώνια

Εάν δεν έχετε προμηθευτεί ένα ήδη, θα πρέπει να αγοράσετε ένα καθισματάκι αυτοκινήτου για να φέρετε το μωρό ασφαλές από το μαιευτήριο στο σπίτι.

Ασκηση

Σας αξίζει μετάλλιο εάν μείνατε πιστή στο πρόγραμμα σας κατά την εγκυμοσύνη, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο. Τώρα σας αξίζει να χαλαρώσετε με μία ταινία ή ένα βιβλίο ή ακόμα καλύτερα ένα μασάζ!

Σχέσεις

Κάντε την αναμονή πιο διασκεδαστική με λίγη φροντίδα για εσάς και τις φίλες σας. Πηγαίνετε για πεντικιούρ με την καλύτερη σας φίλη, ή ακόμα καλύτερα για ολοήμερο σπα, ώστε να έχετε χρόνο να τα πείτε και να κάνετε το πρόγραμμα σας για μετά τη γέννα.

Αδέρφια

Προγραμματίστε ημέρες για παιχνίδι με το μεγαλύτερο σας παιδί ώστε να έχει πολλά να κάνει τις πρώτες εβδομάδες όταν θα είστε απασχολημένη με το μωρό.

Δίδυμα

Για να μπορείτε να μεταφέρετε και τα δύο μωρά ταυτόχρονα, δείτε τις λύσεις που δίνει το www.babywearing.gr για sling ή μάρσιπους που τα φοράτε με διάφορους τρόπους. Οι μάρσιποι αγκαλιάς είναι ασφαλής, άνετοι επιτρέπουν να φοράτε τα μωρά σας έχοντας και τα δύο χέρια ελεύθερα και είναι ορθοπεδικά σωστά για το μωρό. Για δίδυμα, συστήνεται να μην τα κρατάτε για πολλή ώρα αλλά αυτό εξαρτάται από το βάρος των μωρών και από το πόσο συνεργάσιμα είναι τα μωρά! Σίγουρα δεν θα μπορείτε να τα κρατάτε έτσι για πολύ ώρα (ειδικά μετά τη γέννα) αλλά είναι η ιδανική λύση για μικρές διαδρομές και πολλές μαμάδες με δίδυμα λένε ότι o μάρσιπος αγκαλιάς τους έχει λύσει τα χέρια!

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!