38η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Κοντινό πλάνο των τέλεια σχηματισμένων ποδιών του μωρού.

Το μωρό σας

Συγχαρητήρια! Η εγκυμοσύνη σας έχει φτάσει στο τελικό στάδιο, που πέφτει οπουδήποτε μεταξύ της 38ης και 42ης εβδομάδας. Η προκαθορισμένη ημερομηνία είναι απλά το μεσοσημείο αυτής της περιόδου. Σύντομα θα κρατάτε το μωράκι στην αγκαλιά σας, θα το κοιτάτε στα μάτια και θα το καλωσορίσετε σε αυτόν τον κόσμο. Τώρα ζυγίζει περίπου 3,300 γραμμάρια, έχει ύψος 35εκ. σε καθιστή θέση και όλα τα όργανα του είναι στην τελική τους θέση. Το χνούδι που καλύπτει όλο το σώμα του εξαφανίζεται. Οι πτυχές του δέρματος έχουν εξομαλυνθεί και τα πνευμόνια του και οι φωνητικές χορδές έτοιμα για την πρώτη τους γοερή κραυγή – ο ήχος που θα ακούσετε όταν κάνει την εμφάνιση του.

Το σώμα σας

Πιθανόν να μπορείτε να αναπνεύσετε ευκολότερα αυτές τις ημέρες τώρα που το κεφάλι του μωρού έχει κατέβει στη θέση του, δίνοντας στα όργανα σας λίγο χώρο. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται lightening και μπορεί να εμφανιστεί λίγες εβδομάδες πριν τη γέννα, ακριβώς πριν, ή κατά τη διάρκεια. Αλλά ακόμα δεν έχετε αποχαιρετήσει όλες τις δυσκολίες: τώρα που το μωρό είναι σε κεφαλική προβολή μπορεί να αισθάνεστε περισσότερη πίεση στη βουβωνική χώρα, στους μηρούς και στην ουροδόχο κύστη.

Τα πρέπει και τα μη

Κάντε μία λίστα με όλα τα σημαντικά νούμερα που θα χρειαστείτε όταν φέρετε το μωρό στο σπίτι ώστε να μην ψάχνετε τελευταία στιγμή. Συμπεριλάβετε όποιον νομίζετε μπορεί να είναι πηγή γνώσεων για τις αρχικές εβδομάδες (παιδίατρος, γυναικολόγος, μαία, φίλες με παιδιά, κλπ.) και τοποθετήστε τη δίπλα στο τηλέφωνο. Επίσης συγκεντρώστε τα εστιατόρια που κάνουν delivery της περιοχής σε περίπτωση που δεν προλαβαίνετε να μαγειρέψετε ένα ωραίο και θρεπτικό γεύμα για εσάς και τον σύντροφο σας τον πρώτο καιρό.

Υγεία

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα ψεύτικα σημάδια του τοκετού : Οι συσπάσεις είναι ακανόνιστες και δεν γίνονται πιο έντονες ή πιο τακτικές. Επίσης θα τις αισθάνεστε στο μπροστινό μέρος του σώματος ενώ στον αληθινό τοκετό αρχίζουν από πίσω και μετακινούνται προς τα εμπρός.

Από μητέρα σε μητέρα

«Βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφος σας κρατά νοερές σημειώσεις την ημέρα της γέννας ώστε να σας γεμίσει τα κενά αργότερα για τη μεγάλη ημέρα. Ευτυχώς ο δικός μου θυμόταν τα πάντα!» Τζένη Μπητσάκου - Λάρισα

Ψώνια

Βρείτε στο internet μία ωραία ηλεκτρονική κάρτα που θα μπορείτε να στείλετε σε όλους όταν το μωράκι έρθει, για να τους ανακοινώσετε τα νέα. Αλλα websites έχουν κάποια μικρή χρέωση και άλλα όχι.

Ασκηση

Ξεκουραστείτε. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, όταν ακόμα και το να σηκωθείτε από το κρεβάτι είναι αγγαρία, είναι κατανοητό αν δεν θέλετε να γυμναστείτε καθόλου. Αντί να ανησυχείτε για το αν πρέπει να πάτε στο γυμναστήριο, ξεκουραστείτε, χαλαρώστε και γεμίστε τις μπαταρίες σας. Χρειάζεστε όλη την ενέργεια σας για τον τοκετό.

Σχέσεις

Εάν το σεξ έχει διακοπεί τώρα που είστε τόσο κοντά στη γέννα, διατηρήστε τη σωματική επαφή με τον σύντροφο σας, με το να κάνετε μπάνια μαζί ή κάνοντας ο ένας στον άλλο μασάζ.

Αδέρφια

Πείτε στο μεγαλύτερο σας παιδάκι ποιος θα μείνει μαζί του όσο εσείς θα είστε στο μαιευτήριο, π.χ. η γιαγιά δεν βλέπει την ώρα να έρθει να είναι μαζί σου. Ενθαρρύνετε το να κάνει συγκεκριμένα σχέδια, π.χ. μία επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο ή στην παιδική χαρά – ώστε να σκέφτεται όλα τα ωραία πράγματα που έχει να κάνει όσο εσείς λείπετε.

Δίδυμα

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!