39η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η κοιλίτσα του μωρού έχει μεγαλώσει και στρογγυλέψει και ο χώρος στη μήτρα είναι στενότερος

Το μωρό σας

Το μωρό βρίσκεται στην τελική ευθεία: Καθώς βάζει βάρος και καθιστό φτάνει τα 36εκ., έχει πολύ λίγο χώρο για να κινηθεί. Πιθανόν είναι ήδη σε κεφαλική προβολή. Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα τελευταία όργανα που αναπτύσσονται.

Το σώμα σας

Αυτό το διάστημα, στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών σας πιθανόν είναι το πώς είναι πραγματικά ο τοκετός. Διαβάστε εδώ λοιπόν τι να περιμένετε: Η πρώτη φάση του τοκετού μπορεί να πάρει ημέρες ακόμα και εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο τράχηλος μαλακώνει και διαστέλλεται στα 3εκ. Οι συσπάσεις διαρκούν 30-45 δευτερόλεπτα. Όταν η ‘ενεργή’ φάση της διαστολής αρχίσει, οι συσπάσεις θα γίνουν πιο δυνατές και πιο συχνές και θα επιμένουν για ένα λεπτό. Ο τράχηλος θα διασταλεί στα 7εκ. και θα είναι πιο δύσκολο να αναπνεύσετε ανάμεσα στις συστολές. Το μεταβατικό στάδιο ακολουθεί, με τις συστολές να καταφτάνουν η μία πίσω από την άλλη και με διάρκεια ως και 90 δευτερόλεπτα. Σε λιγότερο από μία ώρα, ο τράχηλος θα έχει διασταλεί στα δέκα εκατοστά, όπου σε αυτό το στάδιο θα είστε έτοιμη να σπρώξετε. Το κεφάλι του μωρού είναι το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του, οπότε η εξώθηση χρειάζεται πολύ αποφασιστικότητα, χωρίς να αναφέρουμε δυνατά σπρωξίματα.

Τα πρέπει και τα μη

Η λίστα με αυτά που πρέπει να γίνουν είναι ατελείωτη αλλά φροντίστε να ευχαριστηθείτε τις τελευταίες εβδομάδες ελευθερίας. Φροντίζοντας ένα νεογέννητο είναι εκπληκτικό και προσφέρει βαθιά ανταμοιβή αλλά δεν αφήνει χρόνο για εσάς. Αξιοποιήστε το χρόνο μόνη σας τώρα βουτώντας σε τέτοιες χαρές όπως να διαβάζετε για ώρες, να δείτε όλες τις νέες ταινίες στο σινεμά, κλπ. Θα είσαστε πλήρως απασχολημένη σε λίγο καιρό.

Υγεία

Πρέπει να έχετε βάλει γύρω στα 9-10 κιλά ως τώρα σε φυσιολογικά επίπεδα. Ανάλογα πάντα και με το αρχικό βάρος, η αύξηση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. Η αύξηση βάρους συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 7 – 18 κιλών. Εγκυες γυναίκες που είναι πολύ λεπτές πολλές φορές βάζουν περισσότερα κιλά ενώ οι κάπως σωματώδεις βάζουν λιγότερα. Αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας.

Από μητέρα σε μητέρα

«Πάρτε από το νοσοκομείο ορισμένα αναμνηστικά – καρτελάκια με το όνομα σας, τα χαρτιά αναχώρησης, αντίτυπα από τα υπερηχογραφήματα – ώστε να τα συμπεριλάβετε στο άλμπουμ του μωρού αργότερα» Μισέλ Μιράκη- Ξάνθη

Ψώνια

Στοκάρετε πάνες, wipes και όλα τα απαραίτητα που θα χρειαστείτε αμέσως μετά τη γέννα. Ετσι δεν θα χρειαστεί να κάνετε επείγουσες επισκέψεις στο super market τις πρώτες πυρετώδεις εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Ασκηση

Τώρα που δεν γυμνάζεστε πλέον όσο εντατικά ή όσο συχνά, αξιοποιήστε το χρόνο σας με ασκήσεις χαλάρωσης. Μελέτες δείχνουν ότι χαμηλώνουν τον ρυθμό της καρδιάς σας και την πίεση και σας φτιάχνουν τη διάθεση. Δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Προσπαθήστε αυτή την απλή άσκηση: Ξαπλώστε στο πλευρό σας και αναπνέετε βαθιά. Απομονώστε ομάδες μυών, τεντώστε τες και απελευθερώστε με την εκπνοή.

Σχέσεις

Αδέρφια

Δώστε σημασία στο μεγαλύτερο σας παιδάκι με το να του αναθέσετε διάφορες εργασίες όταν έρθει το μωρό στο σπίτι. Οπώς να κρατά τις πάνες όταν αλλάζετε το μωρό κλπ.

Δίδυμα

Όταν φτάσουν τα μωρά, διαίρει και βασίλευε. Μπορείτε να δίνετε όλη σας την προσοχή στο καθένα από τα μωρά για λίγο, όταν παίρνετε το ένα μαζί στο πάρκο καθώς το άλλο μένει με το σύντροφο σας ή το αντίθετο.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!