5η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Ο νωτιαίος μυελός του εμβρύου πριν κλείσει. Στο ένα άκρο θα σχηματιστεί ο εγκέφαλος, στο άλλο η σπονδυλική στήλη.

Το μωρό σας

Εχει περάσει μόνο μία εβδομάδα από τότε που το έμβρυο, περίπου το μέγεθος κουκουτσιού μήλου, προσκολήθηκε στα τοιχώματα της μήτρας, αλλά έχει ήδη κάνει άλματα ανάπτυξης. Ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος λειτουργούν περνώντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μεταξύ εσάς και του μωρού σας. Το έμβρυο είναι ένας μικρός δίσκος που αποτελείται από τρία στρώματα. Τα τρία αυτά στρώματα ονομάζονται εκτόδερμα, μεσόδερμα και ενδόδερμα. Από το εκτόδερμα θα δημιουργηθούν ο νευρικός σωλήνας που στο μέλλον θα δώσει το νευρικό σύστημα (εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό), δέρμα και τρίχες. Το μεσαίο στρώμα (μεσόδερμα) θα δώσει την καρδιά, το κυκλοφορικό σύστημα, τα οστά, τους μυς, τα νεφρά, τα αναπαραγωγικά όργανα. Σε αυτή την εβδομάδα η καρδιά και ένα πρόγονο κυκλοφορικό σύστημα θα δημιουργηθεί γρήγορα. Η καρδιά και το κυκλοφορικό είναι το πρώτο σύστημα που θα λειτουργήσει στο έμβρυο. Από το ενδόδερμα θα δημιουργηθεί το έντερο, το συκώτι, το πάγκρεας και η κύστη.

Ξεκινήστε την ενημέρωση για τις ανάγκες του μικροσκοπικού μωρού σας

  • Τι εξετάσεις να περιμένετε
  • Συμπτώματα εγκυμοσύνης: το πρώτο τρίμηνο
  • Τσάι: πότε να αποφεύγετε το πράσινο τσαι
  • Το φυλλικό οξύ προλαμβάνει διαταραχές στη διάπλαση του εμβρύου

Το σώμα σας

Ενα τεστ εγκυμοσύνης θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη υποψιάζεστε- είστε έγκυος! Εκτός από αυτό, εξωτερικά τα πράγματα είναι λίγο πολύ ίδια και δεν δείχνετε διαφορετική. Μεγαλώνοντας ένα μωρό είναι εξαντλητική δουλειά όμως και θα είστε λίγο περισσότερο κουρασμένη από συνήθως. Οι πρώτες εξετάσεις στο γιατρό γίνονται μεταξύ των έξι και δέκα εβδομάδων οπότε κλείστε το πρώτο ραντεβού με τον γυναικολόγο σας, εαν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Τα πρέπει και τα μη

Πείτε όχι στο ποτήρι κρασί που θα σας προσφέρουν με το δείπνο. Αν και ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το περιστασιακό ποτό δεν δημιουργεί πρόβλημα, γιατί να το ρισκάρετε; Αν και η ανάπτυξη του εμβρύου είναι κρίσιμη στο πρώτο τρίμηνο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εαν είχατε κάνα δυο ποτά τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα πριν το έμβρυο εμφυτευτεί στη μήτρα.

Φερθείτε έξυπνα – μείνετε υγιής για δύο από τώρα:

  • Οδηγός υγιούς μέλλουσας μητέρας

Υγεία

Εαν δεν τις έχετε ξεκινήσει, τώρα είναι ο καιρός να αρχίσετε τις βιταμίνες και τα διατροφικά συμπληρώματα της εγκυμοσύνης. Ακόμα και αν η διατροφή σας είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία μπορεί να σας λείπουν ορισμένες σημαντικές όπως είναι το φυλλικό οξύ, το ασβέστιο και το σίδηρο. Το φυλλικό οξύ από το σύμπλεγμα βιταμινών Β, βοηθά στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα (δισχιδής ράχη). Επίσης, συμβάλει στην ενίσχυση των ενεργειακών σας επιπέδων, ενώ ταυτόχρονα ωφελεί την ανάπτυξη του παιδιού σας. Η ιδανική ημερήσια δόση είναι 400 μικρογραμμάρια. Ο σίδηρος είναι σημαντικός για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την οξυγόνωση των κυττάρων. Και το ασβέστιο χτίζει τα οστά και τα δόντια του μωρού σας.

Από μητέρα σε μητέρα

Εχετε καλά νέα από το τεστ εγκυμοσύνης; Βρείτε έναν δημιουργικό τρόπο να το ανακοινώσετε στο σύντροφο σας ότι το μωρό έρχεται. «Εβαλα ένα επιπλέον σερβίτσιο στο τραπέζι με παιδικ;o πιατάκι και κουταλάκι» -Σήλα Ανανιάδου, Ηράκλειο

Πώς άλλες μαμάδες ανακοίνωσαν τα νέα:

  • Πώς η Εγκυμοσύνη αλλάζει την αγάπη
  • Αγαπώντας το δεύτερο παιδί σας
  • Οι επιπτώσεις του εργασιακού περιβάλοντος στην ανδρική υπογονιμότητα
  • Σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ψώνια

Αν και θα περάσουν μήνες πριν χρειαστείτε ρούχα εγκυμοσύνης, ανάλογα με την εποχή που μείνατε έγκυος, αν είναι περίοδος εκπτώσεων επωφεληθείτε από τις χαμηλές τιμές και τις προσφορές αλλά προσπαθήστε να μην το παρακάνετε (λίγο δύσκολο με τον ενθουσιασμό της εγκυμοσύνης!).

Ασκηση

Εαν δεν είσασταν σε φόρμα πριν συλλάβετε αλλά θέλετε να αρχίσετε να γυμνάζεστε, πρώτα πάρτε το πράσινο φως από το γιατρό σας. Η άσκηση ωθεί τη χαμηλή σας ενέργεια, ειδικά το πρώτο τρίμηνο που οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται κόπωση. Επίσης σας ενδυναμώνει για να ανταποκριθείτε στις σωματικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Ξεκινήστε αργά με μικρούς περιπάτους ή γραφτείτε στο γυμναστήριο όπου ο γυμναστής θα σας πει ακριβώς τι να κάνετε.

Σχέσεις

Δεν ξέρετε αν πρέπει να το κρατήσετε μυστικό ή να μοιραστείτε τα νέα για το μωρό με τους κοντινούς σας ανθρώπους αμέσως; Ορισμένοι γιατροί συνιστούν ότι είναι φρόνιμο να περιμένετε ώσπου το πρώτο τρίμηνο περάσει και όταν η εγκυμοσύνη είναι ορατή. Αλλά γενικά οι γιατροί λένε ότι από τη στιγμή που ακούν την καρδιά να χτυπάει, μπορείτε να το ανακοινώσετε στο στενό σας κύκλο.

Αδέρφια

Εχετε ήδη μεγαλύτερο παιδί; Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην προσωπικότητα του νέου μωρού. Τα νεώτερα παιδιά έχουν μεγαλύτερη τάση για να γίνουν καλλιτέχνες, εφευρέτες ή επαναστάτες. Είναι πιθανόν πιο περιπετειώδη και λιγότερο συμβατικά καθώς είναι συχνά αναγκασμένα σαν παιδιά να ανακαλύπτουν καινούργιους τρόπους ώστε να ανταγωνίζονται με τα μεγαλύτερα αδέρφια τους.

Δίδυμα

Πώς θα τα βγάζετε πέρα αν έχετε δίδυμα; Πείτε ναι σε όλους όσους προσφέρονται για βοήθεια και αξιοποιήστε το χρόνο όλων το ίδιο, θα σας είναι πολύτιμος.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!