6η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μάτι και το αυτί έχουν αρχίσει να σχηματίζονται

Το μωρό σας

Το έμβρυο είναι τώρα 12 χιλιοστά και μοιάζει περισσότερο με γυρίνο παρά με άνθρωπο. Σχηματίζεται το κεφάλι του εμβρύου και αναπτύσσονται ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και το νευρικό σύστημα. Υπάρχουν τέσσερα ρηχά βαθουλώματα στο κεφάλι του, που αργότερα θα γίνουν τα μάτια και τα αυτιά. Η δημιουργία της καρδιάς ολοκληρώθηκε. Τα πρώτα χτυποκάρδια είναι γεγονός. Έχουμε ένα έμβρυο με καρδιακή λειτουργία. Η ανάπτυξη του είναι πολύ γρήγορη αυτή την εβδομάδα. Δημιουργείται ο ομφάλιος λώρος. Η καρδιά δίνει αίμα στα περισσότερα όργανα που σχηματίζονται. Δημιουργούνται προεξοχές στο σώμα από τις οποίες θα δημιουργηθούν τα χέρια και τα πόδια. Ο νωτιαίος μυελός που ενώνει τον εγκέφαλο με τη σπονδυλική στήλη κλείνει.

 • Διατροφή για μέλλουσες μαμάδες
 • Πάρτε βιταμίνες Β
 • Γιατί η υγεία σας πριν την εγκυμοσύνη είναι σημαντική
 • Υγιής διατροφή για εγκύους

Το σώμα σας

Κανείς δεν θα καταλάβει ότι είστε έγκυος ακόμα αλλά εσείς είστε σίγουρη, αφού τα πρώτα συμπτώματα έχουν κάνει την εμφάνιση τους, όπως το ευαίσθητο στήθος, η κόπωση και οι συχνοουρία. Μπορεί ακόμα και να αφήνετε λίγα ούρα όταν βήχετε. Αυτό συμβαίνει γιατί η μήτρα αναπτύσσεται και πιέζει την ουροδόχο κύστη. Να έχετε τουαλέτα πάντα σε κοντινή απόσταση, χρησιμοποιήστε σερβιετάκια και ξεκινήστε τις ασκήσεις Kegel (πιέζοντας και αφήνοντας τους κολπικούς μύες δέκα με είκοσι φορές συνεχόμενα) αρκετές φορές την ημέρα. Επίσης, αυτή την εβδομάδα ίσως αρχίσουν οι ζαλάδες. Η πρωινή αδιαθεσία θα είναι μόνιμη συντροφιά σε κάθε στιγμή της ημέρας όχι όμως σε όλες τις εγκυμοσύνες. Αρχίζετε να απεχθάνεστε ορισμένα φαγητά ενώ τα πολλά υγρά το πρωί δημιουργούν εμετό. Συγκεκριμένες μυρωδιές, όπως καφές, μπορούν να σας δημιουργήσουν τάση για εμετό. Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτές τις μυρωδιές. Το πρωινό σας να περιέχει στεγνά σνακς ενώ η δίαιτα σας να είναι υψηλή σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
Κατανοώντας τις αλλαγές του σώματος

 • Η εγκυμοσύνη σε νούμερα
 • Τα αναμενόμενα συμπτώματα
 • Γιατί έχω ακμή;
 • Πρωινή ναυτία

Τα πρέπει και τα μη
Προγραμματίστε το πρώτο σας ραντεβού με τον γυναικολόγο. Επειδή αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη του εμβρύου που δημιουργεί όλα του τα όργανα αποφύγετε δραστικά αλκοόλ, ουσίες, τσιγάρο, βαφές μαλλιών πράγματα που δεν χρειάζεστε αυτόν τον καιρό.

Σημαντικό: αν σας αρέσει το σούσι, κόψτε το!

Υγεία

Εκτός από το να κόψετε τις κακές συνήθειες – τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά – θα χρειαστεί να εφοπλιστείτε ενάντια στις μολύνσεις. Για αρχή, να πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό, μείνετε μακριά από όσους δεν αισθάνονται καλά γύρω σας, και αφήστε το καθάρισμα των κατοικιδίων (αν έχετε) στο σύντροφο σας. Από εδώ και στο εξής ζητείστε του να καθαρίζει το δοχείο με τα περιττώματα της γάτας, προκειμένου να αποφύγετε τον κίνδυνο εμφάνισης τοξοπλάσμωσης. Επίσης, όταν ασχολείστε με τον κήπο θα πρέπει να φοράτε γάντια. Μαγειρέψτε κρέας, ψάρι, κοτόπουλο και αυγά ώσπου να έχουν ψηθεί καλά και μην τρώτε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά και χυμούς.

Η σωστή ιατρική φροντίδα

 • Γιατί πρέπει να κόψετε το κάπνισμα
 • Γιατί πρέπει να δείτε τον οδοντίατρο σας άμεσα!
 • Πόσο βάρος πρέπει να πάρετε;
 • Ερπης – 90% των γυναικών δεν ξέρουν ότι έχουν – εσείς;

Από μητέρα σε μητέρα

Αισθάνεστε κοντά στο σύντροφο σας; Δείξτε του πόσο ιδιαίτερος είναι «Στέλνω sms μυνήματα στον άντρα μου λέγοντας του ότι ανυπομονώ να περάσουμε ένα ωραίο βράδυ μαζί. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια αλλά ξέρω ότι το σκέφτεται όλη την ημέρα» - Ρούλα Ζαχαριάδου, Μαρούσι

Ψώνια

Το στήθος σας θα μεγαλώσει τουλάχιστον δύο μεγέθη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αρχίστε να κοιτάτε για σουτιέν εγκυμοσύνης γιατί τα δικά σας σε λίγο θα σας είναι στενά στην πλάτη αλλά και στο στήθος.

Ασκηση

Εαν έχετε το πράσινο φως από τον γιατρό σας για να γυμνάζεστε, τότε αρχίστε. Εαν παραμένετε γυμνασμένη θα βοηθήσετε το σώμα σας να ανταπεξέρθει στις αλλαγές που θα φέρει η εγκυμοσύνη, θα καταπολεμήσετε την κόπωση ευκολότερα και θα έχετε κίνητρο να τρώτε πιο υγιεινά. Επίσης, θα βοηθήσει με τις αλλαγές της διάθεσης λόγω της έκκρισης των ενδορφινων μετά την άσκηση.

Σχέσεις

Ζητήστε από το σύντροφο σας να σας παίρνει φωτογραφία προφίλ κάθε μήνα. Οταν γεννηθεί το μωρό, οι φωτογραφίες με την πρόοδο της εγκυμοσύνης θα είναι πολύτιμες αναμνήσεις αυτής της ευτυχισμένης περιόδου.

Εχοντας ένα μωρό αλλάζουν τα πάντα

 • Θα είστε καλοί γονείς; Περισσότερα για να γίνετε καλή μητέρα
 • Πώς η εγκυμοσύνη αλλάζει την αγάπη

Αδέρφια

Αν και είσαστε σε πειρασμό να αποκαλύψετε τα νέα στο πρωτότοκο παιδάκι σας, οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερα να περιμένετε ώσπου η εγκυμοσύνη να γίνει εμφανής, ιδιαίτερα εαν είναι κάτω των τριών ετών. Εαν είναι κάτω των 2 ½ , περιμένετε ως και το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Δίδυμα

Ορισμένα είδη που προσφέρουν ευκολίες για μωρά δεν είναι τόσο πρακτικά όταν περιμένετε δίδυμα. Π.χ. το καθισματάκι αυτοκινήτου που χρησιμοποιείται και ως καθισματάκι μεταφοράς δεν θα είναι λειτουργικό όταν θα κρατάτε δύο μωρά, για αυτό μιλήστε σε άλλες μαμάδες και κάντε τη σωστή έρευνα για σωστές λύσεις για δίδυμα.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!