7η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το εξωτερικό αυτί και η αρχή του ποδιού είναι ορατά.

Το μωρό σας

Ως το τέλος της εβδομάδας το έμβρυο θα διπλασιάσει το μήκος του σε περίπου έξι ως εννέα χιλιοστά όπως ένα βατόμουρο. Το κεφάλι είναι δισανάλογα μεγάλο σε σχέση με το σώμα και μαύρα σημαδάκια δείχνουν που θα είναι τα μάτια και τα ρουθούνια. Τώρα αναπτύσσονται τα χέρια και τα πόδια ενώ δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα τα δάκτυλα. Η κοιλότητα του εγκεφάλου έχει διαιρεθεί σε δύο ημισφαίρια όπου τώρα δημιουργούνται γύρω στα 100 νευρικά κύτταρα το λεπτό. Συγχρόνως δημιουργούνται τα μάτια, το έντερο, το πάγκρεας και οι βρόγχοι.

  • Πότε λίγο αίμα είναι φυσιολογικό και πότε πρέπει να ανησυχείτε
  • Οι αλλαγές του σώματος: τρίμηνο με τρίμηνο
  • Πώς θα έχετε ένα ασφαλές πρώτο τρίμηνο
  • Ρωτήστε τους ειδικούς μας όλα ότι θέλετε να ξέρετε για την εγκυμοσύνη σας

Το σώμα σας

Αυτή την εβδομάδα μάλλον θα έχετε το πρώτο σας ραντεβού με τον γυναικολόγο όπου θα συζητήσετε το ιατρικό ιστορικό σας. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε προηγούμενες εγκυμοσύνες, ασθένειες, γενετικές ανωμαλίες που ίσως γνωρίζετε στην οικογένεια σας και του συντρόφου σας. Ο γιατρός θα υπολογίσει την ημερομηνία γέννας και θα κρατά ημερολόγιο με το βάρος σας. Θα σας πάρουν αίμα για τις πρώτες αιματολογικές εξετάσεις που είναι συνήθως ίδιες για τις περισσότερες εγκύους και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις γίνονται επιπρόσθετες. Θα γίνει και υπερηχογράφημα για να τσεκάρετε το έμβρυο. Συγκεντρώστε τις απορίες και τις ερωτήσεις σας σε μία λίστα ώστε όταν είστε στο γιατρό σας να τις θυμηθείτε.
Σωματικά, αυτή η εβδομάδα είναι παρόμοια με την προηγούμενη. Τα συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας, αν υπάρχουν, γίνονται πιο έντονα. Μπορεί να χάσετε ή να πάρετε κάποιοι κιλό και είναι εντελώς φυσιολογικό. Αυτή την περίοδο αρχίζει να υπάρχει ένα αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά, αυξάνει το πρήξιμο και νιώθετε μια αδυναμία και κούραση.

Τα πρέπει και τα μη

Εαν ο γιατρός σας έχει ατομικό ιατρείο ρωτήστε τον τι γίνεται στην περίπτωση που απουσιάζει όταν έρθει η ώρα της γέννας και μήπως θα πρέπει να σας συστήσει στους συναδέρφους του που συνεργάζεται για τέτοιες περιπτώσεις. Μπορεί η ημερομηνία να είναι ακόμα μακριά αλλά μες τους επόμενους μήνες προσπαθείστε να συναντήσετε και τους άλλους γιατρούς ή μαίες ώστε να είστε καλυμμένη ότι δεν θα γεννήσετε με έναν άγνωστο σε περίπτωση που ο γιατρός σας αδυνατεί να παρεβρεθεί στον τοκετό.

Υγεία

Κάντε τις σαλάτες βασικό πιάτο της διατροφής σας. Το μωρό σας θα σας ευχαριστεί για όλες τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που του στέλνετε και το σώμα σας θα είναι ευγνώμων καθώς με τη διατροφή σας βοηθάτε να κρατηθούν μακριά η δυσκοιλιότητα, κοινό πρόβλημα της κύησης. Πράσινα λαχανικά, γεμάτα από ίνες, ξερά βερύκοκκα, σταφίδες και ίνες θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα καθημερινά σας γεύματα.

Από μητέρα σε μητέρα

Είστε τόσο ευχαριστημένη που θέλετε να το μάθει όλος ο κόσμος . Ίσως να θέλετε να κρατήσετε αυτό το μυστικό μόνο για σας. Μερικές γυναίκες ανησυχούν για αποβολή και προτιμούν να μην πουν τίποτα έως ότου περάσει ο επικίνδυνος καιρός της αποβολής. Πάντως η οικογένεια, ο σύντροφός και οι άνθρωποι που σας αγαπούν θα σα στηρίξουν ακόμα και σε περίπτωση αποβολής. Η χρυσή τομή είναι να κάνετε αυτό που σας ευχαριστεί και νιώθετε άνετα.
Σημάδια αποβολής: Κάθε γυναίκα ανησυχεί για την πιθανότητα αποβολής. Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

  • Αιμορραγία 
  • Κράμπες χαμηλά στην κοιλιά ή πόνο όπως στην περίοδο.

Πάντως κάθε αιμορραγία ή πόνος δεν σημαίνει αποβολή. Πολλές γυναίκες που είχαν αιμορραγίες στην αρχή της εγκυμοσύνης γέννησαν υγιέστατα μωρά. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σύντομα στον γιατρό σας και να εξεταστείτε για αυτή την πιθανότητα. Σε περίπτωση διδύμων είναι πιθανό να παλινδρομήσει το ένα, ενώ το άλλο να γεννηθεί ένα υγιές έμβρυο.

Ψώνια

Μπορεί να μην είστε έτοιμοι ακόμα για παντελόνια εγκυμοσύνης αλλά το φουσκωμένο στήθος σας δικαιολογεί καινούργιες μπλούζες, προτιμήστε αυτές που πέφτουν καλά στους ώμους, είναι πιο κολακευτικές.

Ασκηση

Γυμναστείτε με ελαφρά βαράκια για να τονώσετε τους δικέφαλους, τα οπίσθια, μέση και ώμους. Σας δυναμώνουν για τις απαιτήσεις του τοκετού και για να σηκώνετε αργότερα το μωρό, να σπρώχνετε το καροτσάκι, να σηκώνετε το καθισματάκι κ.λπ.

Σχέσεις

Ζητήστε από τον σύντροφο σας να έχετε πάντα μία λίστα εύκαιρη όπου σημειώνετε τις ερωτήσεις που έχετε για την επόμενη επίσκεψη στο γιατρό γιατί με τις τόσες νέες πληροφορίες που μαθαίνετε μπορεί να ξεχάσετε τις απορίες σας.

Από την πλευρά του άντρα

  • Ζηλεύει το μωρό σας;
  • Πώς η εγκυμοσύνη άλλαξε έναν άντρα

Αδέρφια

Αφιερώστε χρόνο στο μεγαλύτερο παιδί σας τους επόμενους μήνες. Αφήστε το να διαλέξει αυτό τι θέλει να κάνετε (όπως να δείτε το Lion King για χιλιοστή φορα!) και πείτε του πόσο σας αρέσει να περνάτε χρόνο μαζί. Οταν γεννηθεί το μωρό, δεν θα υπάρχει τέτοιος πολύτιμος χρόνος να μοιραστείτε μόνο μαζί του ή και με τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Δίδυμα

Γυναίκες που κυούν ένα βρέφος συνίσταται να προσθέτουν 300 θερμίδες στην ημερήσια διατροφή τους. Εαν έχετε δίδυμα προσθέστε και άλλες 150-300 θερμίδες δηλαδή σύνολο 600 θερμίδες επιπλέον.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!