8η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Σε αυτό το στάδιο διακρίνεται το μάτι και το βλέφαρο , το χέρι και οι πατούσες.

Το μωρό

Εαν μπορούσατε να δείτε το μωρό τώρα, θα διακρίνατε τα βλέφαρα, την άκρη της μύτης και το πάνω χείλος. Είναι περίπου 25 χιλιοστά και ο εγκέφαλος, η σπονδυλική στήλη, η καρδιά, τα πνευμόνια, το συκώτι και το στομάχι αρχίζουν να σχηματίζονται. Η αορτική και η πνευμονική βαλβίδα είναι εμφανής στην καρδιά η οποία τώρα έχει χωριστεί σε αριστερό και δεξί θάλαμο και καλπάζει με διπλάσιους παλμούς από τους δικούς σας (150 παλμοί το λεπτό). Τα οστά από τα χέρια και πόδια αρχίζουν να δημιουργούνται καθώς και τα δάκτυλα και έχει διαφανές δέρμα. Το έντερο δημιουργείται και αρχίζει να περιελίσεται. Αρχίζουν να δημιουργούνται τα δόντια μέσα στο στόμα.

Δείξτε καλωσύνη στο σώμα σας

  • Η σημασία του φυλλικού οξέος

Το σώμα σας

Μέσω του πλακούντα, το έμβρυο απορροφά οξυγόνο, πρωτείνες, ζάχαρη και λίπη για το σημαντικό έργο της παραγωγής κυττάρων.

Πόνοι: Τώρα που η μήτρα σας επεκτείνεται από μέγεθος χούφτας σε μεγάλο γκρέιπφρουτ, μπορεί να αισθανθείτε κράμπες χαμηλά στην κοιλιά, οι οποίες είναι απόλυτα φυσιολογικές και χωρίς ρίσκο για το μωρό. Επίσης, η μέση γραμμή στη κοιλιά αρχίζει να σκουραίνει ενώ οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνουν. Αυξάνει η λιπαρότητα του δέρματος από την αύξηση των ορμονών της εγκυμοσύνης και αυτό θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Επιβιώνοντας με εγκυμοσύνη:

  • Διευκολύνετε τη ναυτία
  • Αναπνέετε με ευκολία στον ύπνο
  • Γιατί ξαφνικά μισείτε τα αγαπημένα σας φαγητά;
  • Κοιμηθείτε καλά στην εγκυμοσύνη

Τα πρέπει και τα μη

Πόσο σκληρές για την εγκυμοσύνη σας είναι οι συνθήκες εργασίας σας; Είστε υποχρεωμένη να εκτελείτε επικίνδυνα καθήκοντα ή να σηκώνετε βαριά αντικείμενα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας; Ενημερώστε τον εργοδότη σας, το σωματείο εργαζομένων ή τον ιατρό της εταιρείας που εργάζεστε αμέσως μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος. Έχετε το δικαίωμα προσαρμογής της εργασίας σας.

Υγεία

Για να κρατήσετε την πρωινή αδιαθεσία σε χαμηλά επίπεδα: Είναι πολύ σημαντικό να μην τρώτε το πρωί υγρές τροφές. Προτιμάτε στεγνά σνακς που απορροφούν τα υγρά όπως κράκερς ή φρυγανιές. Αποφύγετε τον καφέ και το τσάι καθώς και τις μυρωδιές που σας ενοχλούν. Να μην έχετε εντελώς άδειο το στομάχι σας αλλά ούτε και πολύ γεμάτο. Τρώτε λίγο πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ευτυχώς για τις περισσότερες γυναίκες, η ναυτία φεύγει μετά το πρώτο τρίμηνο.

Από μητέρα σε μητέρα

Τι έκαναν άλλες μαμάδες όταν έμαθαν ότι περιμένουν παιδί; «Υπολόγισα πόσο χρόνο ακόμα το δεύτερο παιδί μου θα φοράει πάνες και προσπάθησα να το μάθω να πηγαίνει στην τουαλέτα πριν τη γέννηση του τρίτου» - Μαρία Μαλατίου, Δροσιά

Ψώνια

Μην ξοδεύεστε στα τελευταία μοντέλα για καροτσάκια, αντίθετα αγοράστε τα περυσινά μοντέλα. Κάθε χρόνο οι κατασκευαστές βγάζουν νέα μοντέλα με καινούργια υφάσματα και μοδάτα χρώματα και τα περυσινά μοντέλα βγαίνουν σε προσφορές ή με έκπτωση ως και 50%.

Ασκηση

Εαν είσαστε φανατική του γυμναστηρίου, μπορείτε να χαλαρώσετε λίγο τους ρυθμούς σας. Οι παλμοί της καρδιάς σας είναι πιο γρήγοροι τώρα οπότε δεν χρειάζεται τόση προσπάθεια για να έχετε το ίδιο αεροβικό αποτέλεσμα. Επίσης, η ορμόνη hCG σας κάνει να ζεσταίνεστε περισσότερα, οπότε να παίρνετε περισσότερα υγρά. Με άλλα λόγια, μην φτάνετε την άσκηση σε σημείο που σας αφήνει λαχανιασμένη.

Σχέσεις

Αισθάνεστε ρομαντική αλλά δεν έχετε όρεξη για έρωτα; Θυμηθείτε ότι υπάρχουν κι άλλες πτυχές της σχέσης εκτός από το ότι θα γίνετε σύντομα γονείς και δημιουργείστε ωραίες στιγμές μαζί. Γεμίστε τη μπανιέρα με άλατα και κεριά και κάντε ένα ωραίο μπάνιο οι δυό σας, βγείτε για δείπνο, ή περάστε ένα ήσυχο βράδυ χαζεύοντας ταινίες με μωρά όπως το ‘Κοίτα ποιός μιλάει ή το ‘Babyboom’.

Αδέρφια

Αξιοποιήστε το χρόνο σας με το πρωτότοκο σας οργανώνοντας το χρόνο σας για παιχνίδι μαζί του. Πηγαίνετε σε παιδικό θέατρο, ζωγραφίστε, παίξτε κατασκευές ή οτιδήποτε άλλο αρκεί να του αφιερώσετε το χρόνο που αργότερα με την άφιξη του νέου μωρού ξέρετε ότι δεν θα έχετε.

Δίδυμα

Κατά μέσο όρο οι εγκυμονούσες με δίδυμα βάζουν 2-3 κιλά το πρώτο τρίμηνο. Για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης βάζουν γύρω στο ένα κιλό την εβδομάδα.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!