9η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Ο σχηματισμός του αυτιού, των δαχτύλων χεριών και ποδιών είναι εμφανής.

Το μωρό σας

Το έμβρυο ζυγίζει τώρα ένα γραμμάριο περίπου, και είναι το μέγεθος μίας φράουλας, γύρω στα 17 – 22 χιλιοστά. Στο κρανίο τα αυτιά μετατοπίζονται στη σωστή θέση, τα βλέφαρα σκεπάζουν τα μάτια. Διακρίνεται ράχη και κοιλιακό τοίχωμα περικλείοντας το έντερο. Ο λαιμός παίρνει σχήμα και εκτείνεται. Το μυικό σύστημα θα έχει τελειοποιηθεί σύντομα. Οι γνάθοι είναι σχηματισμένοι και αρχίζει να δημιουργείται η γλώσσα. Τα νεφρά ωριμάζουν επίσης.

Το σώμα σας

Η ναυτία και η κόπωση θα αρχίσουν να μειώνονται σε ένταση ενώ η λίμπιντο σας βελτιώνεται χάρη στις ορμόνες των οιστρογόνων και προγεστερόνης που στέλνουν και περισσότερο αίμα στο στήθος, στον κόλπο, στην κλειτορίδα. Το στήθος σας εξακολουθεί να φουσκώνει που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αγοράσετε σουτιέν εγκυμοσύνης σύντομα με καλή ενίσχυση.

Το σώμα της εγκύου

  • Εγκυος από την κορφή ως τα νύχια
  • Μειώνοντας το στρες της εγκυμοσύνης

Τα πρέπει και τα μη

Το τυρί είναι καλή πηγή ασβεστίου αλλά αποφύγετε τα μαλακά και μουχλιασμένα τυρά όπως Brie, Camembert και Stilton. Μπορεί να περιέχουν λιστερία, βακτήριο που προκαλεί μία σπάνια αλλά σοβαρή μόλυνση στις εγκύους, τη λιστερίωση. Τα κρεμώδη τυριά και το cottage είναι εντάξει όπως και τα σκληρά τυριά. Η λιστερία μπορεί να περιέχεται και στα hot dog για αυτό ή ψήστε τα καλά ή αποφύγετε τα.

Υγεία
Καιρός να αναθέσετε το βάψιμο του παιδικού δωματίου στον σύντροφο σας ή σε επαγγελματία. Εαν εισπνεύσετε πολυουρεθάνιο δεν θα βλάψει το έμβρυο αλλά αντενδείκνυται να βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο γεμάτο με μυρωδιές από χρώματα.

Οδηγός υγείας

  •  Ασφαλή φαγητά για εγκύους

Από μητέρα σε μητέρα

Τραβήξτε βίντεο με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας εβδομάδα την εβδομάδα ώστε να τη δείξετε στο παιδάκι σας όταν είναι μεγαλύτερο. « Ηταν συναρπαστικό να βλέπουμε μαζί το βίντεο με την κορούλα μας που καταλάβαινε τον ενθουσιασμό μας για αυτήν» - Καλλιόπη Τσίκου, Θεσσαλονίκη

Ψώνια

Συντομα θα αποχαιρετήσετε τα τζιν σας και τα φερμουάρ στα παντελόνια. Δείτε εαν μπορείτε να προεκτείνετε τη χρήση τους προς το παρών προσθέτωντας έξτρα κομμάτι στη μέση, σε όσα από τα παντελόνια σας μπορείτε.

Ασκηση

Φάτε γύρω στις δύο ώρες πριν το γυμναστήριο, ιδανικά τροφές πλούσιες σε ίνες ώστε να μην είστε πεινασμένοι και πιείτε νερό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Σχέσεις

Τώρα που αισθάνεστε καλύτερα σωματικά, επωφεληθείτε από την ανάκαμψη της λίμπιντο σας. Μην ανησυχείτε: το έμβρυο είναι καλά προστατευμένο στον αμνιακό σάκο ώστε ο ενθουσιασμός της σεξουαλικής επαφής δεν θα πειράξει το μωρό.

Αδέρφια

Σκέφτεστε καθόλου τα δικά σας αδέρφια; Πολλές έγκυες συμφωνούν. Εαν οι γονείς σας και τα αδέρφια σας ζουν μακριά, στείλτε τους φωτογραφίες με e-mail για τις προόδους της εγκυμοσύνης σας.

Δίδυμα

Εαν στην οικογένεια σας υπάρχουν δίδυμα, π.χ. από την πλευρά του πατέρα ή της μητέρας σας να ξέρετε ότι μόνο η διζυγωτική κύηση είναι κληρονομική. Η μονοζυγωτική κύηση επισυμβαίνει ως αποτέλεσμα μιας επιπλέον διαίρεσης του κυττάρου, τα αίτια της οποίας κρύβονται στη γυναίκα. Η πιθανότητα είναι δύσκολο να αξιολογηθεί. Το υπερηχογράφημα όμως θα σας δείξει.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!