10η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το έμβρυο έχει τώρα κίνηση στα χέρια και τα πόδια.

Το μωρό σας

Αυτή την εβδομάδα, το μωρό είναι τώρα μήκους 25-28 χιλιοστών περίπου στο μέγεθος μίας γαρίδας. Η καταβολή και των 20 νεογυλών οδόντων αρχίζει να διακρίνεται. Σε αρσενικά έμβρυα αρχίζει και η παραγωγή αρσενικών ορμονών αν και τα γεννητικά όργανα συνεχίζουν να σχηματίζονται και ο γιατρός σας δεν μπορεί να διακρίνει το φύλο ακόμα. Το μωρό κινείται μέσα στη μήτρα όμως είναι πολύ μικρό για να γίνει αντιληπτό. Οι περισσότεροι από τους συνδέσμους διαμορφώνονται τώρα (αγκώνες, καρποί, γόνατα, ώμοι και αγκώνες καθώς επίσης χέρια, δάκτυλα, πόδια και δάκτυλα ποδιών). Αρχίζουν να σχηματίζονται τα νεύρα της γεύσης. Τα μάτια του είναι ορμητικά κλειστά και θα μείνουν έτσι ως την 27η εβδομάδα, αλλά μπορεί να σας ακούει τώρα αφού το εσωτερικό του αυτιού είναι τώρα ολοκληρωμένο. Νευρώνες εμφανίζονται στο ένα άκρο της σπονδυλικής στήλης και οι βασικοί διαχωρισμοί του εγκεφάλου είναι παρόντες.

Το σώμα σας

Συναισθηματικά μπορεί να είσαστε ράκος, πηγαίνοντας από τα ψηλά στα χαμηλά σαν τραινάκι του λούνα πάρκ λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης που σας τρελλαίνουν! Πιθανόν να περάσατε τις προηγούμενες εβδομάδες με ανακατωσούρα, εξαντλημένη και αγχωμένη αλλά το δεύτερο τρίμηνο πλησιάζει και μαζί έρχεται και η βελτίωση των συμπτωμάτων αυτών, οπότε υπομονή λίγο ακόμα. Στο μεταξύ, η πρωινή αδιαθεσία ίσως αρχίζει να καλυτερεύει λίγο. Ο όγκος του αίματος θα αυξηθεί 40 – 50% κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι αρχίζουν να φαίνονται οι φλέβες στο στήθος, στην κοιλιά και στα πόδια.

Αύξηση βάρους: Το βάρος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αυξηθεί από 9 έως 12 κιλά. Αυτό για τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη. Για γυναίκες που έχουν δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 25 (υπέρβαρες) η αύξηση του βάρους θα πρέπει να είναι 4-5 κιλά, ενώ για τις γυναίκες που ο δείκτης μάζας σώματος είναι χαμηλότερος από 18 η αύξηση θα πρέπει να είναι 13 – 16 κιλά.

Δείκτης μάζας σώματος = Βάρος / (Ύψος σε μέτρα)2

Το βάρος αυτό θα χαθεί σε λίγες βδομάδες μετά τον τοκετό.

Το σώμα της εγκύου:

  • Αέρια, Ιδρώτας και διαρροή ούρων – όσα δεν σας είπαν για την εγκυμοσύνη
  • Γιατί χρειάζεται να δείτε τον οδοντίατρο σας

Τα πρέπει και τα μη

Ναι, τώρα τρώτε για δύο- απλά μην τρώτε διπλά! Προσθέστε 300 θερμίδες στη δίαιτα σας. Μπορεί να ακούγεται πολύ αλλά στην ουσία είναι το αντίστοιχο με δυόμιση κούπες γάλα ημίπαχο. Κάντε τις θερμίδες να μετρούν όμως με το να επιλέγετε θρεπτικά σνακ όπως γιαούρτι και φρούτα που θα σας δώσουν ασβέστιο και βιταμίνες. Το περιστασιακό κομμάτι κέηκ μπορείτε να το φάτε αλλά με μέτρο!

Υγεία

Σε αυτή τη φάση είναι σκόπιμο να γίνει μία πρώτη λεπτομερής υπερηχογραφική εκτίμηση. Με καλές συνθήκες εξέτασης μπορεί κανείς να μετρήσει την αυχενική πτυχή (αυχενική διαφάνεια). Εχει διαπιστωθεί ότι, μετά από ένα καθορισμένο πάχος της, υπάρχει σοβαρή υπόνοια για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Κατά την απεικόνιση της ράχης του εμβρύου διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν κενά. Επι πλέον εκτιμάται και το κοιλιακό τοίχωμα. Αν υπάρχουν υπόνοιες για ομφαλοκήλη, τα ευρήματα ελέγχονται μία – δύο εβδομάδες αργότερα και αν συνεχίσουν να υφίστανται, υπάρχειη πιθανότητα χρωμοσωματικής ανωμαλίας. Η επόμενη διαγνωστική κίνηση θα ήταν η βιοψία χοριακής λάχνης.

Από μητέρα σε μητέρα

‘Ο γιατρός σας, τα βιβλία, τα περιοδικά και το internet θα σας δώσουν πολλές συμβουλές αλλά θα πρέπει να μιλήσετε και τους επαγγελματίες του είδους – τις γυναίκες που τα έχουν περάσει. Φίλοι που είναι ήδη γονείς θα χαρούν να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες και συμβούλες μαζί σας ‘ – Ισμήνη Παπαρήγου – Βόλος

Ψώνια

Δοκιμάστε τα outlet και τα μαγαζιά με ρούχα εγκυμοσύνης που έχουν εκπτώσεις ή προσφορές ώστε να μην βγείτε εκτός budget ψωνίζοντας για την νέα σας γκαρνταρόμπα.

Ασκηση

Καιρός να δοκιμάσετε yoga για εγκύους εαν δεν έχετε εντρυφήσει ήδη. Τονίζει το σώμα σας και τους μύες των ποδιών, μειώνει τους πόνους της μέσης διευκολύνοντας σας με το έξτρα βάρος που θα έχετε. Συγχρόνως ενδυναμώνει τους πυελικούς μύες - απαραίτητοι για το σπρώξιμο που θα έρθει αργότερα.

Σχέσεις

Δώστε του κάτι να κάνει ώστε να συμμετέχει πιο ενεργά στην εγκυμοσύνη σας, όπως την έρευνα αγοράς για καροτσάκια, κούνιες κλπ. Ετσι αρχίζετε ήδη να μοιράζεστε τις δουλειές των γονιών που θα έρθουν μαζεμένες σε λίγο καιρό.

Αδέρφια

Θέλετε να διασκεδάσετε καθως περνάτε χρόνο με το μεγαλύτερο σας παιδάκι; Κάντε κούνια μαζί, παίξτε κρυφτό στον κήπο και χαρίστε του την αδιάσπαστη προσοχή σας ενώ θα γίνεστε και εσείς παιδί!

Δίδυμα

Καλά νέα για τις μέλλουσες μαμάδες άνω των 35: μελέτες δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες δεν διατρέχουν επιπλέον κινδύνους όταν περιμένουν δίδυμα από τις νεώτερες.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!