11η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Τα πλευρά και τα βλέφαρα αρχίζουν να κλείνουν προστατεύοντας την καρδιά και τα μάτια.

Το μωρό σας

Το μικρό σας είναι περίπου το μέγεθος ενός αντίχειρα, 3-3,5 εκ. αλλά μπορεί να καταπιεί και να κλωτσήσει και τα νύχια του έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν. Το κεφάλι του είναι τόσο μεγάλο που έχει το μισό μήκος του σώματος του και η σπονδυλική του στήλη είναι εμφανής. Εαν έχετε ραντεβού με τον γιατρό αυτή την εβδομάδα θα ακούσει την καρδούλα του με τη βοήθεια ενός ειδικού στηθοσκόπιου γνωστό ως Doppler. Οι ειδικοί λένε ότι ακούγωντας την καρδιά του σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό σημάδι ότι η πρόοδος της εγκυμοσύνης πάει καλά.

Το σώμα σας

Η μήτρα σας έχει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ. Οι πρωινές αδιαθεσίες αρχίζουν να λιγοστεύουν, παραμένουν όμως οι αναγούλες που προκαλούνται από ορισμένες μυρωδιές. Σε αυτή την εβδομάδα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις του προγενετικού ελέγχου για την μητέρα και να έχει ενημερωθεί εάν όλα είναι καλά. Ο ομφάλιος λώρος τρέφει το μωρό σας όσα χρειάζεται και συνεργάζεται με το αμνιοτικό υγρό για να το κρατά ασφαλές.

Τα πρέπει και τα μη

Να κοιμάστε στα πλάγια όσο συχνά γίνεται, γιατί ειδικοί λένε ότι αυτή η στάση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος προς το μωρό. Ενα μαξιλάρι σώματος που μπορείτε να παραγγείλετε στα μαγαζιά με είδη εγκυμοσύνης κάνει τη στάση αυτή του ύπνου πιο άνετη, μάλιστα τόσο πολύ που ορισμένες γυναίκες δεν το αποχωρίζονται!

Υγεία

Φοβόσαστε τη γρίππη; Πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο τσεκάρετε με το γιατρό σας. Η ασεταμινοφίνη και αρκετά antacids είναι γενικά εντάξει, αλλά συρόπια βήχα, ή φάρμακα για το κρύωμα μπορεί να περιέχουν ουσίες που βλάπτουν την ανάπτυξη του μωρού.

Από μητέρα σε μητέρα

Εχετε κολλήσει με τα ονόματα; Εαν δεν έχετε αποφασίσει στον παραδοσιακό τρόπο ονομασίας από τους γονείς ή συγγενείς, ιδέες υπάρχουν πολλές στο internet και σε βιβλία που περιέχουν πάνω από 20,000 ονόματα!

Ψώνια

Ξεκινήστε να ψωνίζετε το καροτσάκι του μωρού, το καθισματάκι αυτοκινήτου και την κούνια. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι να πληρώσετε μία περιουσία αλλά επειδή αυτά τα είδη πολλές φορές καθυστερούν στην παράδοση, αρχίστε νωρίς ώστε το δωμάτιο του μωρού να είναι έτοιμο στην ώρα του.

Ασκηση

Οι ασκήσεις Kegel ενδυναμώνουν τους πυελικούς μύες και βοηθούν με την ακράτεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό. Αλλάξτε τις γρήγορες πιέσεις γύρω από τον κόλπο και τον πρωκτό με μεγαλύτερες τώρα των δέκα δευτερολέπτων, δέκα με είκοσι φορές συνεχόμενα, τρεις φορές την ημέρα.

Σχέσεις

Επωφεληθείτε από τους μήνες που ακολουθούν για να συζητήσετε το πώς η άφιξη του μωρού θα τροποποιήσει τη ζωή σας. Μπορεί να είστε συνεπαρμένοι με το γεγονός όμως ορισμένες φοβίες παραμένουν και θα ήταν καλό να συζητήσετε για αυτά τα θέματα ώστε να βρείτε λύσεις που θα βολεύουν και τους δύο. Επιπλέον, κρατώντας τη γραμμή επικονωνίας ανοιχτή μεταξύ σας, σας φέρνει πάντα κοντά.

Αδέρφια

Ειναι πολύ δελεαστικό να μοιραστείτε τα νέα από τώρα, αλλά πριν το κάνετε μιλήστε πρώτα με το σύντροφο σας για τον τρόπο. Εαν το παιδί σας είναι μικρότερο των τριών, η αναμονή θα του φανεί ατελείωτη οπότε περιμένετε ως το τελευταίο τρίμηνο. Αλλά εαν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χειριστεί την αναμονή και αν δεν μπορείτε να χαρείτε πραγματικά ώσπου να το ξέρει, τότε φυσικά μοιραστείτε τα νέα σαν οικογένεια, ιδανικά την επόμενη εβδομάδα που ξεκινά και το δεύτερο τρίμηνο.

Δίδυμα

Εαν έχετε πάνω από ένα μωρό, τότε θα έχετε πάρει περισσότερο βάρος από το μέσο όρο. Αν και τα νούμερα στη ζυγαριά μπορεί να είναι αποθαρρυντικά, πάρτε κουράγιο από την σκέψη ότι βοηθάτε τα μωρά σας να αναπτυχθούν γερά και δυνατά. Για αυτό είναι σημαντικό οι επιπλέον θερμίδες που παίρνετε να είναι θρεπτικές. Ιδέες: χυμοί φρούτων, άπαχο τυρί, φρέσκες σαλάτες.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!