14η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Οι μύες του στώματος και οι αδένες του σάλιου αρχίζουν να λειτουργούν και τα δόντια συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Το μωρό σας

Κάντε το χέρι σας γροθιά – τόσο ειναι περίπου το μέγεθος του μωρού σας. Στην 14η εβδομάδα το μωρό είναι περίπου 8,5 εκατοστά και μπορεί να κάνει και αυτό γροθιά, όπως εσείς με δαχτυλάκια που έχουν μοναδικά αποτυπώματα – μία επιδερμική στρώση δείχνει γεννετικά καθορισμένες γραμμές στα δάχτυλα και στις παλάμες. Συνεχίστε να πίνετε πολύ γάλα, γιατί τις επόμενες οκτώ εβδομάδες τα οστά σε όλο του το σώμα θα σκλυρήνουν καθώς το ασβέστιο αποθηκεύεται. Ο λαιμός του μακραίνει επίσης, που σημάινει ότι το σαγόνι του δεν ακουμπά στο στήθος του πια. Στα αγόρια δημιουργείται ο προστατικός αδένας ενώ στα κορίτσια οι ωοθήκες κατεβαίνουν από την κοιλιά στην λεκάνη. Σε αυτή την εβδομάδα επίσης, αρχίζει η παραγωγή των ορμονών καθώς οι περισσότεροι ενδόκρινοι αδένες έχουν ωριμάσει.

Το σώμα σας

Η ναυτία μπορεί να έχει ηρεμήσει ή απλά να έχει αντικατασταθεί από πόνους στην κοιλιά. Αυτό γιατί η μήτρα σας μεγαλώνει και οι σύνδεσμοι που την περιβάλουν τεντώνονται μαζί της. Επίσης, η αύξηση των ορμονών έχει επίδραση στο σώμα σας, οι θηλές γίνονται μεγαλύτερες και σκουρότερες και η μέση γραμμή της κοιλιάς έχει απόχρωση σκουρότερη ξεκινόντας από το ηβικό οστό και φτάνοντας στο στέρνο.

Τα πρέπει και τα μη

Να είστε πολύ συνετή με την υγιεινή των δοντιών σας γιατί η εγκυμοσύνη κάνει τα ούλα να πρήζονται, αφήνοντας τα ευάλωτα σε βακτηρίδια και σε πιθανή μόλυνση. Να βουρτσίζετε δόντια και γλώσσα μετά από κάθε γεύμα – και τελειώστε την ημέρα με mouth wash. Αν μπορείτε, κανονίστε να δείτε τον οδοντίατρο σας για καθαρισμό.

Υγεία

Εαν φοράτε φακούς επαφής, μην εκπλαγείτε αν ξαφνικά αισθάνεστε ότι δεν σας κάνουν. Το σχήμα των ματιών σας έχει αλλάξει και δεν έχετε όσα δάκρια όσα συνήθως. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρο εαν χρειάζεστε νέα συνταγή ή φορέστε πάλι γιαλιά και βγάλτε τους φακούς εντελώς.

Από μητέρα σε μητέρα

Τα 3-4 κιλά που έχετε πάρει από την κατακράτηση υγρών, την μείωση των εμετών και την καλή διάθεση που έχετε τώρα θα σας κάνουν αναγκαία την αλλαγή των ενδυμάτων καθώς αυτά δεν πρέπει να είναι σφιχτά. Προτιμήστε ενδύματα που δεν σφίγγουν κυρίως στη μέση και είναι άνετα και μαλακά.

Ψώνια

Το τζήν σας δεν σας κουμπώνει πια; Το δέρμα σας και οι μύες τεντώνουν για να κάνουν χώρο στο αναπτυσσόμενο μωρό, οπότε προτιμήστε παντελόνια που ‘συγχωρούν’ το σώμα σας και συγχρόνως είναι άνετα. Εαν το στυλ σας είναι σπορτίβ και άνετο, φόρμες βελουτέ που είναι και της μόδας ή φαρδιά παντελόνια από μαλακά υφάσματα, είναι τέλεια. Τώρα υπάρχουν και τόσες στυλιστικές επιλογές, στα περισσότερα μαγαζιά με γυναικεία μόδα υπάρχει και τμήμα εγκυμοσύνης.

Ασκηση

Οι ασκήσεις Kegel ενδυναμώνουν τους κολπικούς μύες, που βοηθούν στην πρόληψη της ακράτειας, σας προετοιμάζουν για το σπρώξιμο και μειώνουν τα δάκρυα κατά τον τοκετό. Για να τους κρατάτε σε φόρμα: ξαπλώστε στο πάτωμα και συστέλετε – σαν να κρατάτε τα ούρα σας – και ελευθερώστε τους μύες για λίγα λεπτά τη φορά, μία ή δύο φορές την ημέρα.

Σχέσεις

Εαν ο σύντροφος σας δεν μπορεί να έρθει στα τσεκ-απ με τον γιατρό, ζητήστε του να κρατά ενήμερη τη λίστα με τις ερωτήσεις σας. Ετσι, όταν δείτε τον γιατρό σας έχετε τις απορίες σας γραπτώς μαζί σας.

Αδέρφια

Παίζοντας με μία κούκλα, είναι ένας ωραίος τρόπος για το μεγαλύτερο να μάθει πώς να κρατά και να ακουμπά ένα αληθινό μωρό. Διαλέξτε μία κούκλα που να είναι περίπου το μέγεθος ενός νεογέννητου, με ζωντανά χαρακτηριστικά – ορισμένες έχουν ακόμα και αλλαξιές. Ετσι το παιδάκι σας θα σας βλέπει ‘να αλλάζετε πάνες’ στο ‘μωρό’ του.

Δίδυμα

Επειδή έχετε δίδυμα, μάλλον ήδη έχετε φουσκώσει που σημαίνει ότι τα παλιά σας ρούχα δεν σας μπαίνουν. Εαν θέλετε να καθυστερήσετε τις αγορές για νέα γκαρνταρόμπα εγκυμοσύνης, κάντε εισβολή στην ντουλάπα του συντρόφου σας για μεγαλύτερα πουκάμισα και πουλόβερ.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!