15η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το έμβρυο αρχίζει να κινείται αν και δεν θα αισθανθείτε τίποτα ακόμα

Το μωρό σας

Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 70 γραμμάρια. Αυτή την εβδομάδα αυξάνεται το τριχωτό της κεφαλής αυξάνεται και τα φρύδια του γεμίζουν. Το μωρό έχει λόξυγγα αλλά δεν βγάζει ήχους ακόμα γιατί η τραχεία είναι γεμάτη ακόμα με υγρό και όχι αέρα. Το δέρμα του είναι τόσο λεπτό και διαφανείς ώστε φαίνονται όλα τα αγγεία που περνούν κάτω από αυτό. Επίσης αυτή την εβδομάδα αρχίζουν οι τρίχες να σκουραίνουν καθώς αρχίζει να δημιουργείται μελανίνη στους θύλακες των τριχών. Τα αυτιά του μωρού είναι σχεδόν στη θέση τους, αν και λίγο χαμηλότερα. Το μυϊκό σύστημα συνεχίζει να αναπτύσσεται και είναι σε θέση να κάνει το χεράκι του μπουνιά καθώς επίσης να κάμψει τους καρπούς, τους αγκώνες και τα πόδια. Το έντερο του συνεχίζει να αναπτύσσεται. Στις 15 εβδομάδες η καρδιά της εγκύου αντλεί 20% περισσότερο αίμα από ότι συνήθως για να εφοδιάσει την μήτρα και το μωρό με τα απαραίτητα συστατικά.

Το σώμα σας

Αυτές τις ημέρες, η εγκυμοσύνη σας αφήνει χωρίς ανάσα – κυριολεκτικά! Ελαφρώς ενοχλητικό, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα εντείνεται καθώς η μήτρα σπρώχνει προς τα επάνω στο διάφραγμα σας, αφήνοντας λίγο χώρο για τα πνευμόνια. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας αμέσως εαν αναπνέετε με δυσκολία, τα δάκτυλα σας γίνουν μπλε, ή αισθανεστε ότι η καρδιά σας ετοιμάζεται να βγεί από το στήθος σας. Ακόμα και οι οργανωμένες γυναίκες αναφέρουν ότι η εγκυμοσύνη τις καθιστά κάπως ξεχασιάρες, αδέξιες και ανίκανες να συγκεντρωθούν. Προσπαθήστε να περιορίσετε την πίεση στην ζωή σας στο ελάχιστο και να μην αγχώνεστε. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά.

Τα πρέπει και τα μη

Τώρα που περάσατε τις 14 εβδομάδες, κάντε ένα ραντεβού για εμβόλιο γρίππης. Είναι ασφαλές και θα δράσει προληπτικά στο να μην αρρωστήσετε ειδικά με σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία. Πιθανόν δεν θα αισθανθείτε τίποτα μετά από το εμβόλιο και στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να εμφανιστεί λίγος πυρετός και εξάντληση για λίγες ημέρες.

Υγεία

Συνήθως από αυτή την εβδομάδα αρχίζει ο προγεννητικός έλεγχος του εμβρύου. Σε αυτή την εβδομάδα είναι ιδανικά να γίνει η αυχενική διαφάνεια το PAPP-Α και η υπερηχογραφική απεικόνιση του ρινικού οστού. Είναι εξετάσεις που δείχνουν το «καλώς έχειν» του εμβρύου και μειώνουν την πιθανότητα γέννησης ενός εμβρύου με χρωμοσωμιακές ανωμαλίες.

Από μητέρα σε μητέρα

«Γέννησα το δεύτερο παιδί μου στις 30 Ιουλίου. Οι πόνοι ξεκίνησαν όταν έφυγα από το γραφείο στις 29 Ιουλίου. Δουλεύοντας ως και την τελευταία ημέρα ήταν πολύ αγχωτικό. Θα προτιμούσα να είχα πάρει μία εβδομάδα άδεια ώστε να προετοιμαστώ ψυχολογικά για το καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή μου».- Σέμι Παντίδου, Πειραιάς

Ψώνια

Αν οι κανονικοί σας στηθόδεσμοι έχουν αρχίσει να στενεύουν, είναι καιρός να αγοράσετε ειδικό σουτιέν για εγκύους, που παρέχουν καλό κράτημα, έχουν φαρδιές τιράντες και είναι φτιαγμένα από υφάσματα που δεν θα ενοχλούν το ήδη ευαίσθητο στήθος σας.

Ασκηση

Δεν είναι καθόλου αργά να γραφτείτε σε μαθήματα γιόγκα για εγκύους, ένα μαλακό πρόγραμμα που συνδυάζει ασκήσεις γιόγκα ειδικά για το σώμα σας που αλλάζει με τεχνικές αναπνοής. Και επιπλέον: θα γνωρίσετε κι άλλες μέλλουσες μαμάδες όπου μπορείτε να μοιραστείτε την κοινή αυτή εμπειρία.

Σχέσεις

Η λίμπιντο σας επανέρχεται μετά από το πρώτο τρίμηνο της ναυτίας και της εξάντλησης για αυτό εκμεταλευτείτε τη όσο διαρκεί γιατί μάλλον θα εξαφανιστεί και πάλι γύρω στο τρίτο τρίμηνο. Αλλά αποφύγετε μία στάση: την ιεραποστολική. Ξαπλωμένη στην πλάτη σας δεν είναι καλή ιδέα γιατί ασκεί πολύ πίεση στις φλέβες που παρέχουν οξυγόνο στο μωρό.

Αδέρφια

Κοιτάξτε μαζί με το μεγαλύτερο σας παιδάκι φωτογραφίες από νεογέννητα για να το βοηθήσετε να καταλάβει πώς μοιάζουν. Πείτε του ιστορίες για το πώς το ίδιο ανακάλυπτε τον κόσμο (πώς έκλαιγε για να σας πει ότι πεινούσε ή πώς γελούσε όταν φουσκώνατε τα μάγουλα σας), και πώς το νέο μωράκι της οικογένειας θα λειτουργεί παρόμοια.

Δίδυμα

Πολλοί γονείς με δίδυμα πιστεύουν ότι τα μωρά μπορούν να κοιμούνται μαζί όχι μόνο γιατί κερδίζουν χώρο αλλά και γιατί τα μωρά κοιμούνται καλύτερα όταν είναι μαζί. Αλλά αυτή η πρακτική δεν συνίσταται από πολλούς γιατρούς που ισχυρίζονται ότι η πιθανότητα το ένα μωράκι να θαφτεί κάτω από το άλλο και να μην μπορεί να αναπνεύσει, είναι μεγαλή και έτσι τα δίδυμα δεν θα πρέπει να εκτεθούν σε τέτοιο ρίσκο.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!