16η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Τα μάτια και τα αυτιά μετακινούνται προς τα εμπρός και ο λαιμός γίνεται δυνατότερος επιτρέποντας στο κεφάλι να περιστρέφεται.

Το μωρό σας

Με το τέλος του τέταρτου μήνα της εγκυμοσύνης σας, το μωρό σας τώρα ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια και έχει μήκος 11,5 εκατοστά. Μπορεί και κλωτσάει τα ποδαράκια του, που είναι μακρύτερα από τα χέρια του που συχνά κουνάει σαν να επιπλέει στο νερό – συγκεκριμένα στο αμνιακό υγρό. Η ανάπτυξη των μυών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι κινήσεις του είναι λίγο πιο συντονισμένες. Μπορεί να το αισθάνεστε να κουνιέται τώρα. Ορισμένες γυναίκες λένε ότι είναι σαν μία πεταλούδα που φτερουγίζει, άλλες δεν αισθάνονται τίποτα ως και την 24η εβδομάδα. Τελειοποιείται η ανάπτυξη των μυών του προσώπου και μπορεί σε αυτή την εβδομάδα τα έμβρυο να πάρει διάφορες εκφράσεις. Το μωρό εκκενώνει την κύστη του κάθε 30 έως 50 λεπτά. Σε αυτή την εβδομάδα μπορούμε να καθορίσουμε υπερηχογραφικά το φύλλο του εμβρύου. Αν το έμβρυο είναι κορίτσι τα ωάρια διαμορφώνουν τις ωοθήκες της.

Το σώμα σας

Ο αυξανόμενος όγκος του αίμοτος και του αμνιακού υγρού, το μεγαλύτερο στήθος, η επεκτεινόμενη μήτρα και ο πλακούντας σας έχουν προκαλέσει αύξηση βάρους, αλλά μπορεί να μην το δείχνετε ακόμα. Λίγες εβδομάδες ακόμα όμως και ο κόσμος όλος θα ξέρει ότι είστε έγκυος. Επίσης, για τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει την τετραπλή εξέταση μετάξι 11ης και 14ης εβδομάδας θα πρέπει να την κάνουν μεταξύ της 16ης και 18ης εβδομάδας. Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης μα προειδοποιούν αν το μωρό έχει κίνδυνο να παρουσιάσει νευρολογικές ατέλειες (όπως δισχιδή ράχη), ή χρωμοσωμιακές ανωμαλίες (όπως σύνδρομο Down).

Τα πρέπει και τα μη

Να περιποιήστε τον ευαυτό σας κάνοντας ένα ζεστό ντους κάθε πρωί. Κάνοντας ένα εικοσάλεπτο ντους με ατμό κάθε πρωί θα καθαρίσει το κεφάλι σας από την αίσθηση του κρυώματος που αισθάνονται πολλές γυναίκες. Εαν νιώθετε σαν να έχετε ένα μόνιμο κρύωμα, οφείλεται στο ότι περισσότερο αίμα από το συνηθισμένο περνά από τη βλεννώδη μεμβράνη προκαλώντας πρήξιμο.

Υγεία

Υποφέρετε από πονοκεφάλους; Αφήστε την ασπιρίνη που δεν είναι υγιής για εγκύους και δοκιμάστε κάτι με acetaminophen, όπως τα Tylenol.

Από μητέρα σε μητέρα

Ανησυχείτε για το βάρος που θα πάρετε; Πολλές γυναίκες αγχώνονται με το θέμα αυτό. «Καλύτερα επικεντρωθείτε στο γεγονός ότι δίνετε σε εσάς και στο μωρό ποιοτική τροφή και αφήστε το βάρος να κάνει ότι θέλει» - Καίτη Μωραίτη, Πατήσια

Ψώνια

Οταν πρόκειται για ρούχα εγκυμοσύνης, η ελαστικότητα είναι η λέξη-κλειδί. Αγοράστε πλεχτά που τεντώνουν, ή spandex που ανοίγει με το σώμα και πάντα τσεκάρετε τις ταμπέλες ώστε να πλένονται στο πλυντήριο και να μην είναι από συνθετικά υφάσματα.

Ασκηση

Να στέκεστε ίσια ώστε να αντισταθμίζετε για τη αναπτυσσόμενη μήτρα, βαρύ στήθος και αλλαγής κέντρου βάρους, όλα από τα οποία μεγαλοποιούν την καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης και ζορίζουν επιπλέον την πλάτη. Η καλή στάση είναι σημαντική, ειδικά όταν γυμνάζεστε, οπότε φανταστείτε ότι το πάνω μέρος της κεφαλής τραβιέται προς το ταβάνι. Αυτόματα, θα ισιώστε το λαιμό σας, σηκώσετε τους ώμους σας και θα ρουφήξετε το στομάχι.

Σχέσεις

Δώστε μία γεύση εγκυμοσύνης στον σύντροφο σας με το να τον ενθαρρύνετε να κόψει το αλκοόλ και να τρώει όσο υγιεινά όσο εσείς. Με το πέρας της εγκυμοσύνης θα είναι πιο υγιής, και μάλλον πιο αδυνατισμένος!

Αδέρφια

Το περίεργο πρωτότοκο σας ίσως να θέλει να μάθει πώς το αδερφάκι του κατέληξε στην κοιλιά σας. Η ιστορία με τα πουλάκια και τις μελισσούλες μπορεί να είναι κατάλληλη αν είναι σε προσχολική ηλικία αλλά αν είναι μεγαλύτερο, ίσως ήρθε η ώρα να μάθει τα βασικά. Ενα πολύ καλό βιβλίο για αυτό το σκοπό είναι το «πώς γεννιούνται τα παιδιά» του Φ. Μανδηλαρά, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

Δίδυμα

Με δύο μωρά, πλακούντες και αμνιοτικούς σάκους που στηρίζουν, τα πόδια σας μάλλον αισθάνονται κουρασμένα. Περιποιηθείτε τα κατάλληλα με ένα ποδόλουτρο αρωματοθεραπείας: απλά προσθέστε λίγες σταγόνες γαρυφαλέλαιο σε ζεστό νερό και βουλιάξτε τα πόδια σας για όση ώρα θέλετε.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!