20η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι εμφανή

Το μωρό σας

Αυτή την εβδομάδα το έμβρυο ζυγίζει περίπου 300 γραμμάρια και έχει μήκος περίπου 15,5-20 εκατοστά από την κεφαλή ως τους γλουτούς. Το κρεμώδες σμίγμα που εκκρίνεται από τους αδένες του καλύπτει το δέρμα του προστατεύοντας το από το αμνιωτικό υγρό. Εξασκείται για την πρώτη του ανάσα εκτός μήτρας, κουνώντας το στήθος του πάνω-κάτω σαν να αναπνέει από τη μύτη. Τα γεννητικά όργανα έχουν αναπτυχθεί πλήρως.
Επίσης, από αυτή την εβδομάδα μέχρι την 24η μπορεί να γίνει η εξέταση του Β – Επιπέδου. Είναι εξέταση που γίνεται υπερηχογραφικά και αναλύει όλες τις δομές του εμβρύου. Είναι διπλή εξέταση και καθορίζει την σωστή ανατομία του εμβρύου (εγκέφαλος, μάτια, στόμα, καρδιά, πνευμόνια, νεφρά, κύστη, άκρα) καθώς επίσης και υπερηχογραφικούς δείκτες που δείχνουν χρωμοσωμιακές ανωμαλίες στο έμβρυο.

Το σώμα σας

Συγχαρητήρια- είσαστε στα μισά του δρόμου! Σε αυτό το στάδιο, η ωοειδής μήτρα σας είναι σχεδόν στο ύψος του αφαλού σας και μεγαλώνει περίπου ένα εκατοστό την εβδομάδα. Αν έχετε προγραμματίσει τσεκ-υπ ο γιατρός σας θα ακούσει την καρδιά του μωρού με το στηθοσκόπιο.

Τα πρέπει και τα μη

Εαν σας αρέσουν τα μανικιούρ, τότε συνεχίστε. Με την εγκυμοσύνη, τα νύχια μεγαλώνουν πιο γρήγορα και η συντήρηση τους είναι πιο δύσκολη, ειδικά εαν το βερνίκι είναι έντονο, για αυτό προτιμήστε απαλά χρώματα που δεν θα φαίνονται όταν αρχίζει να ξεθωριάζει.

Υγεία

Εαν είστε αλλεργική στην λακτόζη μην αποφύγετε το γάλα ολοσχερώς. Το τυρί είναι καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου που το μωράκι χρειάζεται για δυνατά δόντια και οστά. Δεν περιέχει τόση λακτόζη όπως το κανονικό γάλα και είναι ευκολότερο στη χώνεψη. Το γιαούρτι είναι άλλη μία πρόταση.

Από μητέρα σε μητέρα

Ψώνια

Ψωνίστε ρούχα εγκυμοσύνης που αγκαλιάζουν το σώμα, και συνδυάστε τα με στενότερα κομμάτια για μία ισσοροπημένη σιλουέττα. Κολάν ή ίσια παντελόνια ταιριάζουν με φαρδιά τοπ ή ένα σακάκι σε στενή γραμμή ταιριάζει με φαρδύ παντελόνι.

Ασκηση

Προθερμανθείτε για ένα καλό work-out τρώγοντας ένα ελαφρύ σνάκ όπως ένα φρούτο ή λίγα κράκερ, μία ώρα πριν. Αν δεν καταναλώνετε αρκετές θερμίδες, θα αισθάνεστε λιθαργική, ελαφρά και αδύναμη και πιθανόν να αποφύγετε τη γυμναστική για αυτό το λόγο.

Σχέσεις

Προσκαλέστε την κολλητή σας, τη μητέρα σας ή ένα δικό σας άτομο στο επόμενο τσεκ-απ ώστε να ακούσουν την καρδούλα του μωρού να χτυπά. Η εμπειρία αυτή θα τους δώσει και μία ιδέα για το τι περνάτε αλλά μπορεί να σας βοηθήσουν να θυμηθείτε αργότερα και τις συμβουλές του γιατρού.

Αδέρφια

Οταν αρχίζετε να αισθάνεστε το μωρό να κινείται, μοιραστείτε την εμπειρία με το μεγαλύτερο σας παιδάκι. Θα χαρεί να αισθανθεί το μωρό να κλωτσά και συγχρόνως η ιδέα του μωρού θα γίνει πιο ρεαλιστική. Ενθαρρύνετε το παιδάκι να ακουμπά την κοιλιά σας και να μιλά ή να χαιρετά το μωρό όποτε θέλει.

Δίδυμα

Οταν έχετε δίδυμα, πρέπει να παίρνετε επιπλέον 450-600 θερμίδες ημερησίως. Σιγουρευτείτε ότι οι θερμίδες προέρχονται από φαγητά πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεινούχα όπως άπαχο γιαούρτι, τυρί, και – αν σας αρέσουν – milkshake φρούτων φτιαγμένα με άπαχο γάλα.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!