21η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το έμβρυο μπορεί να γευτεί και έχει ήδη γερή χειραψία

Το μωρό σας

Το έμβρυο ζυγίζει γύρω στα 360 γραμμάρια. Τώρα που το πεπτικό του σύστημα είναι αρκετά εξελιγμένο, το μικρούλι καταπίνει αμνιωτικό υγρό, ένα εκπληκτικά θρεπτικό ποτό που βοηθά στο να το παχύνει. Η ικανότητα να καταπίνει προετοιμάζει και την πέψη του για το δύσκολο έργο που θα ακολουθήσει μετά τη γέννα. Μπορεί και γεύεται ότι απορροφά, χάρη στους γευστικούς αδένες που έχουν εξελιχθεί στη γλώσσα του. Τα νευρικά κύτταρα δουλεύουν υπερωρίες για να κάνουν συνδέσεις και η ανάπτυξη συνεχίζει με γρήγορο ρυθμό για τις πέντε αισθήσεις. Αρχίζει να δημιουργείται ο μυελός των οστών που θα συμβάλει στο σχηματισμό του αίματος του εμβρύου.

Το σώμα σας

Η μήτρα σας εξακολουθεί να αυξάνεται, πέρνοντας θέση περίπου στο ύψος του αφαλού αυτή την εβδομάδα. Πιθανόν να αισθάνεστε καλά, τουλάχιστον σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Η ναυτία έχει εξαλειφθεί, οι επισκέψεις στην τουαλέτα δεν είναι τόσο συχνές και αισθάνεστε ενεργητική μετά από αρκετό διάστημα.

  • Προσπαθήστε να ασκήστε ελαφρά έτσι ώστε να αποφύγετε την μεγάλη αύξηση βάρους και τον πόνο στην μέση και στην σπονδυλική στήλη. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική καθώς οι σύνδεσμοι κατά την εγκυμοσύνη χαλαρώνουν και έτσι διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματιστείτε. Προτιμήστε το κολύμπι και το χαλαρό περπάτημα. Σε καμία περίπτωση μην πιέζετε τον εαυτό σας.

Τα πρέπει και τα μη

Την επόμενη φορά που θα δώσετε αίμα (το τεστ για γλουκόζη πλησιάζει), πάρτε μαζί σας το ipod ή ένα CD και όταν έρθει η σειρά σας, φορέστε τα ακουστικά και αφεθείτε σε χαλαρωτική μουσική ενώ φαντάζεστε τον εαυτό σας σε μία παραλία κάτω από τον ζεστό ήλιο.

Υγεία

Εαν αισθάνεστε ακόμα τις ναυτίες καθώς μπαίνετε στο τρίτο τρίμηνο, τότε μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά γιατί μπορεί να χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη B6 ή άλλο συμπλήρωμα διατροφής.

Από μητέρα σε μητέρα

Ψώνια

Ασκηση

Πίνετε νερό ή energy drinks (όπως το Gatorade) κάθε 15 με 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας για να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνονται με τον ιδρώτα. Το χρώμα των ούρων σας είναι δείκτης του πόσο ενυδατωμένη είστε: αν είναι καθαρό ή ανοιχτόχρωμο, είστε μια χαρά, αν είναι σκούρα, τότε είστε αφυδατωμένη, οπότε χρειάζεστε περισσότερα υγρά.

Σχέσεις

Είσαστε στη μέση της εγκυμοσύνης και η λίμπιντο σας ανθίζει, αλλά το σεξ δεν είναι άνετο γιατί η κοιλιά σας μεγαλώνει. Προσπαθήστε να μείνετε από επάνω, που εμποδίζει την κοιλιά σας να πιεστεί και δεν συγχρόνως δεν πιέζετε τους κοιλιακούς σας. Αλλη μία ενδεικτική στάση είναι ‘του κουταλιού’: και οι δύο στα πλάγια με τον σύντροφο σας να σας αγκαλιάζει από πίσω.

Αδέρφια

Δίδυμα

Αντί να αγοράζετε τα πάντα διπλά, καλύτερα προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως strollers και καθισματάκια αυτοκινήτου και έτσι δεν χρειάζεται να κάνετε χώρο για περιττά πράγματα.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!