23η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Αίμα κυκλοφορεί με πίεση μέσω του ομφάλιου λώρου και η καρδιά του εμβρύου αντλεί 144 λίτρα αίματος στο σώμα του κάθε ημέρα.

Το μωρό σας

Το μωρό συνεχίζει να βάζει βάρος, ζυγίζει περίπου 550γραμμάρια ενώ η αναλογία του κεφαλιού με το σώμα αρχίζει και μειώνεται. Χρησιμοποιεί το χώρο του μέσα στη μήτρα με το να τεντώνει τα χέρια του, και τινάζοντας τα πόδια του. Τώρα μπορεί και ακούει και είναι ευαίσθητο σε δυνατούς ήχους, που μπορεί να το ξαφνιάσουν και κάνουν την καρδιά του να χτυπά έντονα και να κοπανά τα χεράκια του. Προτιμά απαλή μουσική και τη δική σας καθησυχαστική φωνή. Στο μεταξύ κι εσείς το αισθάνεστε αρκετές φορές την ημέρα αφού κινεί χέρια πόδια δάχτυλα και μετακινείται. Τα φρύδια του έχουν σχηματιστεί, αρχίζει να παράγεται μελανίνη στο δέρμα και συσσωρεύεται λίπος κάτω από το δέρμα του.

Το σώμα σας

Η μήτρα σας είναι χιλιοστά πάνω από τον αφαλό σας τώρα και η σιλουέτα σας αρχίζει και στρογγυλεύει. Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει πιέζει την κύστη και θα αρχίσει η συχνοουρία. Επίσης, καθώς οι φλέβες των ποδιών ζορίζονται με το βάρος για να αποφύγετε πιθανή φλεβίτιδα, αποφεύγετε να μένετε όρθια για πολλή ώρα. Ισως έχετε μεγαλύτερη όρεξη και για καλό λόγο: το σώμα σας χρειάζεται θρεπτικές ουσίες, ειδικά πρωτείνες και λίπη για την ανάπτυξη των οργάνων του μωρού και γενική υγεία και δύναμη.

Τα πρέπει και τα μη

Μην αγχώνεστε με όλα όσα πρέπει να κάνετε πριν την άφιξη του μωρού. Κλείστε τα μάτια, φανταστείτε το μωράκι ασφαλές στην κοιλιά σας και πάρτε βαθιές ανάσες. Οι ειδικοί λένε ότι η νοερή απεικόνιση βοηθά στη μείωση του στρες όταν η ζωή σας γίνεται απαιτητική.

Υγεία

Μην ανησυχείτε, αν τα βράδια ο ύπνος δεν έρχεται εύκολα. Ενα ζεστό, χαλαρωτικό, μπάνιο και ένα ποτήρι ζεστό γάλα βοηθούν. Προσπαθήστε να κοιμάστε στο αριστερό πλάι γιατί από δω και στο εξής ο ύπνος ανάσκελα θα είναι δύσκολος καθώς το αίμα που επιστρέφει από τα πόδια, περνάει πίσω από την σπονδυλική στήλη για να επιστρέψει στην καρδιά. Η έγκυος που προσπαθεί να κοιμηθεί ανάσκελα ρίχνει το αυξημένο βάρος της μήτρας στις φλέβες εμποδίζοντας την επαναφορά του αίματος από τα πόδια στην καρδιά. Έτσι νιώθει ταχυκαρδία και ανησυχία. Αν κοιμάστε στο αριστερό πλάι μεταφέρετε περισσότερο αίμα στην μήτρα. Χρησιμοποιείστε κατά την διάρκεια του ύπνου περισσότερα μαξιλάρια έτσι ώστε να στηρίξετε σωστά το σώμα σας.
Από μητέρα σε μητέρα

Ψώνια

Εάν το παιδικό δωμάτιο που σχεδιάζετε για το μωρό δεν έχει αρκετό χώρο, αγοράστε έπιπλα που αργότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες χρήσεις, όπως η αλλαξιέρα που αργότερα γίνεται τουαλέτα ή κούνια που μετατρέπεται σε παιδικό κρεβατάκι.

Ασκηση

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η άσκηση συμβάλει στο να απαλύνει τους πόνους της εγκυμοσύνης και μπορεί ακόμα και να προλάβει σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης κυήσεως. Παραταύτα, παρατεταμένα και δύσκολα προγράμματα γυμναστικής δεν ενδείκνυνται πλέον. Περιοριστείτε σε 30 λεπτά την ημέρα ότι είδους γυμναστική και να κάνετε.

Σχέσεις

Η κάθε γυναίκα αισθάνεται διαφορετικά για το πόσο συχνά θέλει ο σύντροφος της να την ακολουθεί στο ραντεβού της με το γιατρό αλλά όταν ο σύντροφος είναι μαζί κατανοεί περισσότερο τις αλλαγές που περνά η μέλλουσα μαμά.

Δίδυμα

Εάν η εγκυμοσύνη σας είναι αποτέλεσμα εξωσωματικής γονιμοποίησης ή όχι, θα υπάρξουν άνθρωποι γύρω σας που θα σας κάνουν ερωτήσεις σχετικά που ίσως να μην θέλετε να απαντήσετε.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!