24η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η ακτινογραφία δείχνει ένα αναπτυγμένο σκελετό. Το μωρό αρχίζει να κινείται όλο και περισσότερο

Το μωρό σας

Το έμβρυο ζυγίζει γύρω στα 650 γραμμάρια ενώ το μήκος του σε καθιστή θέση είναι 21εκ. περίπου. Τώρα η αύξηση βάρους είναι στα 85 γραμμάρια την εβδομάδα. Εχει αναπτύξει το γλυκό προσωπάκι που θα δείτε σύντομα με μάτια και αυτιά εκεί που πρέπει να είναι ενώ έχουν σχηματιστεί και οι βλεφαρίδες. Αναπτύσσεται το κέντρο ισορροπίας και έτσι είναι σε θέση να γνωρίζει αν είναι ανάποδα ή όρθιο αν και είναι αρκετά μεγάλο για να αναποδογυρίζει πλέον. Είναι ακόμα πιο ευαισθητοποιημένο στους ήχους εκτός της μήτρας, εάν ένας δυνατός θόρυβος το τρομάξει μπορεί να είναι ευέξαπτο για ώρες. Εχουν δημιουργηθεί όλα τα όργανα του εμβρύου και μπορεί να ζήσει εκτός μήτρας. Την 24η εβδομάδα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο προγεννητικός έλεγχος του εμβρύου.

Το σώμα σας

Από την 24η εβδομάδα έως την 28η είναι ο χρόνος που γίνεται η καμπύλη ζαχάρου, σημαντική εξέταση για την διάγνωση του διαβήτη στην κύηση. Κατά την καμπύλη ζαχάρου, η έγκυος, λαμβάνει 50, 75 ή 100 γραμμάρια γλυκόζης, ανάλογα με το βάρος της και γίνονται λήψεις ζαχάρου σε διαφορετικούς χρόνους. Η καμπύλη ζαχάρου γίνεται για τη διάγνωση του διαβήτη κύησης. Ο διαβήτης κύησης είναι προσωρινός διαβήτης που εμφανίζεται μόνο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά το τοκετό οι τιμές του ζαχάρου επιστρέφουν στις φυσιολογικές τιμές. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο νεογέννητο όπως χαμηλό ζάχαρο αίματος μετά τον τοκετό ή να αυξήσει τις πιθανότητες για καισαρική τομή δεδομένου ότι δημιουργεί μακροσωμία (μεγάλα έμβρυα). Τις περισσότερες φορές, ο διαβήτης κύησης ελέγχεται με δίαιτα ενώ σπάνια χρειάζεται θεραπεία με ινσουλίνη.

Τα πρέπει και τα μη

Να φοράτε γυαλιά ηλίου τις ζεστές ημέρες είναι μία καλή συνήθεια ειδικά τώρα που τα μάτια σας είναι πιο ευαίσθητα στο φως.

Υγεία

Ο τερματισμός μίας συνεργασίας είναι ένα λεπτό θέμα, αλλά εάν δεν είστε ευχαριστημένη με το γιατρό η τη μαία σας και έχετε προσπαθήσει να το αντιμετωπίσετε ανεπιτυχώς, τότε κάντε μία αλλαγή. Το να μείνετε σε ένα γιατρό που δεν σας καλύπτει πλήρως δεν είναι υγιεινό για εσάς ούτε για το μωρό. Όταν θα πάτε για τοκετό θέλετε δίπλα σας κάποιον που εμπιστεύεστε πλήρως.

Από μητέρα σε μητέρα

Ψώνια

Σας ενδιαφέρει να περιβάλετε το μωράκι σας με οργανικά είδη; Ψωνίστε από οικολογικά καταστήματα για μωρά, όπως……..

Ασκηση

Αν ο χρόνος σας πιέζει, μην αποφεύγετε την προθέρμανση και την αποθέρμανση πριν την άσκηση. Η μετάβαση στην άσκηση με προθέρμανση προλαμβάνει κακώσεις ή τραύματα και αυξάνει ή μειώνει βαθμιαία το ρυθμό της αναπνοής και της καρδιάς. Ορισμένες εύκολες κινήσεις: γυρίστε τα χέρια σας σε μεγάλους κύκλους ή περπατήστε επιτόπου.

Σχέσεις

Αν και είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο με τον σύντροφο σας, άλλο τόσο είναι να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας. Όταν θα γίνετε γονείς, δεν θα έχετε χρόνο να επενδύσετε στα ατομικά σας ενδιαφέροντα, οπότε αφήστε το χώρο και το χρόνο στη σχέση για να τα κάνετε τώρα. Π.χ. αφήστε τον να δει το ποδόσφαιρο ενώ εσείς πηγαίνετε σινεμά με μία φίλη.

Αδέρφια

Κάθε φορά που το πρωτότοκο σας αναφέρει το θέμα του μωρού, κρατηθείτε πριν κάνετε την επόμενη συζήτηση. Αν εννέα μήνες φαίνονται σε εσάς πολύ, φανταστείτε σε ένα μικρό παιδάκι. Μπορείτε όμως να το συμπεριλάβετε σε ορισμένες από τις αποφάσεις, όπως επιλέγοντας τα χρώματα για το δωμάτιο του μωρού κ.α.

Δίδυμα

Τα δίδυμα έχουν έναν αδιαπραγμάτευτο δεσμό, αλλά δεν παύουν να είναι ξεχωριστές οντότητες, οπότε καλλιεργήστε την ατομικότητα τους από νωρίς. Δημιουργήστε χωριστά άλμπουμ για το κάθε ένα. Κάποια μέρα θα εκτιμήσουν ότι βοηθάτε στην ανάπτυξη της προσωπικότητα τους ξεχωριστά.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!