26η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Ξεκινά εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη του εγκεφάλου και θα κρατήσει ως και πέντε χρόνια μετά τη γέννα.

Το μωρό σας

Για μήνες τα μάτια του μωρού ήταν κλειστά, αλλά τώρα είναι σχεδόν ολοκληρωμένα και σύντομα έτοιμα να ανοίξουν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει που άσχετα με την εθνικότητα, τα μάτια του είναι μπλέ σε αυτή τη φάση. Οι ίριδες δεν θα αποκαλύψουν το τελικό τους χρώμα εως και μήνες μετά την γέννα. Ο εγκέφαλος του ωριμάζει γρήγορα όπως και το ίδιο. Τώρα ζυγίζει περίπου 850 γραμμάρια και έχει μήκος 23 εκατοστά. Είναι ακόμα αδύνατο, αλλά ώσπου να το γνωρίσετε, θα είναι χαριτωμένο και παχουλούτσικο.

Το σώμα σας

Με δύο εβδομάδες ακόμα στο δεύτερο τρίμηνο, έχετε λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο της εγκυμοσύνης να διανύσετε ακόμα και, δυστυχώς, θα αρχίσετε να το αισθάνεστε – η πλάτη σας πονάει, παθαίνετε κράμπες και η λεκάνη σας είναι βαριά από το βάρος που κουβαλάτε. Αλλά υπάρχουν και καλά νέα: εάν είστε σαν τις περισσότερες εγκύους, τα μαλλιά σας είναι στα καλύτερα τους με επιπλέον όγκο λόγω των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Σε άλλες γυναίκες, τα μαλλιά τους απλά δεν στρώνουν ή δεν έχουν σημαντικές αλλαγές.

Τα πρέπει και τα μη

Το μωρό βασίζεται στα αποθέματα σιδήρου στο σώμα σας, για αυτό παίρνετε φαγητά πλούσια σε σίδηρο όπως οι φακές και το σπανάκι, ειδικά εάν είστε φυτοφάγος. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει συμπληρώματα σιδήρου μαζί με τις άλλες προγεννητικές βιταμίνες σας. Κρατήστε τα μπουκαλάκια με τις βιταμίνες έξω από το ντουλάπι για να τα βλέπετε – σας βοηθά να θυμάστε να τις παίρνετε καθημερινά.

Υγεία

Εχετε προσέξει πώς άλλες μέλλουσες μαμάδες μοιάζουν να είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες από εσάς; Αυτή η σύγκριση είναι φυσική αλλά και παραπλανητική. Η δική σας εγκυμοσύνη εξαρτάται λιγότερο από το μέγεθος του μωρού και περισσότερο από το σχήμα του, την κατασκευή και τη θέση του. Η γενική μυική σας κατάσταση παίζει ρόλο, επίσης. Εάν έχετε σφυχτούς μύες, η κοιλιά σας μπορεί να πεταχτεί λιγότερο ή πιο αργά από ότι αν είχατε χαλαρούς μύες. Αν ο γιατρός σας ενημερώνει ότι είστε σε καλό δρόμο, τότε όλα είναι μια χαρά.

Από μητέρα σε μητέρα

Ψώνια

Εάν διακοσμείτε το παιδικό δωμάτιο από την αρχή, προγραμματίστε να το έχετε τελειώσει εβδομάδες πριν την άφιξη του μωρού. Γιατί η φρεσκο-κολλημένη ταπετσαρία και οι μπογιές απελευθερώνουν επιβλαβή αέρια οπότε αφήστε ακόμα και οκτώ εβδομάδες για αερισμό, με τα παράθυρα ανοιχτά.

Ασκηση

Οι μηροί σας βοηθούν να κρατάτε το βάρος της μήτρας και του μωρού για αυτό αφήστε τους για λίγο να χαλαρώσουν. Τεντώστε τους μηρούς σας καθισμένη στο έδαφος και περνώντας τον δεξί αστράγαλο πάνω από το αριστερό γόνατο. Κρατώντας το δεξί χέρι στο έδαφος, τραβήξτε τον δεξί μηρό προς τον αριστερό και κοιτάξτε προς τα έξω, πάνω από το δεξί σας ώμο. Κρατήστε τη στάση και μετά κάντε το ίδιο προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σχέσεις

Εάν η καθημερινότητα και το άγχος της αναμονής, σας αγχώνουν με τον σύντροφο σας, φροντίστε να χαλαρώσετε. Πηγαίνετε σινεμά για μία νέα κομωδία, ή νοικιάστε ένα DVD ή απλά κάντε αστεία με τον σύντροφο σας. Να θυμάστε ότι αρχίζετε το ταξίδι της μητρότητας και πατρότητας και το χιούμορ θα είναι σημαντικός σύμμαχος στα σκαμπανεβάσματα που θα έρθουν.

Αδέρφια

Εάν έχετε καταλήξει σε όνομα για το μωράκι, αρχίστε να το λέτε συχνά ώστε το μεγαλύτερο παιδί σας να συνηθίζει στον ήχο. Αν όχι, ένα παρατσούκλι λειτουργεί το ίδιο αλλά πείτε στο παιδάκι σας ότι αυτό το όνομα δεν θα είναι για πάντα.

Δίδυμα

Στοκάρετε είδη που βρίσκετε σε έκπτωση στο supermarket όπως πάνες, wipes, κρέμες κλπ. Θα χρειαστείτε κούτες ολόκληρες για να κρατάτε τα μικρά καθαρά και φρέσκα και αγοράζοντας προκαταβολικά όταν τα βρίσκετε σε χαμηλές τιμές θα σας γλυτώσουν χρήμα και χρόνο. Θυμηθείτε, τις πάνες τις αγοράζετε σε διαφορετικά μεγέθη προνοώντας την ανάπτυξη των μωρών.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!