27η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το δέρμα του μωρού είναι ρυτιδιασμένο και αρχίζει να γεμίζει με λίπος.

Το μωρό σας

Βρισκόμαστε 13 εβδομάδες πριν από τη γέννα, το μωρό σας είναι 24 εκ. και ζυγίζει πάνω από ένα κιλό. Γεμίζει με λίπος για να κρατιέται ζεστό αφού γεννηθεί, και οι πνεύμονες του συνεχίζουν να εξελίσσονται. Το ανοσιοποιητικό του σύστημα προετοιμάζεται για τη ζωή εκτός της μήτρας. Εχει ανακαλύψει το βύζαγμα του αντίχειρα του, που δεν είναι και τόσο κακό όσο είναι στη μήτρα, αφού βοηθά να δυναμώσουν τα μάγουλα και το σαγόνι του.

Το σώμα σας

Αργότερα, μπορεί να αισθάνεστε τη μήτρα σας να τεντώνεται και να σφίγγει μέχρι και για δύο λεπτά. Η αίσθηση δεν πρέπει να σας προκαλεί πόνο αλλά ενόχληση. Αυτές είναι οι συστολές Braxton-Hicks που πολλές γυναίκες μπερδεύουν με τον τοκετό. Κοιτάξτε στην καλή πλευρά: όχι μόνο παίρνετε μία γεύση για το πώς οι πραγματικές συστολές θα μοιάζουν αλλά προετοιμάζουν και τη μήτρα για τον τοκετό.

Τα πρέπει και τα μη

Κρατήστε ημερολόγιο εάν οι εναλλαγές στη διάθεση σας αφήνουν εξουθενωμένη και μπερδεμένη – το γράψιμο σας βοηθά να κατανοήσετε τα συναισθήματα σας, που, λόγω των ορμονών εναλλάσσονται από χαρά σε άγχος σε έξαψη ανά πάσα στιγμή. Το σώμα σας αλλάζει με τρόπους που δεν μπορείτε να ελέγξετε, και η ζωή σας το ίδιο. Αυτό είναι αρκετό για να αποθαρρύνει οιαδήποτε μέλλουσα μαμά.

Υγεία

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι απειροελάχιστες ποσότητες βαφής μαλλιών περνούν από το δέρμα του κρανίου στη ροή του αίματος και έτσι δίνουν το πράσινο φως στις γυναίκες να βάφουν τα μαλλιά τους μετά το πρώτο τρίμηνο. Πριν κάνετε οτιδήποτε όμως, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Από μητέρα σε μητέρα

«Εάν οι διακυμάνσεις της διάθεσης σας στην εργασία σας είναι σαν εκκρεμές, κάντε ένα διάλλειμα ή απομονωθείτε στο γραφείο σας κλείνοντας την πόρτα πίσω σας όταν είστε έτοιμη να ξεσπάσετε για κάτι. Οι συνάδερφοι χτυπούν την πόρτα και ζητούσαν να με δουν όταν είχαν κάτι σημαντικό να συζητήσουμε.» - Ντανιέλα Κωσταράκη, Κολωνάκι

Ψώνια

Θέλετε να κάθεστε πιο άνετα στο γραφείο σας; Αγοράστε ένα στήριγμα για τα πόδια και χρησιμοποιήστε το καθημερινά για να σας ανακουφίσει από την πίεση στους γοφούς και στη μέση.

Ασκηση

Η έντονη άσκηση σας κρατά δυνατή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά μπορεί να κρύβει κινδύνους για γυναίκες με συγκεκριμένες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους για αυτό πάντα συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ειδικά εάν εμφανιστεί προεκλαμψία (υψηλή πίεση λόγω εγκυμοσύνης), κυοφορείτε πάνω από ένα μωρά, είστε σε κίνδυνο για πρώιμο τοκετό, είχατε κάποια δείγματα αιμορραγίας παλαιότερα, κλπ.

Σχέσεις

Η μητρότητα και η πατρότητα για πρώτη φορά, ξυπνούν ανησυχία και φόβο ακόμα και στους πλέον άφοβους, από τις μικρότερες ανησυχίες (θα ξέρω να αλλάξω πάνα;) μέχρι τις μεγαλύτερες (μπορώ να κρατήσω το μωρό μου ασφαλές και υγιές;). Όταν αισθάνεστε ότι σας κυριεύει ο φόβος και το άγχος, συζητήστε με το σύντροφο σας, η συζήτηση πάντα βοηθά να ξεπεραστούν όλες οι φοβίες.

Αδέρφια

Αν τα παιδιά σας θα μοιραστούν ένα δωμάτιο, τότε ρωτήστε το πρωτότοκο πώς θα του άρεσαν οι αλλαγές στο δωμάτιο και διαβεβαιώστε το ότι δεν θα χρειαστεί να μοιράζεται το δικό του προσωπικό χώρο με το μωρό.

Δίδυμα

Γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν νωρίς και η επόμενη εβδομάδα ξεκινά μία ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδο. Ρωτήστε το γιατρό σας να αξιολογήσει την κατάσταση σας για περίπτωση πρώιμου τοκετού και τι μπορείτε να κάνετε προληπτικά και αν σας διαβεβαιώσει ότι όλα είναι καλά τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!