28η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Τα μάτια του μωρού είναι ανοιχτά όταν είναι ξύπνιο και κλείνουν όταν κοιμάται.

Το μωρό σας

Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, το μωρό έχει μέγεθος 26εκ. και βάρος περίπου 1150 γραμμάρια, έχοντας διπλασιάσει το βάρος του σε ένα μήνα. Τα πρώτα δόντια έχουν σχηματιστεί κάτω από τα ούλα και τα μαλλάκια του είναι σχετικώς μακριά. Αν και είναι μεγαλύτερο, έχει ακόμα πολύ χώρο για να στριφογυρίζει, οπότε σε ότι θέση και να είναι τώρα το πιο πιθανό είναι ότι θα αλλάξει τους επόμενους τρεις μήνες.

Το σώμα σας

Ως τώρα πρέπει να έχετε πάρει γύρω στα 3-4 κιλά αλλά από εδώ και πέρα θα αυξηθούν οι ρυθμοί που θα βάζετε βάρος. Ο πυθμένας της μήτρας βρίσκεται ανάμεσα στον ομφαλό και το πλευρικό το ξο και πιέζει τους σωλήνες ανάμεσα στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη καθυστερώντας τη ροή των ούρων. Επίσης, η ορμόνη προγεστερόνη καθιστά δύσκολο για το ουροποιητικό σας σύστημα να αποβάλει βακτήρια από την ουροδόχο κύστη, αφήνοντας σας πιο ευάλωτη σε ουρολοιμώξεις. Οι οποίες εάν δεν θεραπευτούν άμεσα, μπορεί να εξελιχθούν σε μολύνσεις των νεφρών ή να προκαλέσουν πρώιμο τοκετό. Εάν αισθάνεστε καθόλου πόνο όταν ουρείτε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας αμέσως.

Τα πρέπει και τα μη

Να είστε προσεχτική για πόνους στους συνδέσμους. Εάν δουλεύετε στο computer για πολλές ώρες, κάντε συχνά μικρά διαλλείματα τεντώνοντας τα δάκτυλα, τους καρπούς και τα χέρια και ξεκουράστε τα για λίγο. Το σώμα σας κατακρατά υγρά, προκαλώντας πρήξιμο στα νεύρα που μπορεί να καταλήξει σε σύνδρομο του επικαρπίου (carpal tunnel syndrome). Επίσης, τσεκάρετε ότι η στάση σας μπροστά στο computer είναι σωστή με τα χέρια παράλληλα με το έδαφος και τους αγκώνες επάνω στο γραφείο.

Υγεία

Απλά για να προετοιμαστείτε, ρωτήστε το γιατρό σας κάτω από ποιες συνθήκες ο τοκετός μπορεί να παραταθεί και τι διαδικασία ακολουθεί. Αν και τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται αργότερα δεν έχουν κανένα πρόβλημα, το ρίσκο για επιπλοκές αυξάνεται καθώς οι μέρες περνούν μετά την καθορισμένη ημερομηνία τοκετού. Ακόμα και αν γεννήσετε στην ώρα σας, το να είστε προετοιμασμένη ψυχολογικά για άλλα ενδεχόμενα, θα σας καθησυχάσει.

Από μητέρα σε μητέρα

«Θα έπρεπε να είχα κάνει μπάνιο πριν πάω στο μαιευτήριο, δεν συνειδητοποίησα πόσος χρόνος θα περάσει πριν μπορέσω να κάνω μπάνιο χωρίς πόνο από τα ράμματα» - Στεφανία Γαρδέλη, Κηφισιά

Ψώνια

Εάν οι γονείς και οι φίλοι θέλουν να σας αγοράσουν πράγματα για το μωρό, βοηθήστε τους με το να τους καθοδηγήσετε για το τι πραγματικά έχετε ανάγκη, κάνοντας μία λίστα και αναθέτοντας στον καθένα κάτι συγκεκριμένο. Ετσι δεν θα βρεθείτε με δέκα ίδια φορμάκια που θα πρέπει να αλλάζετε και όλων τα δώρα θα αξιοποιηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Ασκηση

Για ένα εύκολο τέντωμα χεριών, καθήστε ή σταθείτε όρθια και πιάστε τα χέρια σας πίσω από την πλάτη σας. Τεντώστε προς τα πίσω και κάτω, και αφήστε. Επαναλάβετε δέκα φορές.

Σχέσεις

Αν οι γονείς και τα πεθερικά δεν συμφωνούν με τον τρόπο που έχετε επιλέξει για τη γέννα (π.χ. εσείς θέλετε φυσικό τοκετό και οι συγγενείς προτείνουν την αναισθησία), ευχαριστήστε τους για το ενδιαφέρον αλλά αποφύγετε τις διαφωνίες. Εστιάστε στο γεγονός ότι ενδιαφέρονται για το καλό σας και ευχαριστείστε τους αλλά αρχίστε να εξασκείτε τη διπλωματία σας από τώρα, θα βοηθήσει στο μέλλον να ξεπεράσετε πολλά εμπόδια.

Αδέρφια

Ανοίξτε τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες του πρωτότοκου σας και διαλέξτε μαζί μία φωτογραφία του όταν ήταν μωρό για να την πάρετε μαζί σας στο μαιευτήριο. Βάλτε τη κάπου που μπορείτε να τη βλέπετε κατά τη διάρκεια του τοκετού, ώστε να σας φτιάχνει τη διάθεση, να σας δίνει κουράγιο και να σας εμψυχώνει!

Δίδυμα

Ο θηλασμός ενός μωρού αποτελεί μία πρόκληση, πόσο μάλλον για δύο! Αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Συγκεκριμένα, 32 τις εκατό από τις μαμάδες διδύμων θηλάζουν για τουλάχιστον έξι μήνες (σε αντίθεση με τις μαμάδες ενός μωρού). Προγραμματίστε να πειραματιστείτε με μία στάση που να θηλάζουν και τα δύο ταυτόχρονα, όπως η ‘διπλή κούνια’ (ή αλλιώς crisscross). Τοποθετήστε το κεφαλάκι του κάθε μωρού στο τσάκισμα του αγκώνα και τα σωματάκια τους το ένα πάνω στο άλλο σε αντίθετη κατεύθυνση πάνω στην αγκαλιά σας. Με τον τρόπο αυτό κερδίζετε χρόνο και αποφεύγετε το κλάμα ενός πεινασμένου μωρού σε αναμονή.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!