29η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το έμβρυο αρχίζει να φαίνεται πιο χλωμό καθώς μονωτικό λίπος γεμίζει κάτω από το δέρμα του.

Το μωρό σας

Κάθε ημέρα, το μικρό σας μοιάζει όλο και περισσότερο με ολοκληρωμένο μωρό παρά με έμβρυο. Με το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα ζυγίζει 1300 γραμμάρια και το μέγεθος του θα είναι 26 εκ. Για το υπόλοιπο του τριμήνου, θα γεμίζει και θα παίρνει περίπου 200 γραμμάρια την εβδομάδα. Από τώρα και ως τη γενέθλια ημέρα, θα διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί σε βάρος. Οι κλωτσιές του είναι πιο έντονες τώρα και νομίζετε ότι κινείται όλη την ώρα.

Το σώμα σας

Το πάνω μέρος της μήτρας είναι πάνω από τον αφαλό σας, γεμίζοντας τα πλευρά σας και το διάφραγμα και αφήνοντας σας χωρίς ανάσα. Πιέζει επίσης την ουροδόχο κύστη που είναι ο λόγος που πηγαίνετε τόσο συχνά στην τουαλέτα ξανά. Ο πλακούντας, που είναι επίπεδος και στρογγυλός σαν κέικ, παραδίδει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο μωρό και μεγαλώνει και αυτός. Το μωρό μπορεί να είναι ήδη με το κεφάλι κάτω, προετοιμάζοντας για τη γέννα. Ακόμα και αν δεν είναι όμως, υπάρχει χρόνος για να γυρίσει. Όταν το κάνει, θα πέσει πιο κάτω στην κοιλιά σας, το κεφάλι του ανάμεσα στα κόκαλα της λεκάνης στο κανάλι της γέννας.

Τα πρέπει και τα μη

Ναι, να και μία φορά στη ζωή σας που μπορείτε να τρώτε παχυντικά φαγητά! Προσοχή όμως, όχι παγωτό και λίπη όπως το bacon. Ένας ‘καλός’ τύπος λίπους ονομάζεται dosohexaenoic acid (DHA) βοηθά τον εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα να αναπτυχθούν. Το DHA το βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός, στο καρυδέλαιο, λιναρέλαιο και στην κανόλα.

Υγεία

Αν και έχετε ακόμα μήνες για τη γέννα, διαβάστε όσο μπορείτε περισσότερα για τον τοκετό και τη γέννα. Μελέτες δείχνουν ότι αν κατανοήσετε τη διαδικασία του τοκετού, θα αισθανθείτε ότι έχετε καλύτερο έλεγχο και πιο σίγουρη. Επίσης, θα φοβάστε λιγότερο και δεν θα αισθανθείτε τον πόνο τόσο έντονα όπως αν είσαστε ανημέρωτη και ευάλωτη. Η γνώση είναι πραγματικά δύναμη! Συγνώμη μέλλουσα μαμά αλλά κάποιος θα πρέπει να σας πει την αλήθεια για τη γέννα!

Από μητέρα σε μητέρα

«Ηθελα η πρώτη μου γέννα να είναι μία θετική εμπειρία. Επειδή έκανα επισκληρίδιο αναισθησία, ο τοκετός ήταν το καλύτερο κομμάτι της εγκυμοσύνης μου και η πιο εκπληκτική εμπειρία της ζωής μου» - Μαρία Παναγιωτίδου, Θεσσαλονίκη

Ψώνια

Το αναπτυσσόμενο στήθος σας τώρα χρειάζεται υποστήριξη, ειδικά όταν γυμνάζεστε, για αυτό αγοράστε ένα πολύ καλό αθλητικό στηθόδεσμο για να φοράτε στο υπόλοιπο της εγκυμοσύνης. Δοκιμάστε αρκετούς πριν επιλέξετε για εγγύηση ότι θα σας ταιριάζει απόλυτα και ότι το ύφασμα δεν θα σας ενοχλεί στο δέρμα.

Ασκηση

Ρωτήστε το γιατρό σας πώς μπορείτε να ελέγξετε το rectus abdominus, τον κεντρικό μυ που περνά μπροστά από τους κοιλιακούς και υποστηρίζει την πλάτη. Κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να διαχωριστεί περισσότερο από δύο δάχτυλα, αλλά μην ανησυχείτε, το χάσμα συνήθως εξαφανίζεται μετά τη γέννα. Προσέξτε να μην κάνετε ασκήσεις που δουλεύουν τους κοιλιακούς σε αυτό το στάδιο.

Σχέσεις

Καθώς συμμετέχετε στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, μοιραστείτε με το σύντροφο σας τις γνώσεις που παίρνετε εάν αυτός δεν μπορεί να ακολουθήσει. Την ώρα του τοκετού θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει διάφορα ‘τρικς’ που θα του έχετε μάθει για να μπορέσει να σας στηρίξει.

Αδέρφια

Ζητήστε από το μεγαλύτερο σας παιδάκι να συμμετέχει στις προετοιμασίες για το μωρό. Δώστε του δουλειές να κάνει, όπως να διπλώσει τα ρουχαλάκια του μωρού, να συμβάλει δημιουργικά στη διαμόρφωση του παιδικού δωματίου, κλπ.

Δίδυμα

Τώρα που βρίσκεστε ήδη στο τρίτο τρίμηνο , ρωτήστε το γιατρό σας αν είναι ασφαλές να κάνετε σεξ. Οι μέλλουσες μαμάδες με δίδυμα πρέπει να είναι πιο προσεχτικές από το συνηθισμένο γιατί η εγκυμοσύνη τους θεωρείται υψηλότερου κινδύνου.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!