31η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καθώς η μήτρα περιορίζεται, το μωρό μαζεύει τα ποδαράκια του σε αυτή που είναι γνωστή ως η εμβρυακή στάση.

Το μωρό σας

Το μωράκι τώρα βάζει τόσο βάρος που υπερβαίνει την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα άκρα του. Ζυγίζει 1700 γραμμάρια περίπου και έχει μήκος 28εκ. Τα μάτια του ανοίγουν τελείως και μπορεί να διακρίνει σκοτάδι και φως. Τα φρύδια και οι βλεφαρίδες του γεμίζουν.

Το σώμα σας

Τα παπούτσια σας μπορεί να μην σας κάνουν ήδη. Η πίεση από την ήδη βαριά μήτρα συγκεντρώνει αίμα και άλλα υγρά στα πόδια σας, με αποτέλεσμα να έχετε πρήξιμο στα πόδια. Επίσης, πιέζει το στομάχι σας που δυσκολεύει το να τρώτε χωρίς να αισθάνεστε γεμάτη πολύ νωρίς. Ανεβάστε τα πόδια σας ψηλά με κάθε ευκαιρία και αν το επιτρέπει ο καιρός, φοράτε πέδιλα.

Τα πρέπει και τα μη

Θα ήταν καλό να καταγράψετε το πλάνο για τον τοκετό σας όπως το θέλετε. Θα σας βάλει στη διαδικασία να σκεφτείτε νωρίτερα αν θέλετε επισκληρίδιο αναισθησία, ποιες στάσεις τοκετού θα θέλατε να δοκιμάσετε, κλπ. Μπορεί ο τοκετός να μην εξελιχθεί όπως το έχετε φανταστεί, αλλά το πλάνο σας είναι σημαντικό για να σας θυμίζει τους στόχους σας, όταν πάτε για τοκετό. Εάν θέλετε να κάνετε μία έρευνα για τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή.

Υγεία

Όταν είστε έγκυος τα μάτια σας αποκτούν ευαισθησία στο φως και ενοχλούνται εύκολα, για αυτό ρωτήστε τον οφθαλμίατρο για σταγόνες. Να κάνετε συχνά διαλλείματα από την οθόνη του computer, και αν χρησιμοποιείτε φακούς, να τους φοράτε για λιγότερες ώρες την ημέρα απ’ ότι συνήθως.

Από μητέρα σε μητέρα

Ψώνια

Διακοσμήστε το παιδικό δωμάτιο χωρίς μεγάλο κόστος. Χρησιμοποιώντας ήδη έτοιμα αυτοκόλλητα τοίχου μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ονειρικό παιδικό δωμάτιο με λιγότερα από 50 ευρώ! Υπάρχουν διάφορες ηλεκτρονικές διευθύνσεις που μπορείτε να βρείτε τέτοιου είδους προιόντα όπως το www.sticky.gr και το www.cosycorner.gr

Ασκηση

Μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα ταυτόχρονα, π.χ. να κάνετε τις ασκήσεις Kegel καθώς βλέπετε τηλεόραση ή διαβάζετε την εφημερίδα. Οι ασκήσεις Kegel, βοηθούν στην ενδυνάμωση των κολπικών μυών και προλαμβάνουν την ακράτεια κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό. Συσπειρώστε και απελευθερώστε τους μύες ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτό- σαν να προσπαθείτε να καταστείλετε την πίεση των ούρων. Κάντε την άσκηση λίγα λεπτά τη φορά, δύο φορές την ημέρα.

Σχέσεις

Αδέρφια

Σκεφτείτε την ηλικία του πρωτότοκου σας πριν να έχετε προσδοκίες για το πόσο θα καλοδεχτεί το νέο μωρό. Αν βρίσκεται σε προσχολική ηλικία, μάλλον θα είναι τρυφερό και θα θέλει να βοηθά με τη φροντίδα του μωρού, αλλά τα μικρότερα παιδάκια δεν θα καταλάβουν και μάλλον θα είναι λιγότερο δεκτικά στην νέα αναστάτωση στη ζωή τους.

Δίδυμα

Όπως και πολλές άλλες μέλλουσες μαμάδες με δίδυμα, υπάρχει περίπτωση η γέννα να έρθει νωρίτερα απ’ ότι περιμένετε. Προετοιμάστε τη λίστα σας με τις προετοιμασίες που πρέπει να κάνετε και καταγράψτε τες με σειρά προτεραιότητας. Ελέγξετε ότι κάνετε και τσεκάρετε το από τη λίστα ώστε να έχετε αρκετό χρόνο μπροστά σας να ετοιμαστείτε κατάλληλα.

Κλείστε το ραντεβού σας με ένα κλικ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!